Alku näytti lupaavalta – lopussa kylmää Saimaan vettä niskaan

1-2 vl. (1-0, 0-0, 0-1, 0-1)
11.40 Joel Janatuinen 1-0 (Artturi Toivola, Eskil Wold)

HPK lähti viettämään maaottelutaukoa isännöimällä Lappeenrannan SaiPaa. Tilastojen valossa oli Kerho suosikki otteluun lähdettäessä, sillä SaiPa ei vieraista ollut napsinut tililleen kuin kaksi pistettä koko alkukaudella ja voittosarake näytti puhdasta nollaa. Kultakypärää kantoi Kerholaisista Michael Joly (6+9) ja vierasjoukkueen samaista kypärää piti hallussaan kovaan vireeseen äitynyt Ville Meskanen (8+4). Kerhon maalilla aloitti Sami Rajaniemi (92.18% ja PMK 2.32) ja puolestaan vieraiden tolppien väliin luisteli Niclas Westerholm (89.19% ja PMK 2.65). Sarjataulukosta HPK löytyi ennen koitosta sijalta 8. (26 pst.) ja SaiPa pahnan pohjimmaiselta sijalta 15. (17 pst.). SaiPalla oli alla 1-2 kotitappio Tapparalle tiistailta ja Kerholla puolestaan pari tappiota, IFK:lle kotona jatkoilla ja Porissa Ässille varsinaisella peliajalla. Tällä kaudella HPK ja SaiPa ei ollut vielä kohdanneet ja tämän illan jälkeen oli HPK pelannut vähintään yhden pelin jokaista Liigaseuraa vastaan. Edellinen joukkueiden keskinäinen ottelu Hämeenlinnassa päättyi SaiPan 1-2 voittoon, joten näistä tilastoista oli hyvä lähteä korkkaamaan pimeä perjantai-ilta kohti maaottelutaukoa!

Ei ollut tilastot ja taulukot Kerhon puolella. Avauserässä HPK meni johtoon Joel Janatuisen maalilla, toisessa erässä Kerho laittoi sellaisen myllyn päälle, että jalkoihin olisi pitänyt jäädä monenkin joukkueen mutta tänään ei vaan SaiPa taittunut. Kolmannessa sitten osui SaiPa kertaalleen ja kun jatkoaika ei tulosta tuottanut, ratkaisi lisäpisteen SaiPalle Kristian Pospisil ja Valtteri Ojantakanen osumillaan. Viime viikolla jumbona haki pisteet IFK, nyt SaiPa oli vuorossa tällä viikolla. Eteenpäin, sano mummo lumessa!

Kuva: Teemu Hannula

Jäähyt rikkoo vauhdin avauserästä

Eetu Liukas näytti heti avausvaihdossa Kerhon tulevan peliin rytinällä. Liukas painoi hyökkäyspäässä sellaisen niitin SaiPa-pakkiin, että laita heiluu varmaan vieläkin. Oliko sitten Eetun pommi syy vai seuraus, mutta Jere Jokinen lähti kampituksesta boksiin ajassa 1.21 ja SaiPan timanttinen ylivoima sai mahdollisuutensa. Ja vaikka vieraiden ylivoima olikin Liigan kärkeä, ei Kerholla ollut hätää tällä alivoimalla.

Jokinen kun pääsi aitiosta pois, oli SaiPan vuoro kokeilla alivoimansa kestävyyttä. Aaron Irving koukkaamisesta istunnolle ajassa 4.09 ja HPK ylivoimalle. Ykkösylivoima piti kiekkoa hyökkäysalueella mutta vedot jäi piippuun. Lopulta ylivoima kuivui kasaan Oliver Kiljusen ottaessa huitomisesta kakkosen ajassa 5.35. Neljällä neljää vastaan vedeltiin 34 sekuntia. Tasavajaa ei tuonut tulosta kummallekaan ja SaiPa oli jälleen ylivoimalla mutta laihaa oli sekin yritys ja edelleen mentiin maalittomana.

Ennen avauskympin päättymistä sai Seamus Donohue kampituksesta kakkosen ja Kerho pääsi toistamiseen kokeilemaan ylivoimaansa. Laihaa oli yritys jälleen. Onko sitten apina selässä vai mikä, mutta laukauksia ei juurikaan saatu kohti Westerholmia. Mutta onneksi peliä pelataan myös viidellä viittä vastaan ja jäähyn päätyttyä tinttasi Joel Janatuinen kauden avausosumallaan Kerhon 1-0 johtoon! Syöttöpisteet maalista Artturi Toivolalle ja Eskil Woldille.

Avausosuman jälkeen hyökkäsi SaiPa ja kilautti kiekon Rajaniemen takana tolppaan mutta HPK johti edelleen. Vastaavasti nelisen minuuttia ennen erän loppua polki Antti Pihlström laidasta puolittain läpi laukoen kiekon yläriman kautta ulos. Jatkotilanteesta Kerholle jäi pyöritys päälle joka katkesi Westerholmin harrastaessa maalinsa irti potkimista jo toistamiseen tähän erään. Erätauolle lähdettiin lopulta Kerhon johtaessa 1-0. Toisen erän Kerho aloittaa alivoimalla, Juuso Hietasen saadessa kampituksesta kakkosen ajassa 19.53. Avauserässä Sami Rajaniemi torjui seitsemän laukausta ja toisessa päässä Niclas Westerholm oli kiekon tiellä viisi kertaa.

Westerholm kestää Kerhon pommituksen

Toisen erän alkuun HPK kesti lähes täyden kahden minuutin alivoimansa joka jäi “säästöön” avauserästä. Ja tästä kun selvittiin, oli toinen erä täysin Kerhon hallintaa. Aleksi Mustonen näytti jäähyn jälkeisellä karvaamisellaan mallia siitä, mitä oli tulossa mutta Musen rystynosto vilahti maalista ohi.

Ajassa 23.38 kampitti Hugo Rikkilä jäähyn arvoisesti hämäläispeluria ja taas oli SaiPa alivoimalla. Mutta mikäs siinä on alivoimalla ollessa kun kotijoukkueen ylivoima on tasoa nolo. Mistään ei saada mitään aikaiseksi, eikä mitään oikein näytä tapahtuvan vaikka siinä aina se kuuluisa aihio onkin olemassa. Kruunuksi Kerhon ylivoiman heikkoudelle Niclas Westerholm potki jälleen maalitolppiaan sillä seurauksella, että maalikehikkoa haettiin päätypleksin läheisyydestä.

Toista kertaa saatiin tähän erään kokeilla ylivoimaa ajassa 30.02, nyt Jarno Koskiranta istunnolle kampituksesta ja HPK ylivoimalle. Ja jälleen saatiin todeta, ettei ole ihan turhaan SaiPan erikoistilanteiden tilastot huippuluokkaa. Alivoimakin Liigan parasta ja tähän seinään törmättiin edelleen vaikka tällä ylivoimalla Steve Moses pelasikin Markus Nenoselle maalin eteen mahtitontin, jonka Westerholm poimi tuplatorjunnallaan tylsyttäen HPK:n yritykset tylysti.

Toisessa erässä Kerho nosti painetasoaan kohti SaiPan päätyä, tästä syystä Niclas Westerholm joutui töihin 19 kertaa, Sami Rajaniemen selvitessä kuudella torjunnalla. Mutta kuten usein aina ennenkin, joskus se palkinto sieltä vielä tulee. Ellei kaveri ehdi ensin, kun itse et tee.

SaiPa tulee tasoihin ja menee myös ohi

Reilut 3600 silmäparia sai lähteä päätöserään jännittämään Kerhon maalin johtoa. Ja jännitti sitä myös pelaajat, sen verran varovaisemmin lähdettiin päätöserään tutkiskellen vastustajan tekemisiä. Ajassa 45.33 kerjättiin lisää verta nenästä kun Jaakko Niskala otti kampituksesta jäähyn ja SaiPa päästettiin taas ylivoimalle. Neljä sekuntia kesti sitä alivoimaa kun Kristian Pospisil toi SaiPan tasoihin lämärillään. Rajaniemi oli tilanteessa mukana mutta Pospisilin veto otti kimmokkeen Juuso Hietasen mailasta ja pomppasi Rajaniemen yli maaliin.

Peliä jatkettiin tasoista ja taas sai jännittää, ei kai taas Liigajumbo vie täältä pisteitä. Rony Ahonen lisäsi kerholaisten tuskaa estämisjäähyllään ajassa 49.57. Tosin Ahosta ei jäähystä voi syyttää, se vaan oli pakko ottaa mutta lopputulemana Kerho oli kuitenkin alivoimalla. Tämän alivoiman HPK selvitti miehekkäästi ja päästiin taistelemaan pisteistä viidellä viittä vastaan loppuerä.

Tasaista oli loppuun asti eikä maalia saatu tehtyä varsinaisella peliajalla joten jatkoille mentiin. Juuso Hietanen sai päätöserän loppusekunneilla kakkosen ja jatkoaika aloitettiin alivoimaisena. Tästä selvittiin mutta jatkoajallakaan ei osumia lisää nähty vaikka Aleksi Mustosen veto olikin lähellä lirua maaliin. Kalle Maalahti kuitenkin ehti maaliviivalta pelastamaan tilanteen ja lopputulemana ratkaisua haettiin voittomaalikilpailusta. Ennen näitä otti HPK vielä jatkoajalla väärästä vaihdosta kakkosen ja istunnolle lähti kärsimään Michael Joly. Jatkoaikaa kun oli jäljellä alle kaksi minuuttia, oli selvää ettei rankkareita Joly ainakaan tänään lauo.

Voittomaalikilpailussa Kerholta kävivät kokeilemassa Westerholmin pätevyyttä Steve Moses ja Markus Nenonen, molemmat epäonnistuivat yrityksessään. SaiPalta onnistui Kristian Pospisil ja Valtteri Ojantakanen, näillä maaleilla lisäpiste matkasi Lappeenrantaan ja Kerho ajautui kolmen ottelun tappioputkeen. Päätöserässä Sami Rajaniemi torjui viisi kertaa ja jatkoajalla kolmesti. Niclas Westerholm torjui kolmannessa erässä, sekä jatkoajalla kolmesti kumpaisessakin.