Sportin kotitaika murtui – HPK jatkoi voittoputkeaan Vaasassa

Sport – HPK 2-4 (0-1, 0-1, 2-2)

HPK kohtasi keskiviikkona Vaasan Sportin, joka on toistaiseksi ollut voittamaton kotiotteluissaan. Viihdyttävää ottelua hallitsi isännät, mutta loppujen lopuksi sitkeä vierailija vei mennessään täydet sarjapisteet kapteeni Markus Nenosen johdolla. Ottelun lehdistötilaisuus raportin lopussa.

Viihdyttävä ja energinen erä

Ottelu alkoi vierailija HPK:n osalta ärhäkästi. Se karvasi korkealta ja loi Sportin puolustukseen kovan paineen, joka aiheutti kotijoukkueelle ensimmäisillä minuuteilla isojakin ongelmia.

Ensimmäinen maalipaikka edellä mainitun paineen ansiosta nähtiin ajassa 1.40, kun Philippe Cornet katkaisi syötön Sportin puolustusalueella. Cornet käänsi kiekon nopeasti katkon jälkeen keskustaan johon oli noussut Matt Marcinew. Marcinew pääsikin nokikkain Sport -vahti Niko Hovisen kanssa, mutta Kanadalaisen yrityksen Hovinen torjui vaivoin venyttämällä vasemman jalkansa aivan äärimmilleen.

HPK:n alkurynnistyksen jälkeen myös kotijoukkue sai omaa avauspelaamista uomiinsa. Tästä ensimmäinen näyte tuli ajassa 3.40, kun Sport katkaisi HPK:n hyökkäyksen omalla siniviivallaan ja kiekko pelattiin vasemmalle laidalle jossa täyteen vauhtiin oli päässyt Valtteri Viljanen. Viljanen harhautti 1vs1 tilanteessa upealla jalkakikalla HPK -puolustaja Ryan Johnstonin, jonka jälkeen hän yritti ujuttaa kiekon ohi Eetu Laurikaisen. Laurikainen kuitenkin piti pakettinsa kasassa ja peliä jatkettiin tasatilanteessa.

Erän puoliväli mentiin selkeästi Sportin komennossa ja isännät saivatkin usean pidemmän kiekkorallin HPK:n kenttäpäädyssä. HPK:n valmennus kuitenkin reagoi tähän ja komensi jäälle neloskentän, joka energisyydellään rauhoittikin vierailijoiden pelaamista.

Tämä energisyys myös tarttui muuhun joukkueeseen, kun ajassa 14.03 HPK iski. Sportille tulossa olleen siirretyn rangaistuksen ansiosta HPK sai voimakkaan paineen hyökkäyspäässä ja kiekko pelattiin viivaan, josta Markus Nenonen toimitti sen maalille. Maalin edessä vahvaa pelaamista esitti kaksikko Tommi Tikka ja Sean Collinsin, joiden kovan työn ansiosta kiekko hieman onnekkaastikkin pomppi takaa nousseelle Arttu Pellille, joka iski lukemiksi kauden toisella osumallaan HPK:n 0-1 johtoon.

HPK:n johto-osuman jälkeen isännät pääsivät kokeilemaan tasoitusta ylivoimalla, kun pelitemmon kanssa hieman ongelmissa ollut HPK -puolustaja Ryan Johnston komennettiin rangaistusaitioon kiinnipitämisestä ajassa 14.52. Sport pyöritti ylivoimaansa mallikkaasti, mutta HPK piti keskustan tukossa, joten maaliin asti ei isännät kiekkoa saaneet vaikkakin yritys oli enemmän kuin kova.

HPK sai erässä myös toistamiseen kiekon ohi Sport -vahti Hovisen, mutta vierailijoiden epäonneksi maali hylättiin, koska se tehtiin potkaisemalla. Kyseisessä tilanteessa HPK pyöritti ylivoimaansa, kun jälleen Markus Nenonen toimitti kiekkoa maalille. Kiekko pomppi Hovisen torjunnan maalin edessä olleen Philippe Cornetin jalkoihin, joka potkaisi kiekon ohi Hovisen ja suoraan maaliin.

Erätauolle lähdettiinkin vierailijoiden yhden maalin johtoasemassa.

Sport hallitsee ja HPK iskee

Jos isännät hieman arvosteli ottelun avauserässä oman pelinsä kanssa, niin toiseen erään valmentaja Risto Dufva oli saanut rivinsä kasattua.

Erän ensimmäinen maalipaikka tosin tuli HPK:lle, kun noin kaksi minuuttia oli erää takana. HPK:n neloskenttä sai pitkän paineen Sportin kenttäpäätyyn ja