BioRex otteluennakko Jukurit – HPK 26.12.2018 – Tilastot

Lähtökohdat

HPK lähtee illan kamppailuun sarjan kuudennelta paikalta. Pisteitä 34 ottelussa on kertynyt 52. Jukureiden kausi on ollut hieman vaikeampi ja joukkue löytyy sarjataulukosta sijalta 14. Pisteitä mikkeliläisporukka on kerännyt 32 ottelussa 36.

Pistekeskiarvoa katsottaessa Jukurit on ollut Liigan kolmanneksi huonoin kotijoukkue. 48 jaossa olleesta pisteestä 22 on jäänyt Mikkeliin. HPK puolestaan on ollut keskivertojoukkue vieraskaukalossa. 17 ottelusta pisteitä on kertynyt 23 ja pistekeskiarvollisesti tämä oikeuttaa Liigassa seitsemänteen sijaan.

Tasaviisikoin pelatessa HPK on laukonut Liigassa eniten (1326 kertaa), joka tekee ottelua kohden 40 laukausta. Päästettyjä laukauksia puolestaan on 30 per ottelu (yhteensä 1023). Jukureilla laukauksia on SaiPan (996) jälkeen toiseksi vähiten (1041), joka tekee 32,5 per ottelu. Päästettyjä laukauksia Jukureilla on Liigassa eniten: 1286, eli noin 40 per ottelu.

Viiden ottelun kuntopuntaria katsottaessa joukkueiden tilanne sen sijaan on hyvin samankaltainen. HPK on kerännyt kolme pistettä ja Jukurit kaksi. Päästettyjä maaleja molemilla on 19, HPK:lla tehtyjä on 12 kun taas Jukureilla 11.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen Mikkelissä. 28.9. pelatussa ottelussa HPK nappasi itselleen kaksipistettä voittolaukauskilpailun päätteeksi lukemin 3-2.

Maalivahdit

Jukureiden maalivahdeista Sami Rajaniemi on pelannut noin kaksi kolmasosaa joukkueen otteluista ja loput pelit maalilla on torjunut Juhana Aho. Tilastollisesti kaksikossa ei ole suuria eroja: Rajaniemi on päästänyt 2,65 maalia per ottelu ja Aholla sama lukema on 2,52. Rajaniemen torjuntaprosentti puolestaan on 90,36 kun taas Aholla on 90,53. Voittoprosentit ovat myös lähes identtiset: Rajaniemiellä 38,10 ja Aholla 40,91. Kaksikosta ainoastaan Juhana Aholla on tilillään yksi nollapeli.

HPK:n maalilla Emil Larmi on kantanut päävastuun torjuntaprosentilla 91,09. Kiekkoja on keskimäärin uponnut selän taakse tasan kaksi per ottelu ja voittoprosentti on 51,72. Nollapelejä puolestaan on pelattuna neljä. Antti Karjalainen on aloittanut viidesti ja kaksi kertaa hänet on vaihdettu kesken ottelun maalille. Maaleja on uponnut selän taakse 3,1o per ottelu, torjuntaprosentti on 87,95 ja voittoprosentti on tasan 40.

Larmin päästettyjen maalien keskiarvo on tällä hetkellä Liigan toiseksi paras. Edellä on ainoastaan Kärppien Veini Vehviläinen, joka on päästänyt taakseen ainoastaan 1,35 maalia per ottelu.

Puolustus

Jukureiden tehokkain puolustaja on ollut hämeenlinnalaisillekin tuttu Teemu Suhonen, joka on 27 pelaamassaan ottelussa iskenyt 14 (6+8) tehopistettä. Tehotilasto on kolme pykälää plussalla ja peliaikaa Suhonen on kellottanut keskimäärin 18:56 per ottelu. Tällä hetkellä Suhonen on merkitty loukkaantuneeksi ja tätä kirjoittaessa on hieman epäselvää, että pelaako mies tänään.

Kymmenen tehopisteen rajan ovat rikkoot Suhosen lisäksi 28 ottelua pelanneet Aleksi Salonen, joka tehnyt tehot 1+10 ja vasta 17-vuotias Mikko Kokkonen, jolla tehopisteitä on tasan kymmenen (1+9) .

HPK:ssa kahden kauden aikana yhteensä neljä ottelua pelannut Jimi Jalonen on ensimmäisellä kokonaisella Liigakaudellaan saanut peliaikaa keskimäärin 15:36 per ottelu ja tehopisteitä 26 ottelussa on kertynyt seitsemän (2+5).

Kerhon puolustuksen isäntä tilastojen valossa on ollut Petteri Nikkilä. 33 otteluun tehot 1+18, peliaikaa keskimäärin 22:57 per ottelu ja tehotilasto kahdeksan pykälää plussalla. Toiseksi tehokkain on ollut kaiken kokenut Arto Laatikainen, joka 29 ottelussa ja vajaan 18 minuutin peliaikakeskiarvolla on tehnyt kahdeksan (2+6) tehopistettä. Tehotilasto näyttää plussaa viiden pykälän verran. Kahdeksaan tehopisteeseen on yltänyt myös ruotsalaistapuolustaja Jesper Lindgren (1+7).

Hiljattain maajoukkueessa debytoinut Niklas Friman on Nikkilän ohella ainoa puolustaja, joka on pelannut yli 20 minuuttia per ottelu. Keskiarvo on 20:50, otteluita pelattuna 32 ja tehopisteitä näissä on kertynyt seitsemän (3+4). Tehotilasto plussalla kaksi pykälää.

Jukureiden puolustajat ovat olleet hieman suuremmassa roolissa maalinteossa kuin HPK:n. Jukureiden 75 tehdystä maalista 10,5% (14 osumaa) on merkitty puolustajille, HPK:n 90 tehdystä maalista 9,9% (11 osumaa) on merkitty puolustajille. Jukureista eniten osumia on Teemu Suhosella (6), HPK:lla puolustajien maalipörssin voitosta taistelevat tällä hetkellä Niklas Friman ja samenttikäsi Miro Karjalainen. Molemmat ovat tehneet tähän mennessä kolme maalia.

Hyökkäys

Kotijoukkueen kultaista kypärää kantaa Miika Roine, joka on 32 ottelussa tehnyt 19 (10+9) tehopistettä. Mainittakoon, että Roineen laukaisuprosentti (16,10) on joukkueen korkein ja hän on ainoa, joka on tehnyt vähintään kymmenen maalia koko joukkueessa. Seuraavaksi tehokkaimmat hyökkääjät ovat olleet Mika Partanen (7+8) sekä Turo Asplund (6+9).

Vierailijoiden kultakypärä on Liigan pistepörssin voitosta taisteleva Teemu Turunen, joka on nakuttanut 32 ottelussa 31 (11+20) tehopistettä. Sisäisessä pistepörssissä Turusta lähimpänä ovat 23 tehopistettä iskeneet Markus Nenonen (12+11) sekä Robert Leino (4+19). HPK:ssa kymmenen maalinrajapyykin ovat rikkoneet Turusen ja Nenosen lisäksi Jere Innala ja Philippe Cornet, jotka molemmat ovat tehneet tasan kymmenen maalia.

Keskikaistaa vertaillessa Jukureiden senttereistä kaksi on aloittanut yli 50% tehokkuudella. Turo Asplundin 498 aloituksesta 53,8 prosenttia on päätynyt voittoon. Markku Flinck on ollut niukasti tehokkaampi, sillä 419 aloituksesta 53,9 prosenttia on päätynyt voittoon. Kolmanneksi paras aloittaja on ollut Valtteri Hotakainen (49,5). Julius Vähätalo on aloittanut eniten (560 kertaa) aloitusprosentin ollessa 47,1.

HPK:sta yli 50% tehokkuudella aloittaneita löytyy peräti neljä. Robert Leinon (58) ja Otto Paajasen (56,3) lukemat ovat koko Liigan mittapuulla aivan kärkitasoa. Viime peleissä laitahyökkääjän paikalla viihtynyt Harri Kainulainen on voittanut aloituksistaan 51,9 prosenttia ja Niclas Luceniuksen aloitusprosentti on 51,5. Filip Riskan aloitusprosentti on 46,2, mutta jos tilastosta katsotaan pelkästään puolustusalueen prosentit, on Riska joukkueen toiseksi paras aloittaja (51,1). Ainoastaan Leino (55,4) on aloittanut omassa puolustuspäässä tehokkaammin.

Jukureiden hyökkääjistä yksikään ei ole vielä rikkonut 100 laukauksen rajaa tämän kauden aikana. Lähimpänä on Jesper Piitulainen, jolla laukauksia on 99. HPK:ssa viisi pelaajaa on laukonut yli 100 kertaa (Eetu Tuulola 111, Leino 115, Innala 130 ja Turunen 150 kertaa). Nenonen on laukonut Liigan hyökkääjistä eniten, peräti 211 kertaa. Koko Liigan mittapuulla enemmän on laukonut ainoastaan Pelicansin puolustaja Oliwer Kaski (224 laukausta).

Erikoistilanteet

Jukureiden ylivoima on ollut hieman HPK:ta tehokkaampaa. Jukureille ylivoimatilaisuuksia on ollut 111 ja kiekko on löytänyt tiensä maaliin 20,79 prosentin tehokkuudella. Kotiotteluissa ylivoima on ollut niukasti tehottomampaa prosentin ollessa 18,75. Tehokkaimmat ylivoimapelaajat ovat olleet Teemu Suhonen, Turo Asplund ja Miika Roine.

HPK:lla ylivoimatilaisuuksia on ollut 144 ja ylivoimaprosentti on tällä hetkellä 18,06. Tilastoerikoisuus löytyy vierasotteluista, joissa HPK:n ylivoima on ollut Liigan huonointa: Tehokkuus on ainoastaan 12,68 prosenttia. Ylivoimatilaisuuksia HPK on saanut vierasotteluissa koko Liigan eniten. Tehokkaimmat ylivoimapelaajat ovat olleet Teemu Turunen, Robert Leino ja Markus Nenonen.

Alivoimaprosentti Jukureilla on Liigan keskikastia: 78,76. Kotiotteluissa prosentti on ollut tasan 70. Eniten vastuuta puolustajista alivoimalla ovat saaneet Samuli Piipponen sekä Ville Hyvärinen. Hyökkääjistä eniten alivoimaminuutteja on Janne Tavilla ja Julius Vähätalolla.

HPK:n alivoima on ollut Liigan toiseksi rautaisinta prosentilla 83,76. Vieraissa pelatessa alivoima on ollut niukasti parempaa prosentilla 84 tasan. Eniten alivoimavastuuta ovat saaneet Petteri Nikkilä, Niklas Friman, Otto Paajanen sekä Teemu Turunen.

Yhteenveto

Jatkuuko HPK:n vahva kiekollinen peli tasaviisikoin? Onko alivoima edelleen rautaa? Saadaanko ylivoimaan tehokkuutta myös vieraskaukalossa?

Nämä ja sarjapisteiden kohtalo ratkeaa tänään Mikkelissä, jossa kiekko tippuu jäähän jo klo 17.00!

 

26.12.2018 11:11

Jaa artikkeli: