Urheilun blogi: Päivä HPK:n joukkuelääkärinä (Essi Inovaara)

05.03.2025

Päivä HPK:n joukkuelääkärinä

 

Päivä HPK:n joukkuelääkärinä

Olen toiminut HPK:n vastuulääkärinä toukokuusta 2024 lähtien. Työni keskittyy miesten liigajoukkueen, U20-joukkueen ja naisten liigajoukkueen terveydestä huolehtimiseen. Lisäksi työskentelen Pihlajalinna Hämeenlinnan lääkärikeskuksessa, jossa tarjoan yleislääkäripalveluita ja vastaanotan myös HPK:n pelaajia tarkempia tutkimuksia ja hoitosuunnitelmia varten.

 

Työpäivä lääkärikeskuksessa

Työskentelen viikoittain Pihlajalinna Hämeenlinnan lääkärikeskuksessa, joka sijaitsee kaupungin keskustassa osoitteessa Raatihuoneenkatu 10. Pihlajalinnalla on siellä monipuoliset terveyspalvelut, kuten yleis- ja erikoislääkäripalvelut, työterveyshuolto sekä laboratorio- ja kuvantamispalvelut.

HPK:n joukkuelääkärinä hoidan pääasiassa pelaajien sairastumisia, pieniä ruhjeita ja muita akuutteja vaivoja. Suurempien vammojen kohdalla ohjaan pelaajat oman alansa erikoislääkärille. HPK:lla on nimettynä esimerkiksi omat ortopedit. Joukkueen lääkärinä toimin myös linkkinä pelaajien ja joukkueen välillä. Varmistan, että toipuminen etenee suunnitellusti ja pelaaja voi palata turvallisesti harjoituksiin ja peleihin.

Tiivis yhteistyö fysioterapeuttien ja valmennuksen kanssa on tärkeää, jotta pelaajien kuntoutus ja ennaltaehkäisevä hoito voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti. Pelaajat ovat säännöllisesti yhteydessä minuun erilaisissa terveysasioissa, ja monet kysymykset hoituvat puhelimitse. Kauden aikana seuraan myös joukkueen yleistä terveydentilaa, erityisesti flunssakausien aikana. Jos joku sairastuu, on tärkeää estää taudin leviäminen joukkueessa.

 

Ottelupäivinä valmiina reagoimaan

Ottelupäivinä olen hallilla seuraamassa peliä ja valmiina reagoimaan mahdollisiin loukkaantumisiin. Seison pelaajien aition penkin takana ja seuraan pelin tapahtumia tarkasti. Jääkiekko on vauhdikas ja fyysinen laji, ja lähes jokaisessa ottelussa sattuu ruhjeita ja kolhuja. Useimmiten hoitotoimenpiteet rajoittuvat jääpussiin ja muutamiin tikkeihin, mutta vakavammat vammat voivat vaatia lisätutkimuksia, kuten magneettikuvauksia.

Jos pelaaja loukkaantuu, arvioin nopeasti, tarvitseeko hän ensiapua, jatkohoitoa vai voiko hän jatkaa peliä. Useimmat tilanteet arvioidaan vaihtoaitiossa tai pukukopissa. Liigapeleissä paikalla on aina myös ensihoitajia, jotka ovat valmiina avustamaan tarvittaessa. He seuraavat peliä ja reagoivat heti, jos annan merkin vaativammasta tilanteesta.

Jääkiekon sääntöjen mukaisesti liigajoukkueen ja U20-joukkueen peleissä on aina vähintään yksi lääkäri paikalla. Kotijoukkueen lääkäri vastaa sekä kotijoukkueen että vastustajan pelaajien terveydestä koko ottelun ajan. HPK:n liiga- ja U20-joukkueilla on lääkäriringit, joista aina yksi lääkäri on paikalla kotiotteluissa.

 

Kokonaisvaltaista huolenpitoa

HPK:n ja Pihlajalinnan yhteistyö varmistaa pelaajien hyvinvoinnin läpi kauden. Pelaajilla on kauden jälkeen lomaa, mutta silloinkin lääkäriin voi aina olla yhteydessä. Vaikka yhteydenotot vähenevät lomakaudella, niitä tulee silti viikoittain. Kauden aikana yhteydenottoja tulee päivittäin.

Pelaajien tukena on tarvittaessa myös muita asiantuntijoita, kuten fysioterapeutteja, urheilupsykologi ja ravitsemusterapeutti. Lisäksi käytössä on Pihlajalinnan koko palveluvalikoima sisältäen esimerkiksi kuvantamisen ja laboratorion palvelut.

 

Joukkuelääkärinä oppii uutta

Lääkärikoulutuksessa ei juuri käsitelty joukkuelääkärin työtä, joten monet asiat ovat tulleet tutuiksi käytännön kautta. Onneksi olen saanut arvokasta tukea Pihlajalinnan Urheiluklinikan kokeneilta lääkäreiltä, mikä on auttanut kehittämään omaa osaamistani.

Esimerkiksi infektioiden hoitaminen huippu-urheilijoilla vaatii tarkkaa suunnittelua, ja lähes päivittäin on mietittävä yksilöllisiä suunnitelmia siitä, milloin ja miten pelaaja voi palata harjoituksiin. Tavallisesti lääkärit antavat yleisen ohjeen, kuten “treenaa kahden viikon päästä voinnin mukaan”, mutta huippu-urheilijoilla paluu kentälle on tarkkaan ohjelmoitu ja optimoitu prosessi, johon sisältyy seurantaa ja asteittaista kuormituksen lisäämistä.

Lääkevalinnoissa on huomioitava myös doping-rajoitukset, joten kaikkia tavallisia lääkkeitä ei voida käyttää.

 

Yhteistyö ammattilaisten kesken

Joukkuelääkärin työ perustuu tiimityöhön. Pelaajan terveyden tukemisessa olen jatkuvassa yhteistyössä fysioterapeuttien, fysiikkavalmentajien ja joukkueen valmennuksen kanssa. Pelkästään lääkäri ei päätä, milloin pelaaja voi palata kentälle – paluusuunnitelma laaditaan yhdessä asiantuntijatiimin kanssa. Lääkärin rooli on asettaa raamit paluulle ja toipumiselle.

Tiedonkulku on keskeistä, jotta valmennus tietää, missä vaiheessa kuntoutus etenee ja millaisia rajoituksia harjoittelulle asetetaan. Vaikka vaitiolovelvollisuus pätee myös urheilumaailmassa, joukkueessa terveysasioista keskustellaan avoimemmin kuin esimerkiksi tavallisessa työympäristössä. Tarkoituksena on varmistaa, että kaikki pelaavat samaan maaliin – eli edistävät pelaajan nopeaa ja turvallista palautumista pelikuntoon.

Lääkäri Essi Inovaara

HPK:n liigajoukkueen joukkuelääkäri ja Hämeenlinnan Pihlajalinnan HPK vastuulääkäri

HPK LIIGA OY

Kiekkoritarinkuja 3B
13130 HÄMEENLINNA

puh. +358 3 612 2162
e-mail: hpk@hpk.fi

PYSY AJANTASALLA SIITÄ
MISSÄ KIEKKO LEPÄÄ!