Tehoton HPK jäi työteliäämmän Tapparan alle

HPK – Tappara 1-3 (0-0, 0-3, 1-0)

HPK aloitti uuden liigakauden kaksijakoisesti, kun se sai vastaansa Pohjantähti Areenassa Tapparan. Aluksi näytti siltä, että HPK ottaa ottelussa kuskin paikan, mutta Tappara tylsytti isännät tehokkuudellaan. Yleisöä lehtereille oli pitkästä aikaa saapunut mukavasti, kun ottelua seurasi peräti 3023 silmäparia. Valmentajien kommentit videolla.

Nousujohteinen erä

Ottelun avauserä alkoi kummankin joukkueen toimesta tunnustelevasti. Vierailija Tappara hallitsi ensimmäiset minuutit kiekkoa ja sitä kautta hieman peliä.

Kunnolla erä ja ottelu saatiin syttymään, kun noin kolmannella peliminuutilla HPK:n Antti Pihlström antoi Tapparan Waltteri Merelälle osoituksen kovuudesta, taklaten tämän kirjaimellisesti levyksi suoraan HPK:n kannattajakatsomon edessä.

Ensimmäinen kunnollinen maalipaikka nähtiin noin ajassa 4.00 tasan, kun Sean Collins karvasi kiekon päädyssä ja petasi maalin eteen paikan Juuso Ikoselle. Ikonen kuitenkin lähti vielä syöttämään kiekkoa Daniel Mäkiaholle, mutta epäonnekseen Ikonen sekosi hieman askelissaan ja kiekko karkasi tavoittamattomiin.

Seuraava kotijoukkueen maalipaikka nähtiin ajassa 7.50, kun Joel Janatuinen karvasi kiekon oman alueen siniviivalla Tapparan puolustukselta. Janatuinen väläytti myös luisteluaan, kun irtautui Brady Austinin estelyistä ja karkasi läpiajoon. Janatuinen yritti nostaa kiekon etuyläkulmasta ohi Tapparan maalia vartioineen Christian Heljangon, mutta tällä kertaa kiekko jäi Tappara -vahdin varusteisiin.

Erän loppupuoliskolla yleisö ja samalla ottelu heräsi kunnolla eloon, kun HPK otti kolme perättäistä rangaistusta. Ensin ajassa 14.52 Artturi Toivola kaatoi Kristian Kuuselan HPK:n kenttäpäädyssä.

Hetkeä myöhemmin Mario Grman taklasi Tapparan Sami Moilasta sääntöjen vastaisesti ja tästä reilu minuutti, niin Arto Laatikainen kaatoi Otto Rauhalan rangaistuksen arvoisesti.

HPK tappoi Toivolan sekä Grmanin rangaistukset loistavalla ja uhrautuvalla alivoimallaan. HPK sai myös loistavan paikan kun aivan erän loppuun Antti Pihlström ja Sean Collins karkasivat 2vs1 hyökkäykseen. Pihlström antoi tarkan lättysyötön Collinsin lapaan, joka lähti nostamaan kiekkoa läheltä ylös, mutta jälleen Tapparan maalilla Christian Heljanko venyi tielle.

Erätauolle siirryttiin tasatilanteessa 0-0 ja Arto Laatikaisen rangaistuksesta jäi kärsimättä vajaa minuutti ottelun toiseen erään.

Tyly Tappara

Ottelun toinen erä oli HPK:n kannalta todella tyly. Tappara aloitti paineistamisen heti erän alussa ja se tuottikin tuloksen. Pitkän painostusjakson päätteeksi ajassa 24.47 Veli-Matti Vittasmäki toimitti kiekkoa viivasta maalille. Mailoineen väliin pääsi hyökkääjä Otto Rauhala, jonka ohjaus lipui HPK -vahti Eetu Laurikaisen jalkojen välistä sisään. 0-1 Tapparalle.

Lähes välittömästi Tapparan avausmaalin jälkeen HPK sai paikan yrittää tasoitusta. Markus Nenonen ja Tommi Tikka karkasivat 2vs1 hyökkäykseen. Nenonen päätti yrittää itse, mutta jälleen Christian Heljanko napsi kiekon räpyläänsä.

Hetki edellisestä tilanteesta ja Tappara iski jälleen. Pelikello näytti aikaa 26.37, kun Kyle Platzer pelasi vastahyökkäyksen päätteeksi kiekon maalin takakulmalle Jukka Peltolalle. Peltola ampui suoraan ja siirsi kirvesrinnat jo kahden maalin johtoon. Tilannetta edelsi toisessa päässä hämmentävä tilanne, kun Tapparan puolustaja Joni Tuulola pelasi kiekko selkeästi korkealla mailalla, tämän jälkeen pelin suunta muuttui ja johti Tapparan toiseen osumaan.

Tapparan kaksi nopeaa maalia sekoitti kotijoukkueen pasmat selvästi ja sillä kestikin tovi saada itsensä peliin mukaan.

HPK kuitenkin piristyi ja sen energisyys palkittiin ylivoiman muodossa, kun Tapparan Brady Austin kiskaisi kiekottoman Henri Kannisen jäänpintaan ajassa 37.49.

HPK ei onnistunut ylivoimaansa hyödyntämään vaan sai vastalahjaksi shokkihoitoa. Tapparan purkukiekko lipui kohti Eetu Laurikaista, Laurikainen tuli maaliltaan vastaan ja lähti pelaamaan kiekkoa mailallaan omalle puolustukselle. Laurikainen kuintenkin haparoi kiekon kanssa ja peliväline päätyi Otto Rauhalan lapaan, jolla oli enemmän kuin helppo työ siirtää kiekko tyhjään HPK -maaliin.

Erätauolle lähdettiinkin Tapparan ratkaisevan tuntuisessa 0-3 johdossa.

HPK:n kiri jäi ohkaiseksi

Ottelun viimeiseen erään oli selkeät sävelet. HPK jahtasi ja Tappara sumputti. Isännät yrittivät useaan otteeseen pitkillä avauksillaan murtaa Tapparan puolustuslinjaa, mutta turhaan.

Ajassa 47.50 HPK sai kuitenkin mahdollisuuden kavennukseen, kun Kyle Platzer koukkasi Mario Grmania HPK:n maalin takana.

Isännät kuluttivat ylivoimaa lähes koko kaksiminuuttisen, mutta lopulta tulosta tuli. Tommi Tikan aloitusvoiton jälkeen kiekko löysi tiensä viivaan josta Arttu Pelli antoi lämärinsä puhua. Pellon laukaus kuitenkin jäi maalinedus ruuhkaan ja siellä pelaajien jalkoihin josta sen itselleen löysi Juuso Ikonen. Ikonen käänsi kiekon suoraan kohti maalia ja kiekko lipui Tappara -vahti Christian Hlejangon patjojen alta verkkoon.

HPK sai maalistaan uutta virtaa ja hetken jo näytti, että se saa isommankin loppukirin aikaiseksi, mutta toisin kävi.

Erän loppupuolella Joel Janatuisen hankkima ylivoimakin kuihtui kasaan, kun Sean Collins joutui rikkomaan Eetu Laurikaisen haparoitua jälleen kiekon kanssa, joten Tappara kuittasi itselleen täyden kolmen pisteen voiton.