Urheilun blogi: Kohti kansainvälisesti ja kansallisesti kestävää toimintaa (Ilkka Haapea)

Kun pitää kasvaa ja kehittyä, antaa se mahdollisuuden tehdä ja rakentaa uutta. Miettiä asioita uudella tavalla. Yhteiskunnan muuttuessa, jos pitäydymme kiinni vanhassa, emme pysy kehityksessä mukana.

Yhteiskunta muuttuu, ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttaa muotoaan, lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuus on vähentynyt ja esimerkiksi urheiluseuratoiminnalta vaaditaan tulevaisuuden yhteiskunnassa enemmän. Kuinka me HPK:ssa pystymme tähän kehitykseen vastaamaan, määrittää sen kuinka kukoistava ja menestyksekäs yhteisö olemme tulevaisuudessa. Miltä 100-vuotias HPK näyttää? Kuinka sinne päästään? Nämä ovat hyviä kysymyksiä. Yhtä kaikki, olemme varmasti kaikki samaa mieltä siitä, että HPK:n tulee pystyä tarjoamaan enemmän kuin mitä se nyt tarjoaa, niin urheiluviihteen ja huippu-urheilun kuin urheiluseuratoiminnankin puitteissa yhteisölleen. Meidän pitää pyrkiä HPK:ssa parempaan, meidän pitää olla huipulla.

Kuinka me HPK:ssa pystymme tähän kehitykseen vastaamaan ja olemaan parempia?

HPK:n urheilustrategian painopistealueet ovat 1) Pelaajapolun kehittäminen, 2) Valmennusosaamisen kehittäminen sekä 3) Seurakulttuurin vahvistaminen ja hallinnon kehittäminen. Painopistealueista ja niihin liittyvistä tärkeistä toimenpiteistä, pelaajapolkuun sekä valmennusosaamiseen liittyvät asiat ovat niitä, jotka ensimmäisenä näkyvät ulospäin. Perustusten jälleenrakennusaikaa on varattu seuraavat muutamat vuodet. Millaisia konkreettisia toimenpiteitä painopistealueidemme suunnassa on suunniteltu kaudella 2023–24 ja millaisia muutoksia on jo odotetavissa toimintaan kaudella 2024–25?

Pelaajapolkuun liittyen, HPK:ssa on rakennettu kauden 2023–24 aikana kuvaus HPKlaisesta toimintatavasta, joka käsittää kuvauksen HPKlaisen pelaajan laji- ja pelitaidoista, niiden seurannasta (pelin ja harjoittelun tilastointi/ seuranta) sekä suorituskykyyn liittyvistä asioista. Tähän toimintatapaan palataan myöhemmin tämän blogisarjan jutuissa. Toimintatavan rakentamiseen ovat osallistuneet HPK:n urheilutoiminnan henkilöstö, ja prosessin eri vaiheissa ovat mukana olleet mm.: päätoimiset valmentajat, HPK-Juniorijääkiekko ry:n urheilutoiminnan työntekijät sekä ulkoisia asiantuntijoita. Toimintatapa tulee läpileikkaamaan koko HPK:n urheilutoiminnan uuden kauden virallisesti alkaessa 1.5.2024. Toimintapa on tuottanut myös toiminnan organisointiin kaudelle 2024–25 asioita ja esimerkiksi nyt käytössä olevia taloudellisia resursseja on uudelleen organisoitu siten, että toimintatavassa korostuviin asioihin panostetaan osaamispääoman rekrytoinneissa, kumppanuuksissa tai työajassa. Eli toisin sanoen HPK:n urheilutoiminnan euroja on uudelleen organisoitu, siltä osin kuin se on ollut mahdollista, keskittyen perusasioihin.

Koska operoimme HPK:ssa vielä rajallisin taloudellisin resurssein, tulee meidän löytää ne kaikista tärkeimmät asiat, joihin panostamme. Toimintatavan suunnassa HPK:ssa on esimerkiksi päätetty priorisoida pelaajien suorituskykyyn. Tästä esimerkkeinä on mm. kumppanuussopimus Kuortaneen Urheiluopiston kanssa. Kuortaneen Urheiluopiston kanssa tehtävä yhteistyö tulee tuomaan lisäarvoa koko pelaajapolulle aina U15-vaiheesta liigajoukkueeseen asti keskittyen kuitenkin suurimmalta osin miesten liigajoukkueen toimintaan. On selvää, että yksin ei kukaan pysty toimintaa kehittämään tai rakentamaan, vaan tarvitsemme myös muille osa-aluille kumppaneita. Tästä lisää vielä lähitulevaisuudessa.

Vastaavasti muita näkyviä esimerkkejä tulevaisuudessa on lastenvaiheen valmentajakoulutusten uudistaminen, jonka eteen suunnittelutyötä on HPK-Juniorijääkiekko ry:ssä tehty kaudella 2023–24. Työajassa tämä muutos tarkoittaa sitä, että kuukausitasolla noin 120–150 h tullaan uudelleen organisoimaan siten, että pystymme tarjoamaan HPK:laisen toimintatavan painopisteiden suunnassa tuen esimerkiksi lasten vaiheen valmentajille. Lisää myös tästä kokonaisuudesta myöhemmin tämän blogisarjan jutuissa.

Käytännössä HPKlainen toimintatapa määrittää tästä hetkestä eteenpäin mm.:

  • Pelaajarekrytointijärjestelmän ja sen kuinka pelaajarekrytointi tapahtuu. Millaisia ominaisuuksia pelaajalta HPK:ssa vaaditaan ja mihin pelaajan tulee HPK:ssa pystyä.
    • Tässä blogisarjassa lisää HPK:laisesta pelaajarekrytointijärjestelmästä tulevaisuudessa.
  • Joukkueiden harjoittelukulttuurin muutosta.
    • Esimerkiksi toimintatavat miesten liigajoukkueessa 15.4. alkaen, kun joukkue asteittain kautensa aloittaa.
  • Pelaajille rakennettavia henkilökohtaisia kehityssuunnitelmia niin huippuvaiheessa kuin huipulle valmistavassa vaiheessa, niiden mukaista harjoittelua sekä pelaajakehitykseen liittyvää raportointijärjestelmää.
    • Pystymme siis tästä hetkestä eteenpäin vastaamaan kysymykseen siitä, kehittyykö pelaaja HPK:ssa? Jos kehittyy, miksi? Jos ei kehity, miksi?
    • Pystymme luomaan toimintatapoja, joiden avulla pystymme reagoimaan nopeastikin yksittäisen pelaajan tarpeisiin.
  • Digitaalisten ratkaisuiden käyttöä osana päivittäisvalmennuksen tukea (osa tiedolla johtamisen kokonaisuutta).
    • Esimerkiksi tekoälyä hyödyntävä alusta Sprint AI harjoittelun ohjelmointiin ja kuormituksen seurantaan osana miesten liigajoukkueen toimintaa.
  • Joukkueharjoittelun painopisteet.
  • Lastenvaiheen sekä huipulle valmistavan vaiheen valmentajakoulutusten painopisteet, toteutustavat ja sisällöt.
  • Pelaajakoulutuksen painopisteitä mm. yläkoulujäillä, leiritoiminnassa tai taito- ja pelijäillä.
  • Päätoimisten työntekijöiden työajan resurssoinnin painopisteiden mukaisiin asioihin ja toimenpiteisiin.

Eli kokonaisuudessaan kun uusi kausi alkaa, tehdään HPK:ssa asioita hyvin eritavoin valmentajakoulutuksen, valmentajien työn tuen, päivittäisvalmennuksen, pelaajakoulutuksen sekä urheilutoiminnan kumppaneiden kanssa. Tästä hetkestä eteenpäin uudet avaukset ja lisäpanostukset toimintatavan ja urheilutoiminnan kumppanuuksien suunnassa vaativat talouden vahvistumista. HPK:lle merkittäviä päiviä kulttuurin ja toimintatapojen kehityksessä tulee olemaan: 15.4. jolloin miesten liigajoukkue aloittaa harjoittelun, 1.5. jolloin on virallinen uuden kauden startti HPK-yhteisön joukkueilla sekä 1.8. (elokuun alku) kun juniorijoukkueemme niin pojissa kuin tytöissäkin (U8-U14/ 15) lasten vaiheessa alkavat käynnistelemään toimintaa kesän tauon jälkeen.

Entä millaisiin asioihin meidän tulee ottaa kantaa tulevaisuudessa yhteiskunnan muutos huomioiden? Yksi tällaisista asioista on tuottaa toimenpiteitä siihen, kuinka pystyisimme tavoittamaan myös ne perheet, lapset ja nuoret, jotka ovat vaarassa pudota ohjatun liikunta- ja urheiluharrastuksen ulkopuolelle. Kuinka voimme tavoittaa ne perheet, jotka eivät normaalista jääkiekkoseuratoimintaan hakeutuisi? Näihin liittyvistä toimintatavoista on suomalaisessa urheiluseuratoiminnassa, eri lajeissa, paljon onnistuneita esimerkkejä. Meidän pitää tuoda nämä esimerkit osaksi HPK-yhteisön toimintaa ja rakentaa meille Kanta-Hämeeseen omat toimintatavat näihin asioihin liittyen.

On tärkeää, että valmentajat ja muu urheilutoiminnan henkilöstö pääsevät rakentamaan ja kehittämään yhdessä sovittujen raamien sisällä HPKlaista toimintatapaa. Tämä HPK:n urheilutoiminnan blogisarja tulee keskittymään tähän kokonaisuuteen ja siihen, kuinka muutos näkyy arjessa valmentajiemme silmin.

Ilkka Haapea

27.03.2024 10:00

Jaa artikkeli: