Kapanen, Noronen, Kari-Koskinen ja Lainesalo HPK Hall of Fameen

Hämeenlinnan Pallokerho nimesi 93-vuotisen taipaleensa juhlapäivänä neljä uutta jäsentä HPK Hall of Fameen. Nimitykset saivat Niko Kapanen, Riikka Noronen, Pekka-Kari-Koskinen ja Timo Lainesalo.

Hämeenlinnan Pallokerhon Hall of Fame toimikuntaa johtaa HPK:n kunniapuheenjohtaja Harri Lintumäki. Toimikunnan jäseninä toimivat HPK ry:n puheenjohtaja Tapani Hellsten ja HPK ry:n hallituksen jäsen Hannu Savolainen, sihteerinään Antti Toivanen. Hall of Fame nimimityksiä toimikunnalle voivat ehdottaa HPK ry:n, HPK Liiga Oy:n sekä HPK-Juniorijääkiekko ry:n hallitukset.

Hall of Fameen voidaan nimetä pelaajia ja seuratyöntekijöitä sekä muita vahvoja tahoja, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi HPK:n kasvutarinaan vuosien saatossa. Nimityksiä ei tule ajatella arvojärjestyksenä nimitysjärjestyksen mukaan, vaan jokaisella nimityskerralla pyritään huomioimaan eri toimijoita eri vuosikymmeniltä.

Hall of Fameen nimettiin 10.12.2022 neljä uutta jäsentä. Aiemmin HPK Hall of Fameen valitut löytyvät täältä.

Niko Kapanen

Niko Kapanen on jääkiekkomeriiteiltään tunnetuin hämeenlinnalainen jääkiekkoilija. HPK-kasvatti kulki pelaajaurallaan läpi maajoukkuepolun aina juniorimaajoukkueista nuorten maailmanmestariksi, aikuisten maailmanmestariksi ja olympiamitalistiksi asti. Kapanen on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla 258 ja vuonna 2009 hänet valittiin parhaaksi jääkiekkoilijaksi Suomessa.

Kapanen pelasi urallaan yli neljäsataa NHL-ottelua ja yli neljäsataa KHL-ottelua ja voitti KHL-mestaruuden kahdesti. Suomen mestaruuden hän on voittanut TPS:n paidassa ja pokannut kolmesti pronssia HPK:n ritaripaidassa. Kapasen johtama HPK:n oma teletappiketju Hentunen-Kapanen-Pärssinen tunnettiin myös maajoukkuepaidasta.

Kapasen yli 20-vuotinen ura huipputasolla päättyi kauteen 2016–17 kotona, HPK:ssa – ansaitusti joukkueensa kapteenina. Nykyisin Kapanen toimii HPK:ssa nuorten pelaajien kehittäjänä, akatemiaharjoittelun valmentajana ja jakaa arvokasta perintöään HPK-junioreille. Kapasen merkitys HPK-laiselle huippujääkiekolle ja suunnannäyttäjänä muille kansainvälistä uraa tavoitteleville HPK-kasvateille on ollut ja on edelleen tärkeä.

Riikka Noronen

HPK:ta 12 kauden ajan edustanut Riikka Noronen päätti uransa keväällä 2022. Norosen ura suomalaisessa sarjajääkiekossa on hätkähdyttävä hänen pelattuaan yhteensä yli 800 naisten SM-sarjatason ottelua neljällä eri vuosikymmenellä. HPK:ta Noronen on edustanut yhteensä lähes neljässäsadassa ottelussa. Tehopisteitä hän teki urallaan yli 900.

Viidesti urallaan Noronen pääsi pelaamaan Suomen mestaruudesta ja kolmesti hän sai kultamitalin kaulaansa. HPK:ssa hän voitti mestaruuden vuonna 2011. Kaksi muuta mestaruutta hän on voittanut kasvattiseurassaan JYPissä.

Noronen vaikutti HPK:n kapteenistossa yhteensä kymmenellä kaudella ollen kuudella niistä kapteeni. Jääkiekon parissa Noronen jatkaa tällä hetkellä HPK:n U11-juniorijoukkueessa valmentajana.

Riikka Noronen #2, HPK, HPK – TPS, Naisten Liiga
18.10.2020, Metritiski Areena, Hämeenlinna.
(Kuva: Jari Mäki-Kuutti)

Pekka Kari-Koskinen

Vuodesta 1988 Pekka Kari-Koskinen on toiminut HPK:n eri juniorijoukkueiden joukkueenjohtajana. Matka HPK:ssa alkoi kuten monella muullakin, omien lasten juniorijoukkueen vapaaehtoisena toimihenkilönä. Kari-Koskisen jääkiekkouralle mahtuu myös nuorisomaajoukkueen joukkueenjohtajapesti. Vuodesta 1998 alkaen HPK:n A-Nuorten eli U20 SM-joukkueen johtajana toiminut Kari-Koskinen on juhlinut kahdesti Suomen mestaruutta U20-sarjassa joukkueenjohtajana.

Kari-Koskinen on vaikuttanut myös HPK:n juniorijääkiekon hallituksessa kahdella kaudella, vuosina 1996 ja 1997. Kari-Koskinen jatkaa työtä HPK-laisen jääkiekon eteen edelleen U20 SM-joukkueensa peräsimessä. Kari-Koskinen kantaa Hämeenlinnan Pallokerhon kultaista ansiomerkkiä.

20090819, HÄMEENLINNA, HPK A-NUORTEN KUVAUS PATRIA -AREENALLA. Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Timo Lainesalo

Urheilutoimittaja Lainesalo kirjoitti kaksi HPK:ta käsittelevää kirjaa Hyvän Pelin Kerhossa vuonna 1989 sekä Taitoa ja tunteen paloa 2019. Ensimmäinen teoksista julkaistiin Hämeenlinnan Pallokerhon 60-vuotisjuhlakaudella ja se toimii HPK:n historian kirjoituksena ensimmäisistä ajanjaksoista, lajeista ja tapahtumista yleisseuran taipaleella. HPK historiikin kokoaminen ja kirjoittaminen on merkittävä koko seuran menneisyyden ja tulevaisuuden kannalta.

Lainesalo toimi urallaan urheilutoimittajana ja urheilutoimituksien esimiehenä. Parhaiten hänet tunnettiin Hämeen Sanomien taitavana ja ammattitaitoisena journalistina, joka analysoi viiltävästi jääkiekkoa ja HPK:ta kirjoittaen totuudenmukaisesti ja aina kirjoituksiensa kohdetta kunnioittaen. Lainesalo palkittiin urallaan vuonna 1993 vuoden jääkiekkotoimittajana ja hän sai Urheilutoimittajain liiton elämäntyöpalkinnon 2018.

Vuonna 2019 pois nukkuneen Timo Lainesalon merkitys jääkiekon kiinnostavuuden rakentumiselle niin Hämeenlinnassa kuin koko Suomessa on ollut merkittävää myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Lainesalon johtaman urheilutoimituksen kirjoitukset loivat kiinnostuksen jääkiekkoon, mikä nosti omalta osaltaan myös HPK-juniorijääkiekon kiinnostavuutta lasten ja nuorten liikuttajana. Juniorityö itsessään oli Lainesalolle tuttua hänen toimittuaan aktiivina tyttäriensä juniorijoukkueissa.

Timo Lainesalon nimityksen otti vastaan Pohjantähti Areenan jäällä poika Joonas Lainesalo.

140819 Hämeen Sanomat

10.12.2022 17:12

Jaa artikkeli: