Tyly HPK vei pisteet Lappeenrannasta

SaiPa – HPK 3-6 (0-2, 1-2, 2-2)

Keskiviikkona pelattiin Lappeenrannassa maalirikas ottelu, josta vierailija HPK nappasi täydet pisteet vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen.

Ottelun lehdistötilaisuus katsottavissa artikkelin lopusta.

Ennen ottelun alkua nähtiin myös mielenilmaus, johon kummatkin joukkeet osallistuivat naputtamalla mailojaan jäähän ennen kiekon tiputusta ja pelin aloitusta. Teolla halutaan välittää seuraava viesti: Liiga-ottelut pelataan tällä hetkellä ilman yleisöä. Pelaajat ja seurat kunnioittavat katsojia ja yhteistyökumppaneita mailan koputuksilla muistuttaen miten tärkeää yhteisön ääni ja kannustus on tapahtumissa.

Terävä HPK

Ottelun avauserä oli vierailija HPK:lta tiivis, mutta ennen kaikkea tyly esitys. Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen ei juurikaan maalipaikkoja tarjonnut kummallekkaan joukkueelle, mutta erän puolivälissä HPK alkoi heiluttamaan tahtipuikkoa ja SaiPan viisikko mureni.

Ensimmäinen kunnon maalipaikka tosin siunaantui kotijoukkue SaiPalle, kun noin 11 -minuuttia oli pelikellossa. Jere Jokisen mailan hajoaminen aukaisi tilaa siniviivan tuntumassa ja SaiPa -puolustaja Filip Pyrochta käytti sen hyödykseen. Pyrochta nousi kiekon kanssa aivan maalivahti Daniel Lebedeffin nenän eteen, mutta juuri kun Slovakialainen oli siirtämässä kotijoukkuetta rystylaukauksellaan johtoon pääsi mailoineen väliin HPK -puolustuksesta Otto Latvala.

Kun et itse tee niin kyllä kaveri tekee on jääkiekon vanha sanonta, joka toimii edelleen. Kun Pyrochtalle ja SaiPalle ei maistunut, niin HPK:lle sen sijaan maistui. Ajassa 11.47 eli välittömästi seuraavassa vaihdossa HPK:n Michael Joly hakee irtokiekon hyökkäysalueen kulmasta ja jakaa kiekon siniviivalle Mario Grmanille. Paluun kaukaloon tehnyt Grman päätti ampua maskin takaa ja kiekko löysi tiensä rankan maskin takaa SaiPa maalin takakulmaan ohi maalivahti Jaroslav Januksen.

Ja kun pää saatiin auki, niin ei aikaakaan kun jälleen soi. Ajassa 15.06 HPK:n puolustaja Valtteri Jeskanen avaa peliä vasempaa laitaa myöden hyökkäyssiniselle Joel Janatuiselle, joka kävi ankaraa taistelua tilasta SaiPa -puolustuksen kanssa. Janatuinen ei itse saa kiekkoa haltuun, mutta voitti upealla taistelulla irtokiekon, jonka itselleen korjasi Antti Pihlström. Philström karkasi tästä aina läpiajoon asti ja viimeisteli tylikkäällä laukauksella lukemiksi jo 0-2.

Aivan erän lopussa HPK sai myös pelata hetken ylivoimaa, kun SaiPan Valtteri Lipiäinen kaatoi HPK:n kenttäpäädyn kulmauksessa Markus Nenosen. HPK ei onnistunut erän lopussa maalinteossa, joten rangaistusta jäi kärsittäväksi toiseen erään noin. 1,5min.

Vierailija menee menojaan

Toiseen erään jäänyt vierasjoukkueen ylivoima ei tuottanut sille lisäosumia, mutta kunniakkaasti alivoimansa hoitanut SaiPa sai siitä energiaa enemmän kuin tarpeeksi.

Ajassa 24.36. irtikiekko pomppi HPK -maalivahti Daniel Lebedeffin maalin edustalla kuin flipperipallo ja päätyi lopulta maalin kulmalle. Maalin kulmalla Nick Halloran voitti kaksinkamppailunsa selkeästi Arttu Pelliä vastaan ja löi irtokiekon sisään. Peli 1-2.

SaiPan kavennuksesta ei kulunut kuin vajaa neljä minuuttia ja isännät pääsivät yrittämään tasoitusta ylivoimalla, kun Patrick Harper sai rangaistuksen kampituksesta. Kotijoukkueen ylivoima ei ottanut rauhottuakseen ja vierailijat pääsivät tässä kohtaa huokaisemaan helpotukesta.

Hetken aikaa näytti jo, että SaiPa hilaa itsensä väkisin tasoihin, mutta sen hyvän flown katkaisi jäähy, joka vihellettiin maalivahti Jaroslav Janukselle pelin viivyttämisestä. Maalivahti Janus sulki kiekon, jonka jälkeen oli laittamassa sitä uudestaan peliin mukaan nostamalla räpylänsä pois kiekon päältä, mutta HPK:n antaman paineen vuoksi kuitenkin sulki kiekon uudelleen räpyläänsä. Tämä on nykysäännöissä kiellettyä, eli jos maalivahti kerran päättää laittaa pelivälineen uudestaan peliin on se myös sinne laitettava. Näin ollen HPK ylivoimalle.

Itse ylivoima oli HPK:lta tutun tuskaista, mutta juuri kun se oli päättynyt iski vierailijat lukemiksi 1-3. Patrick Harper voitti kaksinkamppailunsa hyökkäyspäädyn kulmakauksessa ja pelasi kiekon b-pisteelle nousseelle Antti Pihlströmille, jonka onetimer upposi SaiPa -maalin takakulmaan.

Ja vain hetki tästä ja HPK karkasi jo kolmen maalin johtoon. Juuso Ikonen ajoi vasempaa laitaa pitkin sisään hyökkäysalueellee ja haki syötöllään keskustasta Artturi Toivolan lapaa. Kiekko kuitenkin osui SaiPa -puolusta Filip Pyrochtan jalkaan ja pomppasi takaisin Ikosen lapaan. Ikonen siirsi HPK:n helposti jo 1-4 johtoon, kun maalivahti Janus oli liukunut valmiiksi vastakkaiselle tolpalle ennakoimaan Toivolan laukausta jolle asti kiekko ei ikinä päätynyt.

HPK hölläsi ja SaiPa taisteli

Kolmanteen erää lähdettäessä näytti siltä, että HPK menee ottelussa menojaan. SaiPan valmennus koitti herätellä omiaan loppukiriin vaihtamalla maalille nuoren Juho Markkasen.

Aluksi vaihto ei tuonnut haluttua ratkaisua sillä erää oli takana vain vajaa minuutti, kun HPK iski. Markus Nenonen tsippasi kiekon keskialueelta hyökkäysalueen kulmaan josta kiekko kimposi maalin edustalle. SaiPan maaliin vaihdettu Markkanen tökkäsi kiekkoa huolimattomasti eteenpäin mikä johti siihen, että Nenonen sai kiekon takas itselleen. Kiekon saatuaan Nenonen ampui välittömästi ja siirsi isännät napakalla laukauksella yläkulmaan vieraat jo ratkaisevaan 1-5 johtoon.

Tässä kohtaa moni varmaan luuli, että peli on ohi ja niin teki myös vierailija HPK. HPK otti hetkeksi jalan pois kaasulta ja se kostautui. Ensin ajassa 44.20. SaiPa pelasi ylivoimaa ja jakoi kiekkoa yläkolmion kautta oikealle laidalle, jossa odotti Veikko Loimaranta. Loimaranta ampui suoraan syötöstä pelivälineen ohi Daniel Lebedeffin kaventaen ottelun lukemiin 2-5.

Tässä kohtaa HPK:n peli alkoi yskähdellä pahasti ja SaiPa vyörytti vaarallisesti hyökkäyksiään kohti vierailijoiden maalia.

SaiPan kova uurastus palkittiin jälleen ajassa 50.26, kun Veikko Loimaranta ajoi kiekon kanssa tylysti maalille, tämän seurauksena irtikiekko pomppi suoraan toisesta aallosta tulleen Nuutti Viitasalon lapaan, joka kavensi lukemiksi jo 3-5.

Tämän jälkeen HPK otti hieman itseään niskasta kiinni ja alkoi jälleen liikuttamaan kiekkoa ja ennen kaikkea jalkojaan. Se riitti tällä kertaa, vaikkakin lopussa SaiPa haki lisäosumia ilman maalivahtia. Se kuitenkin kostautui ja Joel Janatuinen iski loppulukemiksi 3-6 HPK:lle.

Voitolla HPK nousi sarjataulukossa sijalle yhdeksän ja vahvisti asemaansa kymmenen parhaan joukossa sekä taistelussa playoffs-paikasta.

05.01.2022 20:12