Tiesitkö, että Mathias Trettenes ja Eskil Wold olivat HPK:n historian ensimmäiset norjalaispelaajat oranssissa paidassa? Kaiken kaikkiaan kansallisuuksia on Kerhossa käynyt 15:sta maasta esittäytymässä. Ulkomaalaistoppeja ja -flobbeja on tilastojen mukaan täällä käynyt kaiken kaikkiaan 114 pelaajaa. Katinalan taikuri Michael Joly nosti wau-efektit pöytään vierailullaan pitkästä aikaa. Otsikot jo kyselivät, onko historian paras. Siitähän tämä lähti. Nyt muistellaan muitakin HPK:ssa vastaavaan pystyneitä ja laitetaan Kerhon ulkolaiset rohkeasti jonkunlaiseen meikäläisen makujärjestykseen. Tiedän – mahdoton tehtävä… vaikka en olekaan kruisen tompalle edes sukua!
Lähdetään maakohtaisesti vähän käymään lävitse ja katsotaan mitä muistoja nousee esille. Samalla ravistellaan verkkoa, suurin massa menee osumatta läpi, seuraavaksi vähän voi jo heilua ja sitten pieni osa jää kiinni, vaikka kuinka ravistaisi. He ovat niitä suuria pelaajia. Sen jälkeen suurennetaan verkonsilmää, jotta saadaan puntaroitua isoimmat vonkaleet. Aloitetaan maista, joista vain muutama pelaaja käynyt esittäytymässä.
Norja
Trettenes ja Wold tulikin jo mainittua, nyt ei analysoida vaan etsitään historian kovimpia, joten nopeasti eteenpäin – ei jatkoon.
Itävalta
Oliver Setzinger, Itävallan oma anttipihlström, erittäin energinen ja nopea pelaaja oli, mutta nyt on rima liian ylhäällä – ei jatkoon.
Valko-Venäjä Aleksandr Andrijevski, yli kahdessa metrissä viilettävä valkoinen laatikko Jofa päässä, selässä #27 ja ympärillä vastustajia, joita iso-A siirteli susikädellä sivuun. Loistava kiekon suojaaja. Oli todellinen luottosoturi, joten tässä vaiheessa – jatkoon.
Kroatia
Borna Rendulic ja Andrej Vasiljevic, jälkimmäinen maalivahti, olisiko ollut yhdessä pelissä luukkua avaamassa? Borna muistetaan luonnonlapsena ja erätaukohaastattelusta, mutta ei riitä tässä kisassa – ei jatkoon.
Viro
Kristjan Kombe – ei jatkoon.
Ranska
Nicolas Ritz, oli tainnut eksyä patonkikauppareissulla – ei jatkoon.
Kazakstan
Igor Kuznetsov, maestro, kapellimestari siperian armosta. Orbit muoviluistimet jaloissa teki luistelusta ja Titan kädessä syöttämisestä puhdasta taidetta – ehdottomasti jatkoon.
Sveitsi
Santeri Alatalo on merkattu nykyään myös tämän lipun alle, mutta ei tässä jutussa, koska Santeri oli pelatessaan HPK:ssa vielä ihan leijonanpentu. Jäljelle jää Philippe Seudoyx, vain kuusi peliä ja meikäläiselle pullo missä pelto ja lato vedonlyönnissä – ei jatkoon.
Venäjä
Boldin, Potaichuk, Shargorodsky, Timofejev, Khavanov, Tulupov ja Shvaljov. Taitavuutta, karheutta ja sitten muutama osastoa: jos vastustaja olisi pimeällä vienyt, niin olisi valoisalla palauttanut! – Ei jatkoon kaikille yhdellä kertaa.
Latvia
Sprukts, Berzins, Saulietis, Lavins, Astasenko ja Fandul. Mestareita ja luottoratsuja, mutta ei niitä SUURIA – ei jatkoon menijöitä.
Ruotsi
Porseland, Andersson-Junkka, Ackeström, Lindgren, Larsson, Lundberg, Burström, Backman, Printz ja yhdet kiintiö Svensson ja Andersson. Ei kyllä mitään riemunkiljahduksia aiheuta. Paras nähty Porseland jatkoon, mutta heilahtelu oli niin isoa – otetaan pelipaikan takia jatkoon tässä vaiheessa.
USA
Schneider, Rafalski, Moses, Spang, Tibbets, Harper, Muller, Morin, Bordson, DelGrosso, Hirsch ja Duffus. Nyt löytyy laatua, erikoispersoonaa ja hiihtelijöitä, joka löytänyt jääkiekkokassin – jatkoon puolustuksen eliitit David Schneider ja Brian Rafalski.
Slovakia
Pardavy, Viedensky, Krivosik, Svitek, Strbak, Zagrapan, Brejcak, Grman, Kytnar, Stehlik. Ykköskierroksen statuksella sisään ja turistiluokassa ulos, toki seassa muutama näkymätön tunnollinen puurtaja, mutta ei kehukaloja – ei jatkoon menijöitä.
Tšekki
Vlasak, Kucharcik, Toupal, Kapusta, Vujtek, Simicek, Sicak, Rosa, Jelinek, Nedved, Tenkrat, Polak, Nedved, Moravec, Balastik, Steiner, Reznicek, Klesla ja maalivahteina Smid sekä Hrachovina. Ei ihme, että HPK on saanut maineen tšekki timanteista aikanaan. Aika kovaa luettavaa on lista. On pistepörssivoittajaa sekä maalikuningasta, nyt on vaikeaa huhhuh, laastaritaktiikalla nopea repäisy – jatkoon Kucharcik, Vujtek, Simicek, Sicak, Jelinek ja Reznicek.
Kanada
37 nimeä, mutta ei nyt jätetä vain yhtä maata avaamatta… Cornet, Joly, Kariya, Schira, Kunyk, Holden, Hamill, Leavitt, Fehr, Perrin, Johnston, Werenka, Collins, Barney, Sanderson, Miller, Ratushny, LeBlanc, Holland, O`Brien, Marcinew, Henry, MacNevin, Bouchard, Jarrett, Beaudoin, McIsaac, Harder, Nielsen ja Rullier. Maalivahteina Bedard, Perreault, Chiodo, Verner, Tallas ja Lawson.
Kanadassa on selvästi eniten palaajia, joten inhimillistä, että sieltä myös eniten heitä on tullut näyttämään taitonsa. Mutta silti ison osan kanssa herää kysymys ovatko edes tienneet kuinka kovaan sarjaan ovat tulleet? Mikä muu selittää ajoittaisen ajelun muovimopolla moottoritiellä? Toki Kanadan passi avaa varmasti jäähallien ovia helpommin. Lisäksi pitää arvostaa Liigaa, meillä on kovatasoinen sarja. Piste. Mutta on siellä ollut myös huikeita pelimiehiä – tässä leikissä tänään jatkoon Joly, Schira, Fehr ja Verner.
Ja niin alkaa pudotuspelit
Jatkoon päässeitä on yhteensä 15. Nyt tehdään näistä kaksi kentällistä, mikä ehkä selittää muutamia valintoja mitä olette kenties ihmetelleet? Sekä TOP 10 listaus. Eli pudotuspelit jatkukoot…
Maalivahdeista listalla pääsi vain Andrew Verner, joten siitä paikasta ei tarvitse kisata.
Puolustajia mukana kuusi kappaletta ja tuoleja neljä. Ykköspari on jopa helppo nimetä, Brian Rafalski selvänä ykkösenä ja Josef Reznicek samalla erolla toisena, siinä ykköspakkipari. Jäljellä herrat Porseland, Schneider, Sicak ja Chira. Kun ovat rinnakkain, niin kolmen kruunun vahvistus putoaa ensimmäisenä. Kakkosparin toinen puolustaja on David Schneider ja toiseksi nousee hienon hienolla erolla Kerhon paidassa eniten pelejä pelannut ulkomaalaisvahvistus Vladimir Sicak.
Sitten hyökkääjät, ykkösketjun itsestäänselvyydet meikäläiselle ovat Igor Kuznetsov sekä Eric Fehr. Vaikka Igor pelasi enemmän laidassa, niin tänään pääsee sentteriksi, jotta päästään eteenpäin ja hommassa säilyy oikea-arvoisuus. Toisen laiturin paikasta taistelee kaksi nimeä, Michael Joly ja Tomas Jelinek. Toisen ketjun sentterin paikalle oli myös kahden kauppa, Tomas Kucharcik ja Roman Simicek. Aloitetaan laiturista ykköseen. Kova päätös, mutta meikäläisen nostalgia papereissa sirenin tuoksu nenässä Jelinek ottaa ykkösketjun paikan.
Keskushyökkääjä taistossa myös ajanpatina auttaa Romanin kakkosketjun keskelle. Vaikka ”kuha” ei nyt maistunut, niin kuuluu ehdottomasti TOP 10 listalle. Toisen laitahyökkääjän paikalla oli myös tunkua sekä Valko-Venäjältä sekä Tšekeistä, mutta se oli ehkä helpoin ratkaisu, paikan ottaa Vladimir Vujtek ja ulkopuolelle jäi Aleksandr Andrijevski, joka tosin kuuluu myös top kymppi pelaajiin ilman muuta.
Olihan mielenkiintoista ja varmasti herättää mielipiteitä, niin pitääkin. Kenenkään ei tarvitse kumminkaan tunkea leluja patterin väliin jumiin ja laittaa kiristävää pipoa päähän, näissä jutuissa ei ole oikeaa ja väärää. Myös aika tekee tehtävänsä sekä aikakausien vertailu on jo lähtökohtaisesti erittäin vaikeaa. Tomas Vlasak on varmasti nimi minkä puuttumista ensimmäisinä ihmetellään, sekä Josef Rezinekin listalla oloa samalla lailla.
Kerro somepostaukseen kuka puuttuu sinun Top 10:stä? Kuka on sinulle se HPK historian ikimuistoisin ulkomaalaispelaaja?
Ykköskentällinen
(vl) Eric Fehr
(kh) Igor Kuznetsov
(ol) Tomas Jelinek
(vp) Josef Reznicek
(op) Brian Rafalski
Kakkoskentällinen
(vl) Vladimir Vujtek
(kh) Roman Simicek
(ol) Michael Joly
(vp) David Schneider
(op) Vladimir Sicak
TOP 10
Igor Kuznetsov
Eric Fehr
Brian Rafalski
Tomas Jelinek
Michael Joly
Josef Reznicek
Roman Simicek
Tomas Kucharcik
Vladimir Vujtek
Aleksandr Andrijevski
Avointa peliä – blogi
Marko Syrjälä