Te kysyitte – Toivanen ja Toivola vastasivat

Kerholaiset esittivät kysymyksiä HPK:n Facebook-sivujen kautta ja tässä toimitusjohtaja Antti Toivasen ja urheilujohtaja Mika Toivolan vastauksia. Jaoimme kysymyksiä aihealueiden mukaan.

Seura ja tulevaisuus

Onko seura olemassa vielä koronan jälkeen? Ja millainen taloustilanne on nyt oikeasti?

AT: HPK on olemassa koronan jälkeenkin. Taloustilanne on kuitenkin erittäin haasteellinen. HPK:ssa on tehty viime maaliskuusta alkaen paljon säästötoimenpiteitä ja näin HPK Liiga Oy:n kulurakenne on tehty hyvin poikkeavaksi verrattuna muihin aiempiin kausiin. Nämä toimenpiteet antavat meille jonkin verran selkänojaa. Jos lukuja avataan, liikevaihto on pudonnut noin 33 % ja silloin puhutaan noin miljoonasta Eurosta. Säästötoimenpiteillä liiketulos on kuitenkin pidetty plussan puolella. Tämä ei poista sitä haasteellista näkymää, joka kevättä kohti mentäessä on edessä ja tilanne vaikeutuu jatkuvasti. Tarvitsemme lisää säästötoimenpiteitä ja siinä työssä kaikki mahdolliset keinot tullaan selvittämään.

Minkäs takia lippujen hinnat nousi tänä vuonna?

AT: Katsomokapasiteetin rajoitustoimenpiteet johti siihen, että meidän oli tehtävä laaja uudelleenarviointi nykyisillä kapasiteeteilla kohtuullisten tulovirtojen varmistamiseksi. Erilaisten laskelmien päätteeksi teimme maltilliset korotukset lippujen hintoihin.

Kuinpa paljon ensi kauden joukkueeseen uskalletaan tällä hetkellä panostaa?

AT: Tarkkaa lukua on tällä hetkellä mahdotonta sanoa, kun emme tiedä kuluvan kauden lopputulemaa. Joukkue varmastikin rakentuu myöhäisemmässä vaiheessa verrattuna normaaliin kauteen. Todennäköisesti pelaajabudjetin supistamisesta käydään keskusteluja.

MT: Panostaa tarkoittaa tässä tapauksessa varmaan, että kuinka paljon uskalletaan lyödä rahaa kiinni. Vastaukseni on, että varovaisuusperiaatteella edetään.

Missä vaiheessa on ensi kauden joukkueen kasaaminen?

MT: Meillä on noin kuukauden tai puolitoista kuukautta ns myöhässä rakennus verrattuna aiempiin kausiin. Kuten on varmasti 95 % muistakin joukkueista. Ratkaisujen siirtyminen eteenpäin ei mielestäni ole jääkiekon kannata lainkaan huono asia. Suomessa ollaan oltu aina liian aikaisessa joukkueiden rakentamisessa. Vapaista pelaajista tulee kilpajuoksu. Olen aina pyrkinyt ottamaan tilanteen kärsivällisesti. Pohjois-Amerikan malli tulisi tuoda myös Suomeen eli kautta pelattaisiin pidemmälle ennen sopimuksien tekoa seuraavalle kaudelle. Mutta HPK ei voi olla Liigassa ainoa, joka tätä strategiaa harjoittaisi. Siinä tapauksessa muilla olisi joukkueet valmiina ja meillä ei olisi lainkaan pelaajia. Meidän täytyy pysyä mukana kilpailussa.

Aina tulee huonoja kausia ja hyviä. Sen on tässä kolmen kymmenen kannattaja kauden aikana oppinut. Mutta millä nyt turvataan HPK liiga tulevaisuus. Valmentajan vaihto? Pelaajamyynti? Junnujen sisäänajo joukkueeseen myöhemmin?  

MT: Junioreja ei voida ajaa sisään enempää tällä kaudella. HPK:n tulevaisuuteen liittyy aina kaksi kärkeä. Ensimmäinen on se, että seura voi hyvin. Toinen kärki on urheilu. Nämä kulkevat yleensä käsi kädessä. Silloin kun urheilu toimii, seura voi hyvin. Nyt tällä hetkellä urheilu pettää. HPK:n kokoisella seuralla ei ole tällä hetkellä itseisarvona se, että ollaan joka vuosi kärkisijoilla, mutta tulevaisuudessa se tahtotila on se, että siellä vuosittain ollaan. Urheilullisesti meillä ei voi olla välivuosia. Joka vuosi yritetään niillä resursseilla, joita meillä on, menestyä mahdollisimman hyvin. Tämäkään kausi ei ole poikkeus. Kyllä tässä on tahtotila ja toimenpiteet tähtäävät siihen, että Hämeenlinnassa pelataan playoffs-kiekkoa.

Mitä mieltä HPKn johto olisi mahdollisista liigakarsinnoista? Toisiko lisäarvoa liigakiekkoon?

AT: HPK on valmis käynnistämään laajemman keskustelun koko sarjatoiminnasta. Sitä ei pelkästään ratkaista yksin karsintojen palauttamisella vaan meidän pitää ottaa samaan pöytään Jääkiekkoliitto, Mestis ja Liiga. Yhdessä pitää pohtia vaihtoehtoisia malleja nykyjärjestelmälle.

MT: Urheilullisesti henkilökohtainen mielipiteeni on se, että kyllä toisi lisäarvoa. Mutta heti on sanottava, että asia ei ole niin yksinkertainen. Siihen liittyy monta muutakin juttua, jotka ei ole tämänhetkisten säännösten valossa ihan yksikertaisia ratkaista.

Urheilupuolen nykytilanne

Koska hommaatte pelinrakentajan, kaksi mieluiten?

MT: Tom Brady ei taida olla vapaana. Mutta tosissaan, joka kentässä meillä on pelin rakentajia, joten tällä kaudella ei ole tulossa ketään.

Mitä aiotte tehdä, että voittoja alkaa tulla?

MT: Korjausliikkeitä pelitapaan, yksittäisten pelaajien pelaamiseen ja heidän panokseensa. Korjausliikkeet ovat valmennuksen käsissä, mutta teemme työtä yhteistyössä ja tärkeintä on saada pelaajien oma ryhtiliike ja kurinalaisuus näkyviin. Pelaajat pelaavat peliä.

Mitä toimenpiteitä seura tekee, jotta kannattajat ei menettäisi täysin luottoa 2020–2021 kauteen?

MT: Me tehdään päivittäin töitä sen suunnitelman mukaan, mikä alun perin rakennettiin. Suunnitelmat tietysti muuttuivat, kun peli ei kestänyt 60 minuuttia ja voittoja ei alkanut tulla. Silloin tehdään tietysti korjausliikkeitä ja suunnitelma muuttuu. Uusi ajatus pelistä ja toimintatavoista vie meidän kohti sitä, että keväällä HPK pelaa playoffseja.

20201030, HÄMEENLINNA, HPK vs. HIFK, HPK:N PETRI KONTIOLA (#27). Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Kuinka kauan tätä tällaista peliä vielä katellaan ennen kuin tehdään mitään asialle? Onko juurisyitä löydetty ja onko niihin reagoitu?

MT: Kyllähän me nyt vielä rauhassa katsellaan. Joulun jälkeen sitten aletaan hommiin. No vitsit sikseen, ensimmäisen koronahässäkän jälkeen töitä on kyllä riittänyt. Hallituksesta U20-joukkueeseen asti kaikilla on riittänyt työtä koko syksyn ajan. Toimenpiteitä on tehty koko ajan. Ei ole vain yhtä juurisyytä, olisi aika helppoa korjata vain yksi juurisyy. Ongelmakohtia on etsitty ja kaikkea ei pysty korjaamaan kerralla, vaan olemme priorisoineet asioita, jotka tuovat paremman lopputuloksen otteluihin. Sitä kautta valmennus lähestyy harjoittelua ja pelaamista, jotta ne asiat saadaan korjattua.

Mitä toimenpiteitä tehdään pelin parantumiseen? Tekeekö valmennus/johto toimenpiteitä toimimattoman/puuttuvan pelikirjan suhteen?

MT: Osittain allekirjoitan, että pelikirja ei ole toiminut. Meillä valmennuksella, joukkueella ja HPK:lla on tietty ajatus pelistä ja pelin rakenteesta, mitä haluamme, että kehitämme vuosittain tekemistämme. Tänä vuonna se ei ole kehittynyt niin kuin haluamme sen kehittyvän. Siihen tietysti päivittäin, peli peliltä, harjoitus harjoitukselta yritetään löytää ne ongelmakohdat ja parantaa niitä sekä tietysti vahvistaa niitä asioita, jotka pelissä jo toimivat.

Millaista pitää pelin olla, että valmentajan paikka on uhattuna? Onko valmentajalla seuran täysi tuki takanaan? Onko mahdollista hankkia uutta päävalmentajaa, kun peli ei edisty?

MT: Valmentajan ammatti on sellainen, että työpaikka on uhattuna joka päivä, mutta HPK ei lähde sellaiseen helppoon hätäratkaisuun, vaan me lähdemme siitä, että meillä on hyvä valmentaja, johon luotamme ja meidän täytyy yhdessä ja yksilöinä parantaa työn laatua ja kääntää kurssi. Kaikki tähtää tällä hetkellä siihen, että HPK pelaa playoffseja keväällä.

AT: Seuran täysi tuki on Tiilikaisen takana. Jos ei olisi, joku muu olisi HPK:n päävalmentaja.

Timo Turunen ykköseks ja Tiilikainen sen oppiin… olisiko mahdollista? Voiko Toivola tulla itse penkin taakse, kun itse on joukkueen koonnut??

MT: Ei.

Millä näytöillä Tiilikainen valittiin päävalmentajaksi?

MT: Hänen ajatuksensa HPK-laisesta jääkiekosta, nykyaikaisesta voittavasta jääkiekosta ja tietenkin se tapa valmentaa ja ajatustapa kehittää yksilöitä. Siinä pääpiirteittäin. Tietenkin peli ja sen kehittäminen harjoittelun kautta ja sieltä löytyy aina tärkeimmät pointit päävalmentajan valintaan. Nyt tietysti, kun ollaan sarjassa viimeisenä, nämä asiat eivät ole toimineet.

Ensimmäinen Liiga-kausi nuorella valmentajalla ei näytä helpolta, mutta kehityskäyrähän osoittaa varmasti jo tässä vaiheessa jyrkästi ylöspäin? Toivottavasti Tiilikainen saa tarpeeksi tukea ja seura mahdollistaa kehityksen niin monelta kantilta kuin mahdollista. Miten olette huomioineet pelaajat, ei kenenkään psyyke kestä jatkuvia tappioita. Työnohjaus, onko tuttu asia HPK:ssa?

MT: Pelissä meillä on ongelmia, sitä ei voi kieltää. Niitä ongelmia korjataan nyt. Urheilujohtajan työtehtävä on tukea valmennusta ja toisaalta myös sanoa, jos ongelmakohtia on. Yhteistyössä urheilupuolen menestyksestä vastaavana niin päävalmentaja kuin urheilujohtaja yrittävät löytää ratkaisuja. Pelaajien työnohjaus ja tuki on tietysti valmennuslähtöistä, teemme työtä sisäisesti. Mikäli on jotain asioita, jotka koskevat myös urheilujohtajaa, olen keskusteluissa mukana. Valmentajien osalta tietysti minä vastaan työnohjauksesta.

Miksi loukkaantumisia tai kilpailutilannetta rosterissa, ei paranneta vapaina olevilla pelaajilla (jotka pelaavat puoli ilmaiseksi)?

MT: Tämä kausi ei anna mahdollisuuksia siihen. Tarkoitan sitä, että kyseessä on poikkeuksellinen kausi koronavirusepidemian takia. Meille tuli kolme NHL-vahvistusta (Larmi, Vesalainen, Reunanen). Nyt uudet pelaajat eivät ole se lääke, vaan oma joukkueemme on riittävän laadukas siihen, että otamme playoffs-paikan. Muutos lähtee nykypelaajista, jotka ovat jo kopissa. En ole vielä yhtään pelaajaa nähnyt, joka pelaisi puoli-ilmaiseksi. Jos pelaaja on saanut viime kaudella 220 000 € ja nyt saa 100 000 € niin uskon, että hänen mielestään hän pelaa puoli-ilmaiseksi. Mutta HPK:n budjetilla yksikään pelaaja ei ole puoli-ilmainen. Tietysti lainapelaajat ovat sellaisella korvauksella meillä tällä hetkellä, että me emme voisi haaveillakaan tämän tason pelaajista normaalissa tilanteessa.

Eikö Toivola ymmärrä, että maalivahti on joukkueen tärkeä pelaaja?

MT: Maalivahti on joukkueen tärkein pelaaja, mutta joukkueen tasapaino tekemisessä on lopulta tärkein asia. Osittain sen takia meillä on ollut vaikeuksia, että oikeanlaista tasapainoa ei ole ollut.

Mikä ajatus oli lähteä näin kokemattomalla pakistolla kauteen ja jättää korvaamatta lähes kokonaan lähteneet runkopuolustajat? Oliko oikeasti luottamusta, että tämä pakisto riittää liigaan?

MT: Meille tuli kaksi aika kokenutta pakkia, Ikonen viime kaudelle ja Koistinen nyt, jotka tuovat kokemusta joukkueeseen. Pitkäjänteiseen suunnitelmaan kuuluu, että nyt on se aika, kun meidän pitää nyt ajaa omia puolustajia sisään joukkueeseen. Kauden loppu näyttää, että riittääkö se vai eikö se riitä. Tällä hetkellä tilanne ei ole hyvä, puolustajat eivät ole pelanneet hyvin, niin kuin eivät ole hyökkääjätkään. Siellä täytyy viisikkotasolla ja yksilötasolla pelin parantua. Kevät näyttää, oliko tämä virhe vai ei. Totta kai analyysia tehdään koko ajan, mutta tuloshan lopulta näyttää, onko tehdyt ratkaisut oikeita tai vääriä. Tämä on kilpaurheilua, joten loppukädessä, vaikka kuinka kehitetään pelaajia, jos tulos on huono, olemme tehneet virheitä. Toisaalta, jos junnuja ei aja sisään tai ajetaan vain yksi, ja tulos on hyvä, silloinkin pitää miettiä, että oliko strategia taustalla oikea, vaikka tulos oli hyvä. Tämä siksi, että HPK ei voi vain ostaa kaikkia pelaajia, meidän pitää kasvattaa uusi ”Petteri Nikkilä” tulevaisuutta varten. Mutta summauksena lopullinen sarjasijoitus kertoo aina, onko kausi ollut hyvä vai huono.

20201009, HÄMEENLINNA, HPK vs. LUKKO, HPK:N . Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Onko kehno puolustus valmentajan, utj:n, tj:n vai puolustajien vika? Mitä sille voisi tehdä ja tehdään?

MT: Jos puolustus on kehno, se on valmentajien, urheilujohtajan ja puolustajien vika. Tällä hetkellä me ei ajatella, että puolustus on kehno vaan peli on se mikä mättää. Siinä se suurin ongelma on se, että se mättää osan pelistä. Monissa otteluissa pelaamme pääsääntöisesti hyvin, mutta mustan hetken tullessa häviämme ottelun.

Mitenkä, kun nämä NHL-kaverit sit jossain välissä lähtevät takaisin niin mitenkä esim maalivahtipuoli kestää tämän ja mitä jos pahin tapahtuu (Kerhon kannalta) ja kaverit jäävätkin rapakon taakse niin onko budjetissa tilaa sit korvaaville jätkille?

MT: Realiteetti on se, että pelaajabudjetti on liikkuva käsite. Näillä yleisömäärillä, joita kautta Liigan nähdään, jokaisella joukkueella on useita satojatuhansia liian kallis joukkue. Eli nyt pelaajabudjettia ei oikein voi ajatella. Budjetti on vain ennustamista, toimenpiteitä tehdään kauden tuottojen mukaan. Onko tilanne se, että voidaan panostaa lisää tai pitääkö myydä pelaajia. Senhän se kausi aina näyttää. Vain tulos on faktaa, ei budjetti. Pelin henki on aina se, että joukkue on valmis, kun siirtoraja umpeutuu, siihen asti peliliikkeet on mahdollista, mutta ei ole itseisarvo, että joka vuosi niitä tehdään.

Onko Nenosella liikaa vastuuta C rinnassa ja näin ollen tehot jääneet alhaisiksi? Kannattaisiko kokeilla C:tä pois rinnasta, että alkaisiko kiekko löytymään verkon perukoille?

MT: Tällä hetkellä ei mietitä tällaisia asioita vaan koko fokus on siinä, että niin meidän kapteeni kuin muutkin pelaajat parantavat pelaamista.

Onko tämän kauden joukkueen rakentamisessa käytetty periaatetta, “mun joukkueet on keskeltä vahvoja”?

MT: Kyllä se on tärkeä pointti. Sentteri on se, joka tekee viisikon peliä. Keskusta on näkemykseni mukaan vaativimpia pelipaikkoja jääkiekossa.

Hakeeko HPK pelaajia vielä?

MT: Ei.

Juniorituotanto

HPK:n kokoiselle seuralla omien junioreiden kehittäminen on avainasemassa, jotta polku veisi aina edustuksen kautta maailmalle asti. Miten tätä polkua on suunniteltu kehittää esim. viiden vuoden tähtäimellä?

MT: Olemme edelläkävijöitä tässä, omien juniorien sisäänajossa ja kehittämisessä. Suunnitellun strategian toteutusta jatketaan edelleen. Siihen liittyy akatemiatoiminta ja yksilöharjoittelu sekä tietysti se, että joka vuosi omille junioreille tehdään pelipaikka Liiga-joukkueeseen. Eli ei välttämättä hommata Mestiksestä valmista pelaajaa vaan tehdään strateginen valinta joukkuetta kasattaessa, että tällä paikalla meillä oma juniori pelaa. Ja sitten katsotaan, ottaako juniori paikkansa haltuun. Joka vuosi ei tietenkään pysty nostamaan esim. kolmea junioria, koska vuodet ja ikäluokat ovat erilaisia, mutta kyllä tarkoitus on joka vuosi ajaa vähintään yksi juniori sisään.

Viime vuosina ei olla tuotettu hirveästi omista liigatason pelaajia. Tällöin on jouduttu hankkimaan pelaaja muualta, eikä välttämättä sitten olla osuttu?

MT: Olen vahvasti tästä eri mieltä. Meillä on omia junioreja todella isoissa rooleissa, varmasti enemmän kuin monessa muussa Liiga-seurassa. Omia kasvatteja pelaa ykköskentässä. Tietysti, mikään Liiga-joukkue ei pärjää pelkillä omilla junnuilla, pitää hakea A) vahvistuksia ja B) erilaista kulttuuria. Jokainen saapuva pelaaja tuo mukanaan omaa uutta kulttuuria joukkueeseen. Väite ei pidä paikkansa mielestäni. Innala on ykköskentän laituri, Nikkilä lähti kovempaan sarjaan. Kyllä HPK voi olla ylpeä siitä, että omat juniorit saa mahdollisuuden ja heitä kehitetään. Osa aina ottaa roolinsa ja osa ei. Tämän vuoden ”nostetut” ovat Kainulainen, Kombe, Jeskanen ja Lehtinen. He pelaavat ensimmäistä vuotta isompia minuutteja tai ovat jatkuvasti kokoonpanossa.

Mitkä ovat näkymät, että jatkossa junioriputki tuottaa Liigaan 2–3 peluria vuodessa? Kuka muuten on vastuussa parin vuoden aikana silmille räjähtäneestä kyykkäyksestä junioripuolella?

MT: Näkyvät ovat aika hyvät. Junioripuolen laatu tekemisessä ja pelaajien taso on parempi kuin se on ollut pitkään aikaan. Kyykkäyksestä ei voida puhua.

Muut

Onko Tiilikaisella kirjastokortti? Vielä ennättää lainata Jalosen Pelikirjan ennen kuin korona sulkee kirjastot ja kausi on lopullisesti pilalla.

MT: Mikäli hänellä ei ole, olen ymmärtänyt, että kirjastoista voi lainata kirjoja myös henkilöllisyystodistuksella.

Milloin voidaan vaihtaa HPK-Merlot viini HPK-Pinot Noiriin? Kaverin puolesta kyselen.

AT: Nykyistä erää on vielä jäljellä. Viiniuudistus on odotettavissa ja mahdollinen, kun tehdään päätöksiä uudesta erästä.

Kuka vastaa mediapuolesta? Tekeekö joku tätä jobia otona?

AT: Markkinoinnin ja viestinnän strategia suunnitellaan yhteistyössä toimitusjohtajan ja markkinointi- ja viestintäpäällikön kanssa. Toteutuksesta vastaa markkinointi- ja viestintäpäällikkö. Hänellä on siihen palkattua ja vapaaehtoista työvoimaa. Mielestäni toiminta on kehittynyt oikeaan suuntaan.

Onko Toivasen paikka jo uhattuna?

AT: Tätä pitää kysyä hallitukselta.

Eikö yhtään aikuista miestä hävetä, kun tosissaan ajaa takaa jotain kumilätkää?

AT/MT: Ei hävetä.

Voisiko Konnaa pyytää tuomaan Barkov ja Laine mukanaan sieltä Tampereelta tänne jääkiekon mekkaan nostattamaan vähän fiilistä ja saamaan joukkue ja kannattajat hereille loppukautta varten?

MT: Totta kai voi pyytää.

 

HPK kiittää hurjasta määrästä kysymyksiä! Tulevaisuudessakin pääsette kysymään ja me vastaamme!

03.12.2020 16:30

Jaa artikkeli: