Avointa Peliä: Hämeenlinnalaisen kiekkokulttuurin vaalimista

Paikallisissa lehdissä on näkynyt ilmoituksia missä halutaan ostaa vanhoja HPK:n ja Tarmon aitoja jääkiekkopelipaitoja. Lajin kulttuuria arvostetaan tässä blogissa suurella sydämellä, joten heti heräsi suuri mielenkiinto, kuka tekee näin hienoa kulttuurikeräilyä ja miksi? Puhelimeen vastasi pitkän linjan hämeenlinnalainen kiekkoharrastaja ja aktiivinen pelipaitakeräilijä Jussi Luokomaa.

Tarinan opetus on: älkää tehkö kuten äitini teki ja heitti voittamani Timo Hokkasen #2 Black Horse pelipaidan aikoinaan roskiin, kun oli kuulemma niin kauhean resuinen………..

 

Pelipaitakeräily, kerro vähän lisää mistä kyse?

Olen kerännyt pelipaitoja noin 15 vuoden ajan, ja nimenomaan peleissä oikeasti pelaajien käyttämiä pelipaitoja (gameworn). Useita satoja paitoja olen yhteensä omistanut, eli niitä ostetaan, myydään ja vaihdetaan muiden keräilijöiden kesken. Tällä hetkellä taitaa löytyä muutama kymmenen paitaa, suurin osa sellaisia, joista en ajatellut luopua koskaan. Keräilyn suunta on vaihtunut matkan varrella monesti. NHL ja Dallas Stars oli se mistä kaikki lähti. Jossain vaiheessa halusin, että kaikista NHL-seuroista olisi yksi paita, koska olen 80- ja 90-luvun lapsi, niin halusin pelkästään sen aikakauden paitoja. Nyt kiinnostavat eniten vieläkin vanhemmat paidat, SM-liiga, maajoukkue ja Pohjois-Amerikka etusijalla.

Nyt etsit HPK:n ja Tarmon vanhoja paitoja?

Ja voin sanoa, että kyllä on vaikea löytää. Niitä varmasti on mitä erilaisissa ja ihmeellisissä paikoissa pitkin Kanta-Hämettä vieläkin jäljellä ja on vain hienoa, jos jotkut edelleen haluavat niitä säilyttää. Itse haluaisin vain, ettei niitä hävitettäisi missään vaiheessa, edes vahingossa, vaikka kuinka olisi vanha ja ehkäpä jopa reikäinen. Ne ovat iso palanen tämän kaupungin kiekkokulttuuria, olisi todella hienoa saada säilyttää siitä osa tätä kautta. Ja nämä aarteet on myös niitä, mitkä jäävät kokoelmaani.

Kenen paitoja olet onnistunut kokoelmiin saamaan koskien hämeenlinnalaista kiekkokulttuuria?

Ensinnäkään Tarmon paitoja ei ole valitettavasti yhtään, sellainen olisi kyllä upeaa löytää. HPK:n paidoista parhaita helmiä ovat Marko Palon paita ensimmäiseltä mitalikaudelta 1990–1991, Pekka Peltolan paita 80-luvun lopulta, jolloin hän tekin tulokkaiden piste-ennätyksen, joka edelleen voimassa. Hopeakaudelta 1993 löytyy Mika Lartaman käyttämä pelipaita, millä on suuri tunnearvo myös. Hiljattain löytyi myös erittäin harvinainen HPK-paita liigahistorian ensimmäiseltä kaudelta 1983–84, se oli todella helmi löytö!

Minkä verran Suomesta löytyy aktiivisia keräilijöitä?

Silloin kun itse aloitin noin 15 vuotta sitten, meitä oli varmaan noin parikymmentä vakavasti otettavaa keräilijää. Nyt kun mm. some on helpottanut etsimistä, yhteydenpitoa ja ylipäätään informaation jakamista, niin aktiivisia keräilijöitä on jo satoja Suomessa. Suurin osa tosin keskittyy moderneihin paitoihin, jotka ei itseä niin kiinnosta. Jostain syystä olemme Suomessa tällä alalla erittäin aktiivinen maa suhteutettuna väkilukuun. Olemme Saksan kanssa isoimmat Euroopasta, kun taas esimerkiksi Ruotsissa mennään todella ohuella tällä saralla.

