U20 playoffs: HIFK voitti jatkoajalla – HPK:n voitettava sunnuntaina

Nuorten SM-liigan pudotuspelit jatkuivat Ritari-areenassa, kun HPK ja HIFK iskivät yhteen kolmannen kerran. Ehkä hieman yllättäen ensimmäisen ottelun hävinnyt HPK tasoitti puntit torstaina Helsingissä ja kolmanteen otteluun lähdettiin 1-1 -tilanteessa voittojen suhteen. Rinkelinmäki täyttyi jälleen muulle Suomelle esimerkkinä Nuorten SM-liigan playoffpelien kiinnostavuudesta. Illan yleisömäärä oli 1004.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä saatiin ajassa 2.32, kun Joel Kerkkänen kampitti Aleksi Särkisillan päätypelissä. HPK:n ykkösylivoiman parhaimman paikan loi Niclas Almari poittaissyötöllään Jere Innalalle, mutta veto viuhui muutaman sentin yläkulman ohitse. HIFK:n Joni Still oli seuraavaksi jäähyvuorossa. Toistamiseen Kerho loi ylivoimalla paikkoja, mutta viimeistely uupui. Myös HIFK pääsi ylivoimalle ensimmäisen kympin aikana ja avasi maalihanat. HPK-puolustus joutui antautumaan hienon syöttöketjun päätteeksi, kun Elias Ulander ja Niklas Nordgren tekivät esityöt ja Niko Seppälä laukoi kiekon Roni Salmenkankaan puikoista maaliin.

Ensimmäisen erän herkullisimmat maalipaikat siunaantuivat Kristjan Kombelle ja Eemeli Jeskaselle. Molemmat pääsivät nokikkain Niilo Halosen kanssa. Kombe pääsi yrittämään kahdesti, mutta Kerhon avausmaali antoi odotuttaa edelleen itseään. Jeskasen veto sen sijaan suuntautui läheltä liian ylös.

Erän loppupuolella HIFK oli kuskin paikalla luoden monia maalintekopaikkoja, joko omista hyökkäyksistään tai HPK:n vaatimattoman oman pään pelaamisen vuoksi.

Toisessa erässä Kerho tasoittaa

Erä alkoi vauhdikkaasti ja jo minuutin kohdalla oli seuraavan HPK-läpiajon aika. Eetu Tuulola yritti ujuttaa kiekon Halosen patjojen välissä, mutta HIFK-kassari otti jo kolmannen läpiajon kiinni. Edelleen erän edetessä Kerho jatkoi paikkojen luomista, mutta tulos jäi uupumaan.

Yleisö innostui kommentoimaan tuomaritoimintaa toisen erän puolivälissä, kun Jere Innala oli puolittain läpiajossa. HIFK-puolustaja veti varsin näkyvän jalkakampin Innalaan saamatta jäähyä. Tunteet kuumenivat myös kaukalossa, kun lähes paikkausjäähyn saanut HIFK tulistui. Juho Koivusaari otti jäähyt estämisestä ja huitomisesta.

Vihdoin myös HPK pääsi maalin makuun. Valtteri Puustisella oli kaikki aika B-pisteen kaarella mallata laukaustaan HIFK-nelikon seikkaillessa muualla. Maaliin syötöt Janne Jokiselle ja Erkka Seppälälle. Koivusaaren jälkimmäisen rangaistuksen aikana Puustinen pelasi avoimen paikan Eetu Tuulolalle, joka ohjasi kiekon kuitenkin ohi maalin.

Toisen erän lopulla Kerho pelasi pitkään ylivoimalla, sekä yhden että kahden miehen, mutta hyvistä paikoista huolimatta maali jäi puuttumaan.

Jatkojen kautta

Kolmannen erän alkuun Kerholle jäi vielä 1.25 ylivoimaa pankkiin, mutta erätaukokaan ei parantanut Kerhon tehokkuutta. Kolmatta erää hallitsi ehkä hieman roiskiva pelityyli molemmilta joukkueilta.

Illan jäähykuningastaistoon ilmoittautui HIFK:n Niko Seppälä törkeällä polvitaklauksellaan. Olli Maansaari pystyi onneksi väistämään pahimman osuman ja Seppälä passitettiin vain kaksiminuuttiselle ajassa 51.13. Kerhon ylivoima ei edelleenkään yltänyt tasolle, joka olisi palkittu maalilla.

HPK oli vaikeuksissa oman pään lähtöjen kanssa oikeastaan koko kolmannen erän ajan eikä päässyt painamaan peliä HIFK-päätyyn muutoin kuin ihan ottelun loppuhetkillä. Yleisö sai tyytyä huokailemaan ja jatkoajalle siirryttiin 1-1 tasatilanteessa.

Jatkoaikaa ei ehditty pelata kuin 33 sekuntia, kun HIFK iski. Elias Ulander löysi takatolpalla yksin päivystäneen Juha Jääskän ja hyökkääjä ei erehtynyt. Otteluparien iskiessä yhteen huomenna Helsingissä, on sarja katkolla ensimmäistä kertaa HIFK:lle.

HPK:n päävalmentaja Matti Tiilikainen nosti maalinteon tehokkuuden ja kiekollisen pelaamisen illan ongelmakohdiksi.

– Loimme paljon paikkoja, todella hyviäkin paikkoja. Pelattiin näennäisesti hyvää ylivoimaa siihen asti kunnes piti kiekko laittaa maaliin. Siinä oli meidän sauma. Lisäksi meidän kiekollinen pelaaminen ei ollut torstain tasolla. Pitää pelata rohkeasti omaa kiekollista peliä ja jättää esimerkiksi keskialueen leikkiminen pois ja hoitaa se yksinkertaisemmin, kun kaveri puolustaa sen niin hyvin. Maalin peli, suuntaan jos toiseen, ei kukaan tahallaan laita kiekkoa maalista ohi. Kotipelaaminen ei ole nyt runkosarjan tasolla. Homma on hyvin yksinkertainen: Ei muuta kuin huomenna huippusuoritus ja tiistaina takaisin kotiin.

Seuraavaksi

HIFK siis tarrasi kiinni puolivälieräsarjan voitosta. Sarja on katkolla HIFK:lle huomenna sunnuntaina klo 19.00. Ottelu pelataan Elisa Areenalla eli Helsingin Jäähallin harjoitushallissa. Mikäli HPK voittaa sunnuntaina, pelataan viides ja ratkaiseva osaottelu Ritari-areenassa tiistaina klo 19.00.

17.03.2018 19:14