Uudistumisen aika
HPK:ssa mennyt vuosi on ollut voimakasta uudistumisen aikaa ja alle vuosi sitten seuraan saapuneena olen myös itse osa muutosta. Fysiikkavalmennukseen kaudelle 2024–2025 uusia tuulia on tuonut myös yhteistyö Kuortaneen urheiluopiston kanssa ja omaan työhöni olen saanut valtavasti apua ja näkökulmaa Mika Hormalaisen ja Pekka Koskelan kautta. Tässä tapauksessa uudistuminen on osaltaan tarkoittanut myös perusasioiden arvostamista ja korostamista. Harjoittelussa on keskitytty olennaiseen ja hifistely on jätetty vähemmälle. Harjoittelua ohjaava lajianalyysi (uusin versio vuodelta 2024) ja jääkiekon fyysiset vaatimukset ovat jo vuosia pysyneet pieniä muutoksia lukuun ottamatta samoina pelin nopeutumisesta huolimatta. Edelleen luisteluun vaaditaan vahvat reidet ja pakarat ja suhteellisen voimantuoton tulee olla korkealla tasolla, jotta kaukalossa maisema vaihtuu.
Käytännön valmennustyön lomassa pyrin kehittämään omaa ammattitaitoani tutkimustiedon ja keskustelun kautta. Uskon, että yksittäinen pelaaja voi päästä samaan lopputulokseen useaa eri reittiä, kunhan harjoittelun perusperiaatteet ovat kunnossa. Harjoittelun tulee olla tavoitelähtöistä, nousujohteista, säännöllistä ja lisäksi ylikuormituksen ja spesifisyyden periaatteiden mukaista. Edellä mainittujen lisäksi resurssien puitteissa joukkueurheilussakin fysiikkaharjoittelua tulisi pyrkiä yksilöimään esimerkiksi pelaajien harjoitustaustan ja testitulosten mukaan. Uuden kauden alusta lähtien olemme rakentaneet fysiikkaharjoittelun tukemaan pelaajien vahvuuksia. Harjoittelua on toteutettu osittain vahvuuksien mukaisissa ryhmissä siten, että koko joukkue on harjoitellut päivittäin fyysisesti samassa paikassa, vaikka sisällöt ovatkin pelaajakohtaisesti vaihdelleet. Testeistä saatu tieto on näin ohjannut käytännön tekemistä ja lisännyt harjoittelun laatua.
Voima salilta jäälle
Omalla kohdallani jääkiekon fysiikkaharjoittelussa sekä vaikein että kiehtovin asia on, kuinka saada salilla parantunut kyykkytulos, kevennyshyppy tai aerobisen kynnyksen teho näkymään parempana suorittamisena kentällä. On selvää, että ilman teknisiä ja taktisia lajitaitoja kovakaan kyykkytulos ei tee kenestäkään jääkiekkoilijaa. Tämän takia testaamme kuivalla maalla suoritettavien testien lisäksi myös luistelunopeutta, -kestävyyttä ja väsymyksen sietoa luistelussa. Samalla esimerkiksi viikoittain suoritettava kevennyshyppytesti, kyykkytesti ja salilla mahdollisesti kohonneet sarjapainot voivat auttaa valmennusta ymmärtämään syitä parantuneen jääsuorituskyvyn taustalla. Fysiikkaharjoittelun avulla pelaaja voi valjastaa tekniset ja taktiset lajitaidot paremmin käyttöönsä. Tämä voi näkyä esimerkiksi voittamalla kamppailujen kautta kiekkoa omalle joukkueelle ja pääsemällä näin enemmän kiekkoon käsiksi.
Karkeasti aika huhtikuun puolivälistä heinäkuun loppuun on HPK:ssa jääkiekossa vaadittavien fyysisten pohjaominaisuuksien, kuten maksimivoiman ja peruskestävyyden parantamista samalla, kun lajitaitoja on ylläpidetty jäällä. Joukkueharjoitusten jatkuessa parantuneet voimatasot ja voimantuottokyky siirtyvät ihannetilanteessa lajiharjoittelun kautta jäälle ja peruskestävyys auttaa urheilijoita palautumaan harjoituksesta ja pelistä toiseen.
Ensimmäisellä 10 viikon harjoitusjaksolla uuden joukkueen kanssa olemme halunneet myös paljon yhteistä tekemistä, tunteita ja kommunikaatiota yhdessä tekemisen ja erilaisten pelien kautta. Joukkue on harjoituksissa vietetyn ajan myötä saanut jo yhteisiä kokemuksia, jotka toivottavasti helpottavat kauden ”uutta” aloitusta heinäkuun lopussa, kun pelaajat palaavat yhteisiin harjoituksiin omatoimisen jakson jälkeen. Nuorista pelaajista muutamat ovat ottaneet fysiikkapuolella suuren harppauksen fyysisesti, vaikka töitä tulevina vuosina onkin vielä paljon tehtävänä. Vanhemmat pelaajat ovat puolestaan ammattimaisuudellaan pitäneet vaatimustason korkealla. Kaikkiaan olen tyytyväinen tähänastiseen työn määrään ja laatuun, joka punnitaan ensimmäistä kertaa kunnolla syyskuussa kauden alkaessa.
Voimakasta ja vauhdikasta kesää!
Terveisin
Mare
Urheilun blogi jää Markuksen kirjoituksen myötä kesätauolle. Jatketaan jälleen elokuussa! Hyvää kesää!