Miten pystyt selvittämään paitojen aitouden?

Tuo on hyvä kysymys. Uusissa paidoissa netistä löytyvät hyvälaatuiset kuvat auttavat kuvatunnistusten kautta todella paljon. Seurat ovat tehneet myös aitoustodistuksia paitoihin viimeiset 25 vuotta. Kuvista pystyy vertaamaan kiekon ja mailan jälkiä tai vaikka paikkaompeleita. Vanhoissa paidoissa ei tätä mahdollisuutta oikein ole, ellei käy kauhea tuuri. Toisaalta vanhojen paitojen kohdalla ei ole tehtykään muita kuin aitoja pelipaitoja käyttötarkoitukseen. Autenttiset fanipaidat tulivat saataville ensimmäisen kerran vasta 90-luvulla HIFK:n toimesta. Paidan aitouden tunnistaminen on monen asian summa: perimätietoa, kotiläksyjä ja opettelua. Kokemuksen myötä oppii paljon helpommin paitoja arvioimaan.

Mitkä Hämeenlinnaan liittyvät paidat olisivat ne THE paidat, jotka unelmissa vielä seinälläsi olisivat?

Tämä lista on pitkä, mutta mainitaan muutama. Tomas Jelinek pelasi täällä vain kauden, mutta hänen 1991–1992 kauden paidan saaminen olisi iso unelma. Vaikeutta lisää se, että kaikista sen kauden paidoista tämänhetkisen tiedon mukaan revittiin nimilaput pois ja siirrettiin junnuille käyttöön, niitä ei siis yksinkertaisesti ole missään saatavilla…

Keskeytän sinut tässä kohtaa, eli pelipaita pitää saada ns. pelaajan päältä / käytöstä nimilapulla, jotta on kaikista kiinnostavin? Mitkä muuta asiat vaikuttavat arvoon / kiinnostavuuteen?

Kyllä, jos niillä pelataan vielä sen jälkeen, niin kyllä kiinnostavuus laskee. Sama puuttuvasta nimikyltistä, on ollut kumminkin palanen juuri sen pelaajan paitaa. Nimikirjoitus paidassa ei ole hyvä juttu, se kuuluu fanipaitoihin, ei game worn paitoihin. Jonain vuonna paitoja huutokaupattiin, tämän takia esimerkiksi kauden 1990–1991 paitoja on yllättävän paljon jäljellä. Tuon ensimmäisen mitalikauden päätyttyä kaikki pelipaidat joko huutokaupattiin Aulangolla tai annettiin pelaajille. Kuten ylhäällä jo sivusin, seuraavana vuonna taas kaikista paidoista revittiin nimilaput ja siirrettiin junioreille, ero on iso, jos haluaisi löytää paidan juuri noilta vuosilta. Toki tarpeeksi kauaksi kun mennään, niin nimikylttejä ei edes käytetty, mutta sitten jo paidan vanhuus tekee paidasta upean ja harvinaisen. Minun yksi suurimmista aarteista on Timo Nummelinin maajoukkuepaita vuodelta 1973 ja siinä ei ole nimilaattaa koskaan ollutkaan.

Mitäs muita nimiä sinulla oli mielessä?

Sitten Varvion Jarkon valkoinen paita, millä Jakke pelasi Dallas Starsin historian ensimmäisessä pelissä vuonna 1993, tehden vielä maalin ottelussa, olisi kaikki yhdistettynä aika iso paita minulle. Ja olisihan se aivan älytöntä löytää vanha Savolaisen Hanskin pelipaita jostain 70- tai 80-luvulta.

Gretzky nimi selässäkö tämän lajin ennätyksiä rikotaan?

Kyllä Waynen paidoilla on päästy satoihin tuhansiin dollareihin, mutta ennätyspaidan arvo oli jopa 1,2 miljoonaa dollaria. Kyseessä oli legendaarisen Canada–Russia -ottelusarjan voittomaalin tekijän Paul Hendersonin sarjassa käyttämä pelipaita. Tämä kauppa tehtiin huutokaupassa vuonna 2010. Pitää olla aika syvät taskut, jos hamuaa maailmantähtien paitoja kokoelmaansa.

 

Avointa peliä – blogi

Marko Syrjälä

01.02.2021 16:25

Jaa artikkeli: