Urheilun Blogi: Kohti HPK:laista fyysistä suorituskykyä (Mika Hormalainen)

08.09.2024

Kohti HPK:laista fyysistä suorituskykyä

Lokakuussa 2023 huippu-urheilun verkostopäivillä sain puhelun Erkki Rajamäeltä. Eki on tuttu mies minulle vuosien takaa Valmentajan ammattitutkinnon opiskelijana. Puhelu koski HPK:n fyysisen suorituskyvyn kehittämiseen liittyvää päivittäisvalmennusta. Seuran johto oli tullut toimintatapoja ja valmennuksen kokonaisuutta tarkastellessaan siihen lopputulokseen, että fyysisen suorituskyvyn kehittämisen osalta olisi aika ottaa lisää uusia askeleita. Markus Jokisen kiinnittäminen päätoimiseksi fysiikkavalmentajaksi oli jo ollut ensimmäinen näistä.

Aloitimme keskustelun fyysisen suorituskyvyn-prosessista HPK:laisena valintana. Itselleni tämä oli varsin mieluisa keskustelun aihe. Omalla tavallaan tämä oli myös paluu menneisyyteen, sillä samanlaisen prosessin kanssa olemme olleet tekemisissä erään toisen – suhteellisen menestyneen ja myös osittain oranssissa värissä esiintyvän – SM-liiga seuran kanssa noin 20 vuotta.

Keskustelut etenivät varsin nopeasti siihen pisteeseen, että totesimme ajattelevamme asioista hyvin samansuuntaisesti ja päätimme käynnistää yhteistyön HPK:n ja Kuortaneen Olympic Training Centerin välillä fyysisen suorituskyvyn kehittämisessä. Yhteistyö alkoi virallisesti huhtikuun 1. päivä, mutta valmistelutöitä, niin ihmisiin ja olosuhteisiin tutustumisen muodossa, kuin kirjallisten töidenkin osalta teimme jo hyvissä ajoin helmikuussa. Kuortaneen asiantuntijatiimistä otin mukaani tähän projektiin Pekka Koskelan – pikaluistelun maailmanennätysmiehen hoitamaan luisteluvalmennuksen. Pekan toinen vahvuus ja samalla työnkuva meillä Kuortaneella liittyy valmennusdatan digitalisaatioon ja mm. tekoälyn hyödyntämiseen valmennusprosessissa.

No mitä me sitten teemme HPK-yhteistyössä? Olemme mukana päivittäisvalmennuksessa eli pidämme harjoituksia – Pekka luistelua ja allekirjoittanut muuta, harjoittelun ohjelmoinnissa ja suunnittelussa, testaustoiminnassa ja kuormituksen seurannassa sekä valmennusdatan hallinnassa. Yksi ensimmäisistä isoista projekteista oli fyysisen suorituskyvyn mittaamisen tapojen sekä tulosten viitearvojen luominen. Teimme tämän asian pohjautuen evidence based-materiaaliin K-Lab testaus- ja tietojenhallintaohjelmiston kautta. Tämä malli ja viitearvosto perustuu yli 50 000 testitulokseen ympäri maailman maajoukkue ja NHL-pelaajien kautta aina Mestikseen asti.

Meillä on nyt HPK:laisena toimintatapana läpi seuran ja joukkueiden mitata ja seurata fyysisen suorituskyvyn kehittymistä ja ennen kaikkea käyttää tuloksia hyväksi ohjelmoinnissa ja suunnittelussa sekä henkilökohteisten kehitysohjelmien luonnissa. Pelkkä tietokin on hyvä asia, mutta tiedon omaaminen luo arvoa vasta siinä vaiheessa, kun tiedon pohjalta voidaan tehdä perusteltuja ratkaisuja.

Seuraavana listallamme oli yksilöllisten – testidataan perustuvien – harjoitusohjelmien luominen pelaajille. Merkityksellisin osa suorituskyvyn kehittymistä on kuitenkin se, miten laadukkaasti päivittäin valmentautumista teemme – jääkiekkoilijan fyysinen suorituskyky pohjustetaan kevät- ja kesäharjoittelulla. Olemme nyt tilanteessa, jossa voimme todeta, että kevät ja kesä menivät suunnitellusti – nyt on lajiharjoitteluvuoro noussut ykkösasemaan – ja teemme kaiken muun sen ehdoilla. Yhtään peliä emme suoraan fyysisellä suorituskyvyllä voita, mutta työkaluja pakissa on nyt sillä puolella huomattavasti aikaisempaa enemmän.

Näin kumppanin näkökulmasta HPK:n nykyinen johto (niin toimisto kuin valmennuskin) on ottanut määrätietoisen omistajuuden siitä, että yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä, kun teemme paluuta menestykseen. Palkinto tulee kyllä, mutta vain sanakirjassa ennen työntekoa.

Ja vielä viimeisenä asiana – on hienoa olla mukana seurassa, jonka pelejä ja menestystä legendaarisella Rinkelinmäellä Ahveniston moottoriradan kupeessa on seurannut 80-luvun alusta saakka. Omat muistikuvat HPK:sta ja Rinkelinmäestä alkaa 1.  divisioonasta kisamakkara kädessä vaarin vieressä. Ajat on muuttuneet, eikä kisamakkaroita ole tullut Rinkelinmäellä syötyä yli kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta HPK:lla on aina ollut erityinen paikka sydämessä. On hienoa olla mukana kirjoittamassa seuraavaa lukua 95-vuotiset perinteet omaavan seuran vuosikirjaan.

 

Mika Hormalainen

Valmennus- ja asiantuntijatoiminnan johtaja

Kuortane Olympic Training Center

HPK LIIGA OY

Kiekkoritarinkuja 3B
13130 HÄMEENLINNA

puh. +358 3 612 2162
e-mail: hpk@hpk.fi

PYSY AJANTASALLA SIITÄ
MISSÄ KIEKKO LEPÄÄ!