Ville Koistinen: “Uusi ympäristö antaa näyttämisen tarpeen ja halun.”

HPK:n kokenein pelaaja on alkavalla kaudella 37-vuotias puolustaja Ville Koistinen. Urallaan NHL:ää yli 100 ottelua pelannut Koistinen tekee paluun Suomikiekon pariin, kun yksikautinen sopimus HPK:n kanssa syntyi keväällä.

– Hyvät fiilikset. Siitä taitaa olla seitsemän vuotta, kun lähettiin reissun päälle toisen kerran. 13 vuotta yhteensä ulkomailla ja ihan mielenkiintoiset fiilikset. Liigassa on kasvot vaihtunut ja odottavaisin mielin lähden katsomaan mimmosta pelaajaa siellä nykyään on, tuumaili rautakaupasta betonia ja salaojaputkea haastatteluhetkellä ostanut Koistinen.

Suomalainen Liiga on jäänyt lähivuosina puolustajalta vähemmälle huomiolle. Viimeksi Liiga-jäällä hänet nähtiin Ilveksen paidassa kaudella 2012-2013.

– En hirveästi ole seurannut Liigaa, hieman maalikoosteita ja tuloksia. Olen aina keskittynyt siihen sarjaan, missä kulloinkin olen pelannut.

Koistinen pelasi kaudet 2013-2018 Sveitsin NLA-liigaa ja sen jälkeen Saksan DEL-liigaa ja ennen siirtymistään Kerhoon Tsekin Liigaa. Keski-Euroopan jääkiekkosarjoja Koistinen kehuu kovin paljon.

– Saksassa pelataan aika pohjoisamerikkailaista tyyliä, siellähän on paljon pohjoisamerikkalaisia pelaajia ja valmentajia. Siellä oli jääkiekko ehkä lähimpänä Liigaa, voisin veikata. Tsekin Liiga on hyvä Liiga, se hieman yllätti minut ja on ehkä aliarvostettu sarja. Paljon taitavia pelaajia siellä. Sveitsissä olin neljän ja puolen vuoden ajan ja se oli urani ehkä parasta aikaa kiekkoilullisesti, yleisöystävällistä ja viihdyttävää kiekkoa.

Koistinen halusi palata Suomeen pitkän ulkomaankierroksen jälkeen ja HPK:n kanssa keskusteluyhteys löytyi nopeasti.

– Ennen kaikkea halusin tulla Suomeen pelaamaan. Olen ollut maailmalla niin pitkään ja perhe on ollut Suomessa viimeiset viisi vuotta. Se on päällimmäinen syy palata Liigaan. Uusi ympäristö antaa aina sellaisen näyttämisen tarpeen ja halun. HPK on ollut hyvässä nosteessa nyt ja on toki hallitseva Suomen mestari edelleen, naurahtaa Koistinen.

Kokemusta ja johtajuutta luvassa

Yleisölle Koistinen lupaa aktiivisen puolustajan, jonka voi iskeä myös ylivoimalla jäälle.

– Aktiivista pelaamista ja hyökkäävä puolustaja olen yrittänyt aina olla ja sitä pyrin olemaan edelleen. Liikutan kiekkoa ja ylivoimalla on varmasti jotain annettavaa. Ja tietysti, kun takana on jo yli 20 vuotta kokemusta pääsarjoista niin sellaista kokemusta ja johtajuutta minulta kaivataan joukkueessa.

Koistinen on kokemukseltaan ja myös iältään selkeästi HPK:n johtava pelaaja. Kesällä 38 vuotta täyttävä Koistinen on kahdeksan vuotta HPK:n toiseksi vanhinta pelaajaa Ossi Ikosta vanhempi. Iästään Koistinen ei tee numeroa.

– Varmaan mun jutut kuitenkin sijoittuu sinne 18-20 -vuotiaitten haarukkaan, että en mä sitä ikää ole niin mieltänyt miksikään. Taisin olla myös Tsekeissä ja Saksassa vanhin pelaaja. En koskaan ole sitä ajatellut. Mun persoona on sellainen, etten tuo millään tavalla esille, että minä olen tässä nyt vanhempi, että pitäkääpäs pojat pienempää suuta. En henkilökohtaisesti ole muodostanut mitään kuplaa siitä. Samanlaista puurtamista, samoja juttuja, sama peli ja samat lainalaisuudet siinä pelissä ne on kaikille. Koitetaan pysyä vielä nuorten perässä, tuumaa Koistinen.

HPK:n päävalmentaja Matti Tiilikainen muistutti omassa haastattelussaan, että vaikka nuoruuden ihannointi jääkiekossa on nyt ehkä jopa trendi, kokeita villekoistisia tarvitaan joukkueessa. Myös Koistinen tietää, että päävalmentajalla on odotuksia.

– Tiedostan sen, että valmennuskin odottaa minulta sellaista johtajuutta, että voin nuorempia auttaa ja antaa omaa näkemystä kokemuksen ja pelaamisen kautta. Ainakin tietyissä tilanteissa pitäisi näkyä, että kokemusta on. Pitkä ura takana niin koitan myös antaa osan tiedosta ja tietotaidosta eteenpäin.

Koistinen on tottunut harjoittelemaan 15 vuotta kesät yksin, eikä koronapandemialla ole vaikutusta hänen treenaamiseen. Joukkueen kokoontumiskieltoa hän sen sijaan harmittelee, mutta löytää ratkaisun.

– Minulle harjoittelumielessä ei kokoontumiskiellolla ole niinkään väliä. Joukkueeseen tutustuminen jää nyt harmittavasti alkukesän osalta pois, joukkueessa kun ei ole ketään tuttua entuudestaan. Kyllä sit yks saunailta varmaan pitää järjestää ennen kauden alkua, päättää Koistinen.

21.04.2020 09:00

Jaa artikkeli: