Hämeenlinnan Pallokerhon uudeksi urheilujohtajaksi on valittu hämeenlinnalaislähtöinen Ilkka Haapea. Monipuolinen urheilun osaaja on viimeksi toiminut Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä, jossa tehtävänä on ollut rakentaa huippu-urheilun ja huipulle valmistavan vaiheen tukiprosesseja eri lajiliittojen kanssa. Haapea aloittaa urheilujohtajana elokuun alusta.
Ilkka Haapea on 37-vuotias hämeenlinnalainen, jolla on jo takanaan mittava kierros suomalaisen urheilun työuralla.
– Meillä oli äärimmäisen hyvä hakuprosessi ja meillä oli todella paljon hyviä urheilun osaajia hakijoina. Olemme todella tyytyväisiä, että pääsimme Ilkan kanssa sopimukseen. Näemme, että hänellä on aikaisempien työtehtäviensä ja koulutuksensa kautta kaikki sellaiset ominaisuudet, joita tämä uusi urheilujohtajan toimenkuva vaatii, HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen kommentoi hakua.
Uusi urheilujohtaja luonnehtii itseään tyypilliseksi hämeenlinnalaiseksi joukkueurheilutaustoineen.
– Olen hämeenlinnalainen ja oma tausta on ehkä se perinteinen eli olen harrastanut joukkuepalloilua ja erityisesti jääkiekkoa. Aikanaan oma polku vei urheilu- ja liikunta-alan opintojen suunnassa maailmalle. Tänä aikana jääkiekkoseuratoiminta on tullut tutuksi eri rooleissa niin seuroissa kuin lajiliitossa, Haapea kertoo.
Jääkiekkoseuratoiminta tuli Haapealle tutuksi HeKin ja KooKoon valmennuspäällikön roolissa, sekä myöhemmin Jääkiekkoliiton kilpailutoiminnan parissa. Jääkiekkovalmentamisesta miehellä on kokemusta myös Bluesin junioreista.
– Jääkiekkovaiheen jälkeen tie vei Suomen Urheiluopistolle yhteistyölajiliittojen huippuvaiheen ja huipulle valmistavan vaiheen tukiprosesseihin.
HPK on uusinut urheilustrategiaansa ja määritellyt urheilujohtajan vastuualueet uusiksi verrattuna siihen, mihin Liiga-kiekon seuraajat ovat tottuneet. HPK:ssa Haapean tehtävänä on johtaa kokonaisvaltaisesti seuran urheilutoimintaa.
– Koen tärkeimpinä asioina seurakulttuurin, valmennusosaamisen sekä pelaajapolkuun liittyvät asiat. Rima pitää saada korkealle ja toiminnan tulee kestää huippu-urheilun ja jääkiekon huippuvaiheen vaatimukset.
– Pelaajapolun puitteissa tärkeitä asioita ovat muiden muassa alueellisen urheiluakatemiatoiminnan sekä alueellisen seurayhteistyön kehittäminen. Urheiluakatemiatoiminnan kehittäminen tukee kokonaisvaltaisesti kantahämäläistä urheilua vahvistaen osaamispääomaa sekä taloutta. Tähän tarvitaan koko Hämeenlinna mukaan, Haapea kuvaa laajaa tehtäväkenttäänsä.
Valmennuksen suunnitelmallinen kehittäminen tulee olemaan iso osa urheilujohtajan tehtävää. Haapealla onkin selkeä käsitys mistä työ lähtee liikkeelle. Toimitusjohtaja Toivanen näkee, että uudella urheilutoiminnan organisoinnilla pystytään pitkässä juoksussa rakentamaan HPK:lle kilpailuetua ja vetovoimaisuutta koko seuraa kohtaan.
– Meidän pitää pystyä vastaamaan kysymyksiin siitä, millaisia HPK:laiset pelaajat ovat huipulla sekä mitä HPK:laiset pelaajat ovat tehneet päästäkseen huipulle. Tämän kautta saamme HPK-perheeseen faktoihin perustuvan, jatkuvasti päivittyvän valmennuksen linjauksen sekä valmentajien sisäisen koulutusprosessin.
– Emme toki saa unohtaa matalankynnyksen toimintaa ja tässä suhteessa tekojääradan rakentaminen olisi tärkeää.
Tervetuloa Ilkka!