Suomen mestarin kausi voitollinen monessa suhteessa

HPK voitti Suomen mestaruuden toisen kerran sen lähes 90-vuotisessa historiassa 4.5.2019 Oulun Raksilassa pelatussa seitsemännessä ja ratkaisevassa Liigan finaalissa. Mestaruuden ja muiden toimintojen tehostamisen turvin HPK Liiga Oy:n liikevaihto nousi noin seitsemään miljoonaan euroon ja liikevoittoa kertyi lähes 460 000€.

Strategia

HPK:n hallitus hyväksyi HPK Liiga Oy:n ensimmäisen strategian heinäkuussa 2015. Strategia julkistettiin ja sen toteuttamiseksi luotiin vahva toimintasuunnitelma, jonka toteuttaminen polkaistiin välittömästi käyntiin. Yhtiölle valittiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa toukokuussa 2018 uusi hallitus, jonka toimesta käynnistettiin strategiauudistus. Uusittu strategia saatiin valmiiksi syksyllä 2018. Uudistuksessa tehtiin tarkennuksia aiempaan ja haettiin lisää konkreettisuutta. Strategian tueksi uusittiin ja tarkennettiin myös operatiivista toimintasuunnitelmaa.

Merkittävämpänä muutoksena oli urheilujohtajan vakanssin perustaminen. Seuran ensimmäisenä urheilujohtajana aloitti 1.8.2018 Mika Toivola. Organisaation muitakin tehtävänkuvia tarkennettiin. Hannu Savolainen siirtyi hoitamaan asiakkuuspäällikön tehtäviä ja Kati Savolainen nimitettiin markkinointi- ja viestintäpäälliköksi.

Tilinpäätös

HPK Liiga Oy:n neljännen toimintavuoden tulos oli positiivinen. Liikevoitto oli 459.309,25 euroa. Tilikauden voitto rahoituskulujen ja verojen jälkeen oli 382.650,85 euroa.

Yhtiön liikevaihto nousi 6.994.206,92 euroon, mikä on n. 1,6 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisellä tilikaudella. Liikevaihdon nousun merkittävimpiä tuloeriä olivat ottelutuottojen kasvu, playoffs-tuotot sekä markkinointieurojen kasvu. Lisäksi NHL-korvaukset nostivat kokonaisliikevaihtoa. Liikevaihdon kasvu ja erinomainen urheilullinen menestys kasvattivat myös kulurakennetta suunnitellussa suhteessa.

Jääkiekkotoiminta

Strategian mukaan HPK:n tavoitteena oli pelata pudotuspeleissä. Tämä tavoite saavutettiin ja joukkue sijoittui runkosarjassa viidenneksi. Playoffs-otteluissa HPK sai vastaansa TPS:n, Tapparan ja Kärpät. Tapahtumarikas ja menestyksekäs kausi sai parhaimman mahdollisen päätöksen, kun joukkue voitti Suomen mestaruuden kaatamalla Kärpät Oulun Raksilassa seitsemännessä ottelussa.

HPK panosti edelleen vahvasti nuorten pelaajien kehitykseen ja akatemiatoimintaan. Akatemian rehtoriksi valittiin akatemiavalmennuksessa jo aiemmin mukana ollut Niko Kapanen. Akatemiatoiminnan kautta osa pelaajista pelasi Mestis-joukkue LeKissä ja osa HPK:n U20-joukkueessa. Nuorten pelaajien kehitys näkyi myös nousujohteisena pelaamisena kauden aikana. NHL-sopimukset allekirjoittivat HPK:sta Niclas Almari, Emil Larmi ja Eetu Tuulola sekä päättyneellä kaudella TPS:ssä kiekkoillut Oula Palve, jonka NHL-korvauksista HPK saa osansa.

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola luonnehti kauden jääkiekkotoimintaa liigajoukkueen osalta seuraavasti.

”Joukkueen valmistava harjoittelujakso sujui hyvin ja tavoitteiden mukaan. Harjoitusottelut kertoivat joukkueen vahvuusalueet ja puutteet pelillisesti sekä pelaajamateriaalin tason. Joukkue oli valmis pelitavallisesti pelaamaan luisteluvoiman, vahvan 1-1 ja kolmiopelaamisen kautta. Ongelmakohtana näin oman puolustusalueen (PAPP) nopeat riistot ja niistä tapahtuvat kontrollilähdöt. Erityisen vahvasti joukkue pelasi hyökkäysalueen hyökkäyspeliä (HAHP) ja erityisesti kulmapelaaminen oli koko kauden iso vahvuus. Kaiken kaikkiaan joukkue pelasi tiiviisti viisikkona lähes koko kauden. Kolmiopelaaminen ja aggressiivinen hyökkääminen (jopa alimiehitettynä) oli meille etulyönti verrattuna vastustajiin. Tärkeä voimavara meille oli ja on jatkossa pelaajien yksilötason kehittyminen. Moni pelaaja pelasi toistaiseksi uransa parhaan kauden. Kauden aikana joukkuetta vahvistettiin kaiken kaikkiaan 6 kenttäpelaajalla ja 1 lainamaalivahdilla.”

HPK:n U20-joukkue pelasi ehjän kauden ja selvitti tiensä playoffs-otteluihin. Vastaan asettui ensimmäisellä ns. villikorttikierroksella Tappara ja seuraavaksi puolivälierissä tuleva mestari Kärpät, joka passittivat HPK:n nuoret kesälomille voitoin 3-0.

Toivola kommentoi U20-joukkueen toimintaa seuraavasti.

”U20-joukkueen päävalmentaja aloitti toukokuun alusta työt. Kesäharjoittelu sujui laadukkaasti (valmentaja Ismo Rairaman vastatessa toiminnasta). Joukkueen ikärakenne ja pelaajien laatu aiheutti sen, että parhaimmat pelaajat ja isoimmat vastuunkatajat olivat joukkueen nuorinta osastoa.

Pelillisesti joukkueesta ei saatu mitattua kaikkea potentiaalia irti. Harjoittelun laatu parani vuodenvaihteen jälkeen selkeästi ja joukkue lopulta saavutti minimitavoitteen, playoffs-paikan.”

Muu toiminta

HPK on strategiassaan linjannut merkittäviksi asioiksi yhteisöllisyyden, sitoutuneisuuden, vastuullisuuden ja rohkeuden. Nämä tärkeät arvot ovat ohjanneet koko liiketoimintaa ja yhtymäkohtia löydetään monelta eri tasolta. Kauden hienoimpia tapahtumia oli edellisellä kaudella vakavasti loukkaantuneen HPK:n U20-joukkueen pelaajan Teemu Tenhusen hyväntekeväisyysottelu ja sotaveteraanien kunniaksi järjestetty talvisodan päättymisen muisto-ottelu.

Myös ottelutapahtumaa uudistettiin ja sen suhteen yhtenä merkittävimpänä muutoksena oli E-lippakatsomon muuttaminen uuden lainsäädännön mukaiseksi anniskelukatsomoksi.

Uusista investoinneista suurin oli sopimus uusien led-pintojen hankinnasta. Uutta led-pintaa tulee halliin tulevaksi kaudeksi n. 100 metriä.

Tulevaisuuden näkymät

HPK:n voittama Suomen mestaruus, historian ensimmäinen CHL-paikka sekä 90-vuotisjuhlakausi antavat loistavat mahdollisuudet kaikkiin yhteistyöneuvotteluihin. Urheilullisesti HPK tulee jatkamaan huippu-urheiluun panostavaa toimintatapaansa, jossa nuorten pelaajien kehittyminen sekä pelin kehittyminen ovat avainasemassa. Tavoitteena on olla ammattimaisesti johdettu, menestyshakuinen sekä tehokkaasti ja innovatiivisesti olemassa olevat resurssit hyödyntävä yhtiö.

 

HPK:n toimisto ja Kerho-ravintola siirtyvät tänään kesälomalle. HPK:n toimisto palaa arkeen maanantaina 29.7. ja Kerho-ravintola keskiviikkona 1.8. klo 8.30.

Aurinkoista kesää!

19.06.2019 18:55

Jaa artikkeli: