U20 playoffs: HIFK vei ensimmäisen ottelun

HPK U20 ja HIFK Kollit aloittivat puolivälierätaistonsa tiistai-iltana Ritari-areenassa. HIFK oli pelannut jo kaksi ottelua pudotuspelejä kellistäen Ässät villi kortti -kierroksella kahdesti. Runkosarjan voittajana HPK aloitti kevään pelit vasta tiistaina. Hämeenlinnalaiset olivat löytäneet mukavasti halliin, ottelun yleisömäärä 870 oli reilusti enemmän kuin muissa illan playoffpeleissä Nuorten SM-liigassa.

HPK oli saanut vahvistusta Liigajoukkueesta rosteriinsa, kun Jaakko Kuusisto palasi takaisin ja joukkueeseen liittyivät Eetu Tuulola, Jere Innala, Niclas Almari ja Markus Niemeläinen.

Ensimmäinen erä oli pääasiassa Kerhon pyöritystä, mutta tehotonsa sellaista. Ajassa 4.41 HPK pääsi ensimmäiselle ylivoimalleen, kun Jasper Rannisto tuomittiin estämisestä boksiin. Ylivoima jäi vaatimattomaksi eikä tulosta syntynyt. Peli pyöri kuitenkin vieraiden päässä vielä pitkään jäähyn jälkeenkin. Koko erässä HIFK pääsi vain muutamiin vastahyökkäyksiin, Kerho sen sijaan pyöritti peliä vahvasti HIFK-alueella.

20180313, HÄMEENLINNA, U20, 1.PUOLIVÄLIERÄOTTELU , HPK vs. HIFK, Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

HIFK teki ottelun avausmaalinsa ajassa 8.54, kun Niclas Almari menetti kiekon keskialueella alimpana pelaajana. HIFK pääsi hyökkäämään kolmella nollaa vastaan ja Niklas Nordgren viimeisteli maalin vastustamattomasti ohi Kerho-vahti Roni Salmenkankaan.

Viimeisellä minuutilla HIFK:n Elias Ulander otti täysin turhan kiekottoman pelaajan estämisjäähyn, mutta erätauolle siirryttiin 0-1 lukemissa.

Toisessa erässä tasoihin

Erä käynnistyi HPK:n ylivoimalla tuloksetta. Heti jäähyn perään läpiajoon hyvällä karvauksella päässyt Jesse Niemi ei kuitenkaan pystynyt yllättämään HIFK-vahtia.

Seuraavaksi Niilo-Kustaa Määttä tuomittiin kaksiminuuttiselle koukkaamisesta. HIFK:n ylivoima loi vaarallisia paikkoja ennen kaikkea Nordgrenille poikittaissyötöistä, mutta laitahyökkääjän ruuti oli märkää. Kerhon Määttä loi loistavan maalipaikan itselleen päästyään jäähyaitiosta ja HIFK:n Ulanderin oli pakko ottaa illan toinen jäähynsä.

Seuraavaa ylivoimaa Kerho ei tuhlannut. Erkka Seppälä syötti loistavasti IFK-polvarin kautta kapteeni Paavo Tynille, joka laukoi ilkeän vedon Niilo Halosen patjaan. Reboundin maalin ylähyllylle laittoi Nuorten SM-liigan herrasmiespelaajana palkittu Seppälä.

Kun viitisen minuuttia oli erää pelaamatta Kerho-hyökkääjät Seppälä ja Innala pääsivät nokikkain Halosen kanssa. Vain Halosen upea gamesaver esti HPK:ta siirtymästä johtoon. Yleisössä oltiin jo valmiina tuulettamaan, niin varmalta maali näytti.

20180313, HÄMEENLINNA, U20, 1.PUOLIVÄLIERÄOTTELU , HPK vs. HIFK. Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Kun Kerholle ei kelvannut, HIFK rokotti ajassa 36.58. HPK-maalille oli kasaantunut melkoinen hässäkkä. HIFK-veto B-pisteiden välistä kimpoili monen pelaajan kautta lopulta maaliin. Maalintekijäksi merkittiin Miikka Laaksonen.

Tunteet alkoivat kuumeta ja tuomarin oli jopa ojennettava molempia joukkueita vaihtoaitioissa. Playoffkevään tuntua Ritari-areenassa!

Kolmannessa kiri ei riitä

HIFK siirtyi jo kahden maalin johtoon kolmannen erän viidennellä minuutilla. Niko Seppälä veti viivasta ja Juho Koivusaaren ohjaus jätti Salmenkankaan voimattomaksi. Tilannetta edelsi ilmiselvä selästä taklaaminen, jonka erotuomari jätti viheltämättä HIFK:lle. Vain muutama minuutti tämän jälkeen Aleksi Särkisilta sai helsinkiläismailan suuhunsa, mutta ei jäähyn arvoisesti.

Vihdoin myös HIFK laitettiin boksiin, kun Lauri Kulmala sai rangaistuksen kiinnipitämisestä. HPK:n Joonas Uimonen ei erehtynyt, kun paikka tuli. Yläpelti valitti Halosen niskan takana jälleen, kun Uimosen ranne lauloi. Syötöt Seppälälle ja Kuusistolle.

Seuraava HIFK:n ylivoima tuotti enemmän maalipaikkoja Kerholle kuin ylivoimajoukkueelle. Lopulta HIFK:n ylivoima päättyi Engbergin käytettyä poikkitaista mailaa vaarallisesti Eemeli Jeskaseen, joka ajautui päin laitaa. Reilut puolitoista minuuttia ylivoimaa eri riittänyt HPK:lle vaan HIFK vei ensimmäisen puolivälierän lukemin 2-3.

HPK:n päävalmentaja Matti Tiilikaisen mukaan HPK:n peli ei käynnistynyt missään vaiheessa.

– Näytti vähän siltä, että aateltiin, että tehdään todella hyvin, mutta pelkkä ajatus ei riitä. Irtokiekko- ja kamppailutilanteissa pitää olla valmiimpi. Alivoimapelaaminen oli hyvää, siellä löytyi rohkeutta ja tilanteen tunnistamista, mutta 5vs5 pelaaminen oli ihme kaahaamista ja kiekon roiskimista. Rohkeutta, mutta myös malttia kiekolliselle pelaajalle. Muutama juttu vielä pitää ottaa HIFK:sta huomioon, mistä he saavat vaarallisia suoria hyökkäyksiä. Mutta pää on nyt avattu ja torstaina ollaan taas valmiimpia.