Varamaalivahti.. Arttu Pelli #3

Kouvolasta saapui nälkäinen nuori puolustaja, jolla tähtäimessä ison roolin lisäksi kolmen kihautuksen päässä oleva, oman isän Liigan maalimäärä. Tämä toisen polven kiekkoilija allekirjoitti kesällä Kerhon kanssa kahden vuoden sopimuksen. Tällä kertaa ”tutustu uuteen oranssiin” haastattelussa Arttu Pelli.

Viime kaudella sinulla oli sopimus umpeutumassa Kouvolassa ja piti alkaa miettimään tulevaisuutta, kerro siitä ja miten valittua tuli toinen oranssi, HPK?

Hyvissä ajoin jo viime kaudella tuli fiilis, että maiseman vaihto tekisi hyvää kehittymiselle. HPK oli ihan ensimmäisiä kiinnostuneita ja oli koko ajan aktiivinen, tuli fiilis, että minut halutaan tänne. Heillä oli vielä selvä suunnitelma minusta ja tulevaisuudesta sekä kahden vuoden sopimus tuki tätä näkemystä, niin sitä kautta tuli päätös tehtyä.

Haluatko avata tuota suunnitelmaa tulevasta osaltasi?

Roolihan näissä on pääosassa, mitä olisi tarjolla, jos onnistuu. Kahden vuoden sopimus tuo sitä pitkäjänteisyyttä ja tuntemusta luotosta kehittyä myös pitemmällä aikavälillä.

Miltä alkukausi on maistunut uudessa kaupungissa, niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella?

Kaukalon sisäpuolella koko ajan paranee. Alkukaudesta tapahtui kaikenlaista ja oli huonoja jaksoja. Nyt on taas hyvä jakso, silloin kaikki on tietenkin helpompaa. Peli selkeytyy koko ajan, se taas vähentää stressiä. Kaukalon ulkopuolellakin viihtynyt hyvin, ei tämä kaupunki niin paljoa eroa Kouvolasta.

Kerro itse, millainen pelaaja olet ja mitkä ovat vahvuutesi sekä kehityskohteesi?

Kiekollinen pelaaja ilman muuta. Avaus ja hyökkäyspeli vahvuudet, oman pään peli on se kehityskohde. Siinä tosin on tehty hommia paljon jo useampi vuosi ja se ei ole enää niin suuri heikkous, kuin on joskus ollut. Yksi tavoitteeni on toki kehittää heikkouksia, mutta myös vahvuuksia, jotta niistä tulisi huipputason vahvuuksia.

Millä ajatukset pois jääkiekosta, mitä muuta harrastuksia löytyy?

Kesäisin golf on itselle tärkeä juttu. Kauden aikana Netflix ja pleikkari on nämä perusvastaukset. Kotona kumminkin menee palautellessa suurin aika, niin vaihtoehdotkin aika vähissä.

Missä sinulla on tavoitteet pelaajana?

Tälle kaudelle playoffs pelit ja onnistua siellä, viime kaudella pääsin muutaman pelin pelaamaan ja niitä haluaa todella lisää. Pitkässä juoksussa pelaaminen ulkomailla on sellainen. Olisi hienoa asua ja pelata jossain toisessa maassa.

Olet Kouvolan kasvatteja ja pelasit hetki sitten ensimmäistä kertaa KooKoo:ta vastaan, oliko erilainen peli-ilta?

Kyllä se oli, ei ollut ihan normaali arki peli. Piti oikein varoa, ettei mene pumppaus (lataus) yli, mutta voitto tuli ja se maistui kyllä hyvälle. Saa nähdä sitten kun ensimmäistä kertaa mennään Kouvolaan, että miten tutut nurkat ja naamat katsomossa vaikuttaa. Varmasti omalla tavallaan vielä isompi ilta.

Löysin sellaisen tiedon, että sinulla on maalivahti taustaa junnuista?

Pitää paikkansa, olin itse asiassa aika pitkäänkin maalivahti, olisiko ollut sinne F ja E junnuihin asti. Sitten meillä oli aika monta maalivahtia ja minä siirryin hyökkääjäksi. Seuraavaksi iski puolustaja pula joukkueeseen ja vaihtoehtona oli pelata hyökkääjänä vähemmän tai pakkina paljon. Sitä kautta nykyäänkin vielä vedetään pakin paikalla.

Mites se teoreettinen tilanne, että molemmat maalivahdit loukkaantuvat ja kenttäpelaajan pitää hypätä tolppien väliin, nouseeko tällä taustalla teikäläisen käsi pystyyn?

Todellakin, siinä on paikka mille en vielä ole Liigassa päässytkään. Sentterinä, laiturina ja pakkina on jo vedetty. Toivotaan toki, ettei näin tapahdu, mutta valmis olen!

Kiekkohistoriaakin pääsit tekemään Kouvolassa, olemalla isäsi (Ari) kanssa ensimmäinen isä-poika pari KooKoon Liiga historiassa, millainen rooli isälläsi on ollut taipaleellasi?

Onhan se todella iso, varsinkin junnuvuosina oli paljon mukana ihan valmentajana. Myöhemmin kävi katsomassa pelejä paikan päällä, nykyään enemmän ehkä se kenen kanssa voi puhua muustakin kuin jääkiekosta. Sillä on todella iso arvo hektisen kauden aikana.

Liigassa on ollut paljon puhetta taklaamisen ja taklauksen vastaanoton taidosta ja taidottomuudesta. Olen itse löytänyt sinulta mielenkiintoisen erityistaidon ottaa taklauksia vastaan, teet tavallaan itsestäsi isomman, jopa nostamalla itseäsi ylöspäin kun taklaus tulee. Tämä taito tekee itsestäsi vähemmän haavoittuvan sekä todennäköisyyden isommaksi saada osumat vartaloon, jonne kuuluvatkin, eli omalla tekemiselläsi luot turvallisempaa pelaamisestasi. Onko joku opettanut sinulle tämän valitettavasti erityistaidon?

En olekaan miettinyt tuota noin, tuo isommaksi tekeminen onkin mielenkiintoinen havainto. Se on ihan itse opeteltua, että tiedän aina ketä on kentällä vastustajalla. Samoin valmius, lähtökohtaisesti en valitse peliä missä en ole valmis ottamaan taklausta vastaan. Yritän koko ajan pelata siten, että kukaan ei pääse yllättämään. Nämä tunnistan tavallaan opetelluiksi asioiksi selkärankaan, jos sinne on myös tuollainen ominaisuus tullut huomaamatta, niin erittäin hieno juttu.

 

Avointa peliä – blogi

Marko Syrjälä

08.12.2021 09:00

Jaa artikkeli: