UJ:n kynästä – kausi 2021–2022 pakettiin

 

Kausi 2021–2022 oli HPK:ssa monella tapaa onnistunut. Kausi sisälsi kuitenkin myös merkittäviä muutoksia, joihin jouduttiin vaikeuksien vuoksi. Liiga-joukkueen kauden viimeiset ottelut jättivät monen mieliin pettymyksen tunteen, vaikkakin runkosarjan sijoitus oli hienosti seitsemäs. HPK:n viidestä kilpajoukkueesta (Liiga, Naiset, U20, U18 ja U16) neljä ylsi playoffseihin.

Liiga-joukkueen tavoite oli pelata playoffseissa päättyneellä kaudella. Ennen kauden alkua ennakoin, että taistelisimme runkosarjan viimeisiin kierroksiin asti sijasta kuusi ja niin myös kävi. Viimeiset kaksi viikkoa pelimme taso laski ja erityisesti viisikkopelissä ajauduimme ongelmiin. Niitä ei saatu korjattua ajoissa, joten kausi myös päättyi laskusuhdanteeseen ja varmasti myös sen takia putoaminen playoffsien ykköskierroksella otti koville niin kannattajille kuin seuralle.

Halusimme rakentaa niin sanotun neljän sylinterin joukkueen ja onnistuimme siinä. Tarkoitus oli menestyä nimenomaan joukkueena. Moni pelaajistamme pelasi uran parhaimman kautensa ja myös piste-ennätyksiä nähtiin useita. Markus Nenonen ja Arttu Pelli avasivat A-maajoukkueuransa ja Petteri Nurmi pelasi U20 MM-kisoissa. Lisäksi siirtorajan kynnyksellä HPK:hon saapunut olympiavoittaja Niklas Friman on jälleen osa Leijonien MM-leiriryhmää. Kaikki pelaajat eivät kuitenkaan päässeet pelillisesti parhaimpaansa ja heidän osaltaan kausi sisälsi myös pettymyksiä. Tältä osin muutamien kohdalla rekrytoinnissa tapahtui myös virheitä.

Merkittävin muutos päättyneellä kaudella nähtiin lokakuun alussa, kun päädyimme valmennuksen vaihtoon. Se on aina kipeä ratkaisu eikä missään nimessä helppo. Valmentajan tai valmentajien vaihto on kuitenkin joskus ainoa käytettävissä oleva tapa saada juna taas raiteilleen. Tämä vaihto johti HPK:n jyrkkään suunnanmuutokseen, jota seurasi paljon hyvää.

Lokakuun alussa alkanut muutos joukkueen pelissä oli selvästi nähtävissä. Viisikkopelin parantuminen ja puolustuksen tiiviys sekä pelikuri auttoivat joukkuetta nopeasti oikeaan suuntaan. Joukkueelle pelaaminen ja neljän kentän pelaaminen toivat joukkueen yhteen tavalla, joka tuotti pitkän voittoputken ja pääsimme näin mukaan kilpajuoksuun playoffs-paikoista.

Joukkueen fysiikkaharjoittelu oli onnistunutta päättyneellä kaudella. Pelaajat eivät kohdanneet vammoja, joihin voidaan harjoittelulla vaikuttaa. Myös kaudella kohdattu kova pelirytmi ei vaikuttanut joukkueeseemme merkittävästi, vaan pelaajat jaksoivat fyysisen rasituksen tiukassa pelitahdissa hyvin.

Itse pelissä tyytyväinen pitää olla viisikkopeliin, jossa etäisyydet olivat kohdillaan. Joukkueen taitava ja oikea-aikainen paineistus tuotti puolustuspelissä voittoja jo hyökkäysalueella. Erikoistilannepelaamisen ääripäät nähtiin myös Liiga-joukkueessa. Alivoimapelaaminen oli koko kauden ajan Liigan terävintä kärkeä, mutta ylivoimapeli Liigan heikointa, eikä sitä saatu korjattua tuloksellisesti. Ylivoimapelin osalta käytettävissä oleva materiaali sekä harjoittelu ja sen laatu on ensi kaudella parempaa.

Seitsemäs sija Liigan runkosarjassa antaa kuitenkin hyvän näkymän siitä, että tarvitsemme ennemmin vahvan joukkueen, joka pelaa yhteen kuin pelkkiä tähtiyksilöitä. Tällä kaudella pystyimme pelaamaan neljällä kentällä kokonaisvaltaisesti pelien loppuun asti ja se luo mahdollisuuden meille jatkossakin.

***

HPK Naiset tavoittelivat alkusarjan kautta paikkaa ylemmässä jatkosarjassa, mutta se jäi tällä kaudella saamatta. Joukkueessa nähtiin paljon pelaajaliikennettä ja se vaikutti osin alkusarjan tapahtumiin. Alemmassa jatkosarjassa tasoero oli merkittävä ja joukkue hoitikin ruutunsa tavoitteen mukaisesti ja voitti alemman jatkosarjan puhtaalla pelillä. Pudotuspeleissä vastaan asettunut HIFK oli vielä liian suuri pala ja puolivälierissä meille vain yksi voitto. Naisten toiminta kehittyy varmasti jatkossa edelleen liigaorganisaation panostuksien muodossa sekä uuden päävalmentajarekrytoinnin kautta. Jari Risku on kokenut naisjääkiekon osaaja, joka varmasti auttaa koko organisaatiota saapuessaan Hämeenlinnaan.

HPK:n nuorten kilpajoukkueista U18 SM ja U16 SM saavuttivat playoffs-tavoitteensa päättyneellä kaudella. U16 päävalmentajaan Kasperi Honkala nappasi jopa kotiedun pudotuspeleihin. Sijoittuminen neljänneksi runkosarjassa on hieno saavutus joukkueelta ja kertoo pelaajien kehittyneen merkittävästi kauden aikana. Pohjola-leirille kutsuttiin HPK U16 SM-joukkueesta viisi pelaaja, joista vain yksi pääsi osallistumaan muiden jouduttua valitettavasti juuri leirin kynnyksellä koronakaranteeniin. Osa pelaajista on kuitenkin päässyt sen jälkeen antamaan maajoukkueessa näyttöjä. Roope Vesterinen ja Kim Saarinen olivat U16-maajoukkueen mukana päättyneellä kaudella. 16-vuotias Vesterinen pelasi kaudella HPK U18 SM-joukkueessa ja onkin ollut U16-maajoukkueen kärkeä. U16 SM-sarjan palkintoja tuli myös HPK:lle, kun sarjan parhaana puolustajana palkittiin Viljami Savolainen ja tehopelaajana Rasmus Orelma. Oliver Kopiloff valittiin sarjan All Stars -kentälliseen. Pudotuspelivaiheessa HIFK oli parempi ja kausi päättyi puolivälieriin.

U18 SM-joukkue palasi kahden haastavan kauden jälkeen raiteilleen ja ottivat pudotuspelipaikan läpi kauden toimineella hyvällä pelillä. Laadukas jokapäiväinen arki takasi joukkueelle sekä pelaajille yksilöinä kauden aikana kehittymisen. Tiivis joukkue pystyi keväällä tietyssä ratkaisuvaiheessa kääntämään hyvien yksilöiden avulla tiukkoja pelejä voitoiksi. Laadukas harjoittelu takasi monen pelaajan kehittymisen isoin harppauksin jääkiekkoilija. Maajoukkueissa nähtiin HPK U18-pelaajista Niklas Talvikunnas, Vili Toivonen sekä aiemmin mainittu Vesterinen.

U20 SM-joukkueen kausi päättyi runkosarjaan. Ylempi jatkosarjapaikka oli minitavoite HPK:lle ja se saavutettiin, mutta jääminen pudotuspelien ulkopuolelle oli pettymys. Joukkueen koko kauden ailahtelevaisuus vaikutti kauden sijoitukseen. Tasaisuus ja pelissä oleva pelin rakenteen toisteisuus ailahtelivat. Yhtä hyvää ottelua saattoi seurata useampi huono ottelu.

***

Kilpajuniorien tulevaisuus näyttää positiiviselta. Olemme siirtymässä kilpajoukkueiden vaiheeseen, jossa 04-06-ikäluokkien joukkueissa on paljon potentiaalisia pelaajia, joiden kehittymisen myötä HPK:lla on enemmän mahdollisuuksia tuottaa omista junioreista Liiga-tason pelaajia. Pitkään on puhuttu omista puolustajalupauksista, jotka voisivat kilpailla liigapaikasta tulevina vuosina, ja panostuksemme erilliseen puolustajien valmentajaan on osoittautumassa oikeaksi. Joukkueissa kiertävän Veli-Pekka Laitisen avulla juniorikilpajoukkueiden puolustajat ovat saaneet lisäapua kehittymisessään. Yhteistyö Vellun kanssa jatkuu myös alkavalla kiekkokaudella.

HPK:n kilpajuniorijoukkueet kiinnostavat myös Hämeenlinnan ulkopuolisia pelaajia. Esimerkkinä voidaan käyttää käynnissä olevaa U18 SM-joukkueen tryout-jaksoa, jonka osallistujalistalla on tällä hetkellä lähes 80 pelaajaa. Karsintaa käydään päivittäin ja viikoittain.

HPK Liiga Oy jatkaa panostuksiaan juniorien valmennustoiminnassa. HPK U18 SM-joukkueessa on päätoiminen päävalmentaja Kasperi Honkala, joka on liigaorganisaation palkkaama. Lisäksi U20 SM-joukkueen päätoimisen päävalmentaja Jani Keinäsen lisäksi päätoimisena apuvalmentajana aloittaa Ville Viitaluoma, joka jatkaa kaudella 2023–2024 U20 SM-joukkueen päävalmentajana. Puolustajien kiertävä valmentaja Veli-Pekka Laitinen ja maalivahtivalmennuksen päällikkönä jatkava Aleksis Virtanen ovat myös merkittäviä HPK Liiga Oy:n panostuksia junioritoimintaan. Palkkaamme siis jatkossa viisi valmentajaa juniorien kehittämisen tueksi viime kauden neljän valmentajan sijaan. Niko Kapanen jatkaa akatemian rehtorina myös ensi kaudella. Akatemiassa keskitytään nuorten pelaajien yksilölliseen kehittämiseen. Akatemian harjoitusvahvuudessa nähdään HPK:n pelaajia, jotka ovat nuorisomaajoukkueissa ja pelaajia, joiden tulevaisuus on Liigassa.

Pitkäjänteistä työtä pelaajien kehittämiseen tehdään siis jatkossakin HPK:ssa niin liigajoukkueessa kuin junioripuolella. Kaikki tähtää siihen, että meillä on mahdollisuus tuottaa omista junioreista liigajoukkueelle pelaajia 1–3 kausittain. Tämä tarkoittaa kategorioittain pelaajia, jotka taistelevat Liiga-peliajasta, ovat osa pelaavaa rosteria ja ovat HPK:n kärkipelaajia. Jokaiselle yksilölle suunnitellaan omaa aikataulua ja polkua, jota tarkastelemme tietyn ajanjakson välein.

Juniorijoukkueet muodostuvat omalla painollaan tryoutien ja harjoittelujakson kautta. Naisten joukkueen rekrytointi on käynnissä ja siellä manageri Jorma Hassinen ja päävalmentaja Jari Risku vastaavat tuosta työstä. Liiga-joukkueen ensimmäiset uudet pelaajasopimukset julkaistaan 22.4.2022 Kick-Off-tilaisuudessa Kerho-ravintolassa. Jatkamme miesten joukkueen kokoamista myös kesällä, sillä pelaajamarkkina on muuttunut maailmantilanteen ja KHL:n joukkuemäärän supistumisen vuoksi. Olen tyytyväinen siihen, millaisia pelaajia saamme viikon päästä julkaista HPK-paitaan. He ovat jälleen osa hyvään joukkuepelaamiseen tähtäävää ryhmää ja nimenomaan hyviä joukkuepelaajia. Tavoittelemme ensi kaudellakin Liigan TOP6-sijoitusta.

Nähdään perjantaina 22.4. Kick-Offissa ja jutellaan lisää!

-Mika

15.04.2022 12:57

Jaa artikkeli: