Urheilun blogi: HPKlainen toimintatapa osana päivittäisvalmennusta (Ilkka Haapea)

Kohti kansallisesti ja kansainvälisesti kestävää toimintaa – HPKlainen toimintatapa osana päivittäisvalmennusta

Asenne on sama kuin puutarhurilla. Syitä huoleen on aina: halla, kuivuus, raesateet, tuholaiset. Mutta hyvin hoidettu puutarha selviää vastoinkäymisistä, uusiutuu ja tuo uutta hedelmää, sukupolvesta toiseen.” Luoma T. Osaava omistaja (2018)

Urheiluseurojen ja -organisaatioiden menestystä ja siihen pääsyä voidaan tarkastella monella tavalla ja usein vastaus riippuu aina vastaajan omasta katsontakulmasta sekä taustasta. Minkälaisten asioiden kautta vastaaja menestystä arvottaa ja millaisena hän kokee polun kohti tuota menestystä ja kukoistusta. Hämeenlinnan Pallokerho on saavuttanut urheilullista menestystä monellakin mittapuulla 1990-luvulta lähtien ja tämä menestys on ollut aaltomaista. Jokaisena menestysjaksona HPK:n voidaan ajatella olleen aina aikansa kuva. HPK:lla on ollut aina jokin vahvuus, kilpailuetu, muihin organisaatioihin nähden. Joskus etu on voinut olla osaamisessa, joskus organisaatiorakenteessa, joskus toimintatavoissa ja joskus näiden yhdistelmissä. Oli menestymisen mittari ja tulokulma menestykselle mikä tahansa, vaatii jatkuva menestyminen kuitenkin aina suunnitelmallista ja järjestelmällistä toimintaa. Toimintaa, joka kehittyy, päivittyy ja muovautuu tarpeen suunnassa sekä toimintaa, joka jauhaa vuodesta toiseen samalla systemaattisella mallilla, huomioiden osaamisen, organisaatiorakenteet, organisaation toimintatavat sekä muuttuvan urheilukentän.

HPK:ssa on alkanut muutostyö kaudella 2023–24 ja yhtenä osana tätä muutosprosessia on HPK:ssa rakennettu HPK:lainen toimintatapa, joka lähtee yhteismitallistamaan, luomaan perustuksia sekä faktoihin perustuvaa toimintaa HPK:n valmennukseen. Eli toisin sanoen HPK:ssa on rakennettu perustukset organisaation urheilutoiminnan rakenteille päivittäisvalmennuksen osalta. Tarkoitus on tuottaa jatkuvasti päivittyvä valmennuksen linjaus, joka ohjaa esimerkiksi päivittäisvalmennusta ((U15-U20/Naiset Liiga (Miehet Liiga)), valmentajien sisäistä koulutusta lasten vaiheen toiminnassa sekä huipulle valmistavassa vaiheessa tai esimerkiksi urheilutoiminnan henkilöstörekrytointeja. HPKlainen toimintatapa luo rakenteita ja perustuksia myös HPK:ssa tapahtuvalle pelaajarekrytoinnille. Kokonaisuutena, HPKlainen toimintatapa ohjaa siis kaikkea seuran toimintaa päivittäisvalmennuksen osalta.

Mitä HPKlaiseen toimintatapaan kuuluu?

Tarkoituksena ei ole keksiä polkupyörää uudelleen vaan luoda yksinkertainen valmennuksen linjaus, yhteinen terminologia, yhteisesti arvostetut ja seurattavat asiat viikoittaiseen tekemiseen, joka jatkuu vuodesta toiseen ja päivittyy tarpeesta, tietoon pohjautuen. Toimintatapaa työstettäessä on vastattu kysymyksiin: Millaisia HPKlaiset pelaajat ovat huipulla? Mitä pelaajat ovat tehneet päästäkseen huipulle? Kuinka modernin jääkiekon painopisteet tulevat HPK:ssa näkymään?

HPKlainen toimintatapa sisältää kuvauksen siitä (1) millaista peliä HPK:ssa arvostetaan, millaisia vaatimuksia peli- ja lajitaitojen puitteissa pelaajalta HPK:ssa vaaditaan, (2) kuvauksen yksilön kehittymiseen liittyvien peli- ja lajitaitojen seurantaan liittyvistä asioita (3) yhdessä fyysisen suorituskykyprofiilin kanssa. Suorituskykyprofiililla viitataan HPKlaisen pelin asettamiin fyysisiin vaatimuksiin sekä niiden harjoittelemiseen. Näiden osa-alueiden (peli- ja lajitaidot sekä fyysinen suorituskyky) kautta HPK:ssa päästään käsiksi arjen laatustandardeihin valmennuksen sekä pelaajien osalta. Tiedetään siis mitä pelaajilta vaaditaan menestymiseksi, kasvamiseksi sekä huippukiekkoilijaksi kehittymiseksi. Samalla HPK:ssa on olemassa laatustandardit päivittäiseen valmennukseen, valmentajakoulutukseen sekä pelaajarekrytointiin. HPKlaisen toimintatavan painopisteet pelin- ja lajiosaamisen puitteissa rakentuvat pääpiirteittäin luistelun, kiekossa pysymisen, maalinteon edistämisen sekä kiekon haluamisen (puolustuspelitaidot) ympärille. HPKlainen pelaaja siis:

  • Luistelee
    • On pelivalmis
    • On monipuolinen
    • Pystyy nopeustaitavaan peliin kiekolla ja ilman kiekkoa
    • Pystyy ja jaksaa täysvauhtista luistelua sekä rytminvaihdoksia
  • Pysyy kiekossa
    • Liikkuu kiekon kanssa monipuolisesti
    • Hallitsee kiekkoa
    • On pelattavissa
    • Syöttää ja vastaanottaa kiekkoa monipuolisesti
  • Edistää maalintekoa
    • Laukoo yhdellä kosketuksella
    • Pelaa maalivahtia vastaan
    • Tukee kiekollista maalinteossa
  • Haluaa kiekkoa
    • Riistää kiekon nopeasti
    • Ottaa tilan ja ajan pois kiekolliselta ja kiekottomilta

Näiden ympärille HPK:ssa on rakennettu menetelmät joukkueen sekä yksilön kehittymisen seurannalle sekä kehittymisen todentamiseksi. Eli toisin sanoen meillä on olemassa toimintatavat sille, mistä esimerkiksi haluamme maalipaikkojen HPK:ssa syntyvän, kuinka näitä maalipaikkoja tuotetaan sekä kuinka joukkue- ja yksitasolla asiat puretaan pelaajille auki ja mitä näiltä osin pelaajalta sekä valmentajalta odotetaan. Näitä painopisteitä tukemaan HPK:ssa on rakennettu suorituskyky profiili, viitearvoineen, U16(U15) ikäluokasta U20:siin sekä Miesten ja Naisten Liigajoukkueisiin. Eli millaisella tasolla fyysisten ominaisuuksien tulee olla, jotta HPKlaista peliä pystytään pelaamaan, kuinka näitä fyysisiä ominaisuuksia voidaan kehittää ja kehittymistä seurata. Näiden kokonaisuuksien ympärille HPK:ssa alkaa rakentumaan tulevaisuudessa toimintatapa pelaajien henkilökohtaisille kehityssuunnitelmille ja niiden mukaiselle harjoittelulle, jota pelaajan tavoitteet ohjaavat. Tämän lisäksi näiden ympärille rakentuu joukkuetason kehityssuunnitelmat joukkueen pelaamisen kehittymiseksi sekä kehittymisen todentamiseksi.

Eli yhtä kaikki, kauden 2024–25 jälkeen HPK:ssa pystytään tarkastelemaan toiminnan kehittymistä, vaikuttavuutta sekä urheilullista menestystä objektiivisten mittareiden kautta, joukkue ja yksilötasoilla sekä valmentajien työn osalta. Philip Aminoff kuvaa Tero Luoman kirjassa Osaava omistaja (2018): Hyvän omistajan käsikirja, omistautumista sekä kasvun ja kehityksen asennetta seuraavasti: ”Asenne on sama kuin puutarhurilla. Syitä huoleen on aina: halla, kuivuus, raesateet, tuholaiset. Mutta hyvin hoidettu puutarha selviää vastoinkäymisistä, uusiutuu ja tuo uutta hedelmää, sukupolvesta toiseen.” Tähän järjestelmälliseen urheilutoiminnan huolenpitoon tulee meidän jokaisen pyrkiä myös HPK:ssa.

Ilkka Haapea

01.05.2024 12:00

Jaa artikkeli: