Urheilun blogi: HPKlainen pelaajarekrytointi (Erkki Rajamäki)

HPK kohti kansainvälisesti ja kansallisesti kestävää toimintaa

HPKlainen pelaajarekrytointi

HPK:n urheilustrategiassa on määritelty HPKlaista toimintapaa ja sitä minkälainen on HPKlainen urheilija ja jääkiekkoilija. Toimintatapa määrittää myös pelaajarekrytoinnin. Kun on määritelty minkälaisia pelaajia HPK tulevaisuudessa kasvattaa ja mitä pelaajilta odotetaan, on helpompi tehdä johdonmukaisia sekä HPK:n näköisiä päätöksiä myös uusien pelaajahankintojen osalta.

Lähtökohta tulee olla se, että saamme oman juniorituotannon entistä paremmin toimivaksi ja että pystymme tuottamaan pelaajia Liigaan omaa polkua pitkin. Taloudelliset reunaehdot sanelevat sen, että HPK:n kaltaisella seuralla ei ole mahdollista täyttää kokoonpanoa varmasti tulosta tekevillä ja parhaassa peli-iässä olevilla niin sanotuilla valmiilla pelaajilla. HPK on Suomessa ja etenkin kansainvälisesti pieni toimija ja mikäli olemme iskeneet silmämme pelaajaan, niin todennäköisesti hänestä pitää myös jokin muu seura. Sopimukseen pääsyä voisi verrata kevyellä huumorilla verhottuna avioliittoon, molempien osapuolten on oltava samalla sivulla ja yhtä halukkaita pääsemään sopimukseen. Meidän tulee löytää pelaajia, joille HPK on hyvä paikka ja jotka näkevät, että täällä on tarjolla oikeanlainen rooli sekä hyvät kehittymismahdollisuudet. Meillä ei ole mahdollisuuksia poimia pelaajia kuin marketin hyllyltä, joten meidän on luotava etua muilla tavoin, kuten toimivalla juniorityöllä sekä oikeanlaisilla tulevaisuuteen katsovilla pelaajarekrytoinneilla. Ensin on laitettava oma pesä kuntoon.

Joukkueen kasaaminen on monen asian summa

Lyhyellä tähtäimellä joukkueen rakentamista ja rekrytointeja tehtäessä keskustellaan valmennuksen kanssa mitkä ovat joukkueen puutteet ja mihin rooleihin kaivataan vahvistuksia. Se on lähtökohta, kun uutta joukkuetta rakennetaan. Joukkuetta ei voi täyttää ylivoimapelaajilla, vaan roolituksessa huomioidaan vahvasti esimerkiksi se, tarvitaanko pelaajaa ylivoimalle tai alivoimalle. Mikäli pelaajalta ei luonnistu ylivoima- tai alivoimapelaaminen, jäävät minuutit suhteellisen pieneksi. Kun potentiaalista pelaajaa tarkastellaan, puntaroidaan mitä tämä tuo joukkueeseen, niin jäälle kuin koppiin. Joukkueeseen tarvitaan nuoria pelaajia, joilla on horisontti edetä pelaajana todella pitkälle, mitä pidemmälle, sen parempi. Nuorien pelaajien kohdalla pelaajan mahdollisesti tekemä NHL-sopimus ja siitä seuraavat kasvattajakorvaukset olisivat myös HPK:n kannalta taloudellisesti merkittäviä. Joukkue kaipaa kuitenkin myös varmoja ja kokeneita suorittajia. Yhteinen nimittäjä ikää tai kokemusta katsomatta tulisi olla pelaajan palava halu kehittyä.

Valmista ja täydellistä pelaajaa ei ole olemassakaan. Jokaisella pelaajalla on olemassa vahvuuksia ja heikkouksia. Vaikka jollain pelaajalla on jokin heikkous, se ei poissulje sitä, ettenkö voisi pitää jostain pelaajasta, vaan meidän on kyettävä paikkaamaan valmennuksella näitä kehityskohtia.

Haluamme nähdä pelaajia, jotka ikään katsomatta haluavat kehittyä ja joilla on paloa mennä eteenpäin urallaan. Lähtökohta nykypäivän jääkiekossa on se, että pelaaja on oltava hyvä luistelija sekä halukas kamppailemaan. Nämä asiat näkyvät HPKlaisessa toimintatavassa – niillä ominaisuuksilla pääsee mielestäni pitkälle. Kun näihin ominaisuuksiin lisää jonkin erityisosaamisen, niin pelaaja pystyy erottumaan massasta, myös minun silmissäni. Kansainvälisellä tasolla ei tänä päivänä enää näe pelaajia ilman näitä ominaisuuksia. Kamppailupelaaminen ei tarkoita sitä, että tulisi olla fyysinen pelote, vaan edukseen pystyy erottumaan esimerkiksi mailapelaamisella tai viekkaudella.

Meidän on HPK:ssa pystyttävä rakentamaan joukkuetta pidemmällä tähtäimellä. Esimerkkinä voimme käyttää Liigasta tuttuja Jukureita, Pelicansia ja KalPaa, jotka ovat onnistuneet sitouttamaan runkoa ja pystyneet kasvattamaan pelaajia johtaviin rooleihin. Meidän on tehtävä harkitusti pidempiä sopimuksia ja luotava sellainen ympäristö, jossa halutaan jatkaa myös sopimuskauden päättyessä.

Pelaajarekrytointi on pitkäjänteistä työtä

Pelaajan saaminen Hämeenlinnaan voi olla hyvin yksinkertaista, tai sitten ei. Itse sopimus voi syntyä periaatteessa tunnissa tai sitten kuukaudessa. Ensikontakti pelaajaan voi olla hyvin yksinkertainen agentin tarjotessa pelaajaa ja taas toisaalta joskus voin joutua etsimään pelaajan tai agentin yhteystietoja kissojen ja koirien kanssa. Mahdollisesta agentin yhteydenotosta alkaa selvitystyö, johon kuuluu pelaajien esitysten katsominen sekä selvittäminen siitä, minkälainen kaveri on kaukalon ulkopuolella. Tässä auttaa monesti yhteydenotot kyseisen pelaajan entisiin pelikavereihin tai valmentajiin, hyvä verkosto on elintärkeä työssä. Sopimus lähtee syntymään siitä, että meillä on tarve ja kiinnostus pelaajaa kohtaan ja toisaalta pelaaja kokee HPK:n ja Hämeenlinnan kiinnostavaksi ja että pystymme vastaamaan taloudellisesti pelaajan odotuksiin. Urheilullisesta näkökulmasta pelaajalla voi olla useita vaihtoehtoja useasta eri seurasta ja sarjasta. Lisäksi jääkiekon ulkopuolisetkin asiat vaikuttavat pelaajan päätöksentekoon.

Tänä päivänä kaikki löytyy verkosta. Ennen vanhaan ei voinut käyttää videopalveluita ja peleissä käytiin paljon paikan päällä. Nyt kun videopalvelut ovat kehittyneet ja pelejä näkee netistä niin paljon, työ on sitä, että katsotaan pelejä ja pelaajia eri palveluiden kautta. Usein pelaajalta katsotaan nauhoilta useampia otteluita, jotta saa paremman kuvan pelaajasta. Itse pyrin myös mahdollisuuksien mukaan näkemään pelaajan livenä.

Aina pelaaja ei ole uusi ’’löytö’’, vaan usein pelaaja on kiinnittänyt jo aikaisemmin huomion, mutta on esimerkiksi ollut sopimuksen alainen siinä vaiheessa, kun huomio kiinnittyy. Myös siltä osin pelaajarekrytointi on pitkäjänteistä työtä ja malttia on löydyttävä. Vaikka joku pelaaja olisi sopimuksen vuoksi tavoittamattomissa, pyrin kirjaamaan ylös asioita pelaajasta ja mitä olen hänestä pitänyt – todennäköisesti jos pidän pelaajasta tänään, pidän tästä myös huomenna. Erityisesti suomalaisten pelaajien osalta voi sanoa, että pelaajien ominaisuudet, vahvuudet ja heikkoudet tietää aika hyvin jo ilman suurempia videosulkeisia.

Joukkueenrakennus ja pelaajien rekrytointi ei ole matematiikkaa, ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan asiat ovat enemmän mielipidekysymyksiä ja pelaajarekrytointi tapahtuu HPK:ssa yhteistyössä.

Erkki Rajamäki, jääkiekkojohtaja

11.04.2024 15:17

Jaa artikkeli: