Pelicans voittoon Lahdessa – oranssi kevät alkaa torstaina!

4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

3.59 Ossi Ikonen 1-1 (Valtteri Jeskanen)

27.34 Markus Nenonen 2-2

Valmentajien kommentit artikkelin lopussa.

Jääkiekko on nopea peli. Näillä sanoilla Pohjantähti areenassa varoitetaan katsojia varomaan katsomoon lentäviä kiekkoja. Samat sanat pätee Kerhon ja toki monen muunkin liigajoukkueen runkosarjan päätöskierroksiin, niin nopeasti sijoitukset tasaisessa sarjataulukossa muuttuivat lopussa. Pari viikkoa sitten mietittiin, mikäs joukkue sieltä saadaan kotiedun turvin vastaan pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Tänään ennen ottelua saatiin kuitenkin jännittää, alkaako pudotuspelit “sääleistä” vai onnistuuko HPK parin sukelluspelin jälkeen kasaamaan rivinsä, pesemään kasvonsa ja nappaamaan lopulta runkosarjassa sen kuudennen sijan, jolla saisi pari päivää enemmän lepoaikaa. Hämeen Herruus oli jo selvitetty Kerhon vieden tällä kaudella tähän asti kaikki keskinäiset pelit nimiinsä. Jokainen peli alkaa kuitenkin tilanteesta 0-0 ja nyt ottelussa oli myös molemmilla joukkueilla omanlaisensa painetta sijoitusten muodossa. Kerhon taistellessa pääsystä suoraan pudotuspelipaikkaan, oli Pelicansilla vielä isommat paineet harteilla, koko kausi oli vaarassa loppua tähän iltaan. Näistä herkullisista asemista lähdettiin ratkomaan sijoituksia kauden viimeiseen kohtaamiseen, ainakin toistaiseksi.

Avauserässä, vaikka hermostuneisuus otteissa näkyikin iskettiin alkuminuuteille heti kaksi pönttöä, yksi molempiin päihin. Pelicansilta osui Karlis Cukste ja Kerhon maalin ohjasi Henri Kanninen maalin edestä. Toisessa erässä jatkettiin maalien tehtailua tasatuloksin, jälleen molemmat osui kertaalleen ja tauolle mentiin lukemista 2-2. Päätöserässä molemmat oli jo selvittäneet paikkansa pudotuspeleihin, Kerhon piti olla kuudes ja Pelicansin kymmenes mutta Pelicans lähti hakemaan voittoa ilman maalivahtia. Tämä riski kannatti ja Karlis Cukste osui toistamiseen, vieden lahtelaiset johtoon. Iikka Kangasniemi ratkaisi ottelun ja Kerhon paikan ajassa 59.59 iskemällä loppulukemat tyhjiin. Näin Kerho löysi itsensä kuuden parhaan ulkopuolelta ja Pelicans oli taulukossa sijalla yhdeksän.

Pihlström ennen aikojaan suihkuun

Jarno Pikkarainen kertoi ennen ottelua, millä eväillä Pelicans tänään kaatuu: Kylmä pää ja lämmin sydän, niin hyvä tulee. Näillä eväillä lähdettiin tähän kuoleman otteluun ja kohti pudotuspelejä.

Ottelun alkoi tasaisesti, molemmilla oli omat paikkansa tehdä avausmaali vaikka pieni hermostuneisuus otteista paistoikin. Lopulta kotijoukkue oli se, joka avausmaalin iski ajassa 1.50. Maalin ohjasi Lebedeffin edestä Karlis Cukste, syötöille Teemu Eronen ja Brad Lambert.

Maalin jälkeen nousi muuan Michael Joly esiin, ensin koittamalla itse tasoitusta ja hetki sen jälkeen tarjoilemalla joukkuekaverille loistotonttia mutta kummastakaan ei verkko pölissyt. Mutta kauaa ei jouduttu odottelemaan tasoitusta. Tiktokistakin tuttu Ossi Ikonen sai Valtteri Jeskaselta pakki-pakki syötön ja kun vetonappi oli pohjassa, ei Ossin tarvinnut kuin päästää napista irti ja laukauksen ohjasi verkon perukoille maalin edestä Henri Kanninen. Näin myös Patrik Bartosak oli yllätetty ensimmäisen kerran tähän otteluun.

Kerhon tasoituksen jälkeen nappasi Pelicans kuskin paikan ja hienokseltaan vei ottelua eteenpäin saaden aiheutettua enemmän tilanteita Daniel Lebedeffin maalille. Erän ylitettyä puolivälin, oli Bartosakilla merkattuna kolme torjuntaa ja Lebedeff oli hikoillut kahdeksan torjunnan edestä. Varsinkin avauskympin jälkeen sai Pelicans pidemmän myllyn päälle, josta kuitenkin selvittiin ilman takaiskua. Tästä kun selvittiin polkaisi Antti Pihlström läpiajoon mutta Bartosak oli parempi. Ja hetkeä myöhemmin Pihlström taklasi Pelicansin maalintekijää, Karlis Cukstea joka löi päänsä Isku areenan laseihin ja loukkasi vähän itseään tilanteessa. Tästä Pihlströmille pelirangaistus ja Kerholle pitkä, viiden minuutin alivoima. Oranssin toimituksen kommentti taklaukseen; myös taklattavalla on vastuunsa. Loukkaantumiset on aina ikäviä mutta selkää ei parane kääntää tarkoituksellisesti kun selvästi näkee, että vastustaja tulee päälle. Onneksi Cukste kuitenkin kykeni ottelua jatkamaan eikä pahempaa loukkaantumista tästä tullut.

Montaa torjuntaa ei Daniel Lebedeff joutunut esittämään tämän vitosen aikana. Pelicans sai kuitenkin sen verran Kerhoa paineistettua, että hien sai jokainen pidettyä yllä eikä kylmä päässyt tulemaan mutta lopputulemana erikoistilanteen jälkeen jatkettiin peliä samoissa tasalukemissa. Pihlströmin vääntäessä suihkun lämpötilaa lämpöisemmälle hallin sisuksissa, joutui Pikkarainen luonnollisesti vähän muokkaamaan kentällisiä avaukseen nähden mutta viisi taistelevaa pelaajaa jokaiseen vaihtoon askiin saatiin loppueränkin ajaksi.

Summerin soittaessa selvitteli Tommi Tikka ja Antti Tyrväinen sanallisesti ja miehekkäästi halaillen omaa Hämeen Herruuttaan, mutta tähän juttutuokioon osallistui myös linjatuomarit sillä seurauksella, että herrat eivät oletettavasti saaneet vielä selvyyttä asetelmaan. Tunnelmaa kuitenkin nostatettiin ja asetelmia haettiin jo tulevaan. Erätauolle lähdettiin punomaan juonia lukemista 1-1. Avauserässä Patrik Bartosak lahtelaisten maalilla torjui seitsemän kutia ja Kerhon rysässä Daniel Lebedeff nappasi erässä neljätoista koppia. Tässä vaiheessa Kärpät johti omaa otteluaan Oulussa KooKoota vastaan 1-0 ja Kerhon paikka kuuden joukossa oli turvattu, ainakin vielä.

Tasoissa mennään ja jännitettävää riittää

Toiseen erään oranssi tuli terävästi ja ensimmäisenä, heti avausminuuteilla oli jälleen ongelmia Bartosakille aiheuttamassa Ossi Ikonen viivasta lähettämällään laukauksella. Tähänkin maski sai ohjuria väliin mutta kiekko pomppi ohi lahtelaisnuotasta ja tasoissa jatkettiin edelleen.

Kun avausminuutit oli saatu pelattua ja tämän erän jännitykset laukaistua pois molempien leiristä, iski Pelicansin tsekkikaksikko. Kerholaisten epäonneksi kiekko pomppi parinkin oranssin jaloista maalin eteen Jiri Smejkalille, joka löysi itselleen aikaa ja näki Lukas Jasekin vapaana syöttäen tälle helpon paikan tyhjälle takatolpalle. Pelikellon näyttäessä aikaa 25.33, johti Pelicans ottelua 2-1. Pari minuuttia tästä ja Kerhon kapteeni, Markus Nenonen otti joukkueen reppuselkään. Nessu riisti kiekon lahtelaispakeilta, pääsi nopeasti läpiajoon ja hallitusti terävällä ranteella iski tasoituksen Bartosakin selän taakse kilpikäden yläpeltiin!

Taas kun molemmat oli maalin saaneet tehtyä, mentiin hetki vähän rauhallisemmin ja katseltiin mitä se vastustaja keksii. Oikeastaan kunnon maalipaikan sai Jiri Smejkal vasta kun erän viimeinen vitonen oli alkamassa mutta laukaus meni karkeasti ohi Lebedeffin maalin. Ja olishan Lebe sen ottanu, jos olis kohti tullut, joten ei hätää tässä vaiheessa.

Mitä pidemmälle mentiin, sitä tarkemmaksi molempien peli kävi. Ja sehän ei taas jättänyt sitten kauheasti kirjoitettavaa raportteihin, saati pöytäkirjoihin. Viimeisellä minuutilla sai Pelicans pienehkön paineen Lebedeffin maalille ja pari pahempaa kutiakin kohti. Lebe oli hereillä eikä lisäosumia nähty, joten jälleen paineltiin erätauolle tasalukemissa. Oulussa Kärpät oli painellut 4-2 johtoon KooKoota vastaan, joten pienesti sai Kerho vedellä parempaa happea lahtelaiskopissa kun apujakin oli muualta tulossa, villi kortti-kierroksen välttääkseen. Toisessa erässä Patrik Bartosak torjui vain kahdesti, Daniel Lebedeff venyi kuudesti kiekon eteen. Joten myös torjunnat kielivät siitä, että taistelua käytiin toinen erä muualla kun maalien edustoilla.

Pelicans ottaa tyhmän riskin, joka kannattaa

Mielenkiintoiseksi meni erätauolla, kun nettitoimituksenkin saavutti tieto, että Kärppien voittaessa on myös oululaisilla 24 kolmen pisteen voittoa. Kerholla tämä 24 voittoa oli jo tilillä ennen illan otteluita mutta maaliero ratkaisee kuudennen sijan Kärppien eduksi, mikäli HPK ei tänään ota pisteitä. Niin monen monta erilaista variaatiota oli sarjataulukossa vielä ennen iltaa olemassa. että kyseinen mahdollisuus oli mennyt täysin ohi allekirjoittaneelta. Haastetta siis riitti vielä reilusti runkosarjan viimeiseen erään.

Avausvitonen katseltiin taas asetelmia, odotettiin virhettä ja koitettiin pitää ne omat virheet minimissä. Pelicans kilautti kertaalleen yläputkea Daniel Lebedeffin selän takana, mutta tilanne pysyi sitkeästi lukemissa 2-2 vaikka kuti aiheuttikin sydämentykytyksiä vieraskatsomossa.

Vaikka avauserässä Pihlström itsensä suihkuun ajelikin, oli ottelu pysynyt siistinä. Ajassa 48.55 tarjoiltiin Kerholle kuitenkin paikkaa pisteisiin Topias Vilenin otettua kakkonen kampituksesta. Aktiivisesti johtomaalia lähdettiinkin hakemaan mutta hermostuneisuus ja maalipaikassa se viimeinen syöttö jäi piippuun, eikä johto-osumaa saatu aikaiseksi. Pelicans selvisi alivoimasta ja jännitys jatkui edelleen.

Tässä vaiheessa iltaa alkoi olla jo selvää, että Pelicans oli kuivilla. JYP voitti KalPan Kuopiossa ja näin kymmenes sija jäi lahtelaisten haltuun. Kerholla oli siis viimeisen vitosen paineet, piste oli vähintään pakko saada, riippuen myöskin Oulun ottelun tuloksesta joka oli edelleen Kärpille 4-2.

Viimeisen minuutin käynnistyessä otti Pelicans maalivahdin pois ja haki voittoa kuudella viittä vastaan. Outoa sikäli, että lahtelaiset oli jo pudotuspeleihin paikkansa varmistaneet. Ehkä oli sovittu ettei tuloksista kerrota ja Pelicans pelaa omaa peliään. Tämä sekoitti HPK:n pakan ja hätä tuli käteen. Ajassa 59.44 löytyi kiekko Daniel Lebedeffin maalista, Pelicans johti 3-2 ja Kerho oli lyöty. Aloituksesta heti otti tietysti Kerho Lebedeffin pois ja haki tasoitusta kuudella. Ajassa 59.59 niittasi Iikka Kangasniemi vielä kiekon tyhjään rysään ja murskasi hämeenlinnalaisten toiveet suorasta pudotuspelipaikasta. Vierailijoiden silmin surullinen ilta kaiken kaikkiaan lopulta. Päätöserässä Patrik Bartosak torjui seitsemän kertaa ja Daniel Lebedeff neljä laukausta.

Villi kortti-kierroksella vastaan asettuu Lukko. Nämä kaksi ottelua pelataan pian, torstaina ja perjantaina. Torstaina matkataan Raumalle ja perjantaina pelataan kotona Pohjantähti Areenalla. Nyt jos koskaan on aika löytää tiensä hallille perjantaina ja kannustaa oma HPK voittoon!

Lipunmyynti perjantaina pelattavaan 1. kierroksen kotiotteluun käynnistyy keskiviikkona 23.3. klo 12.00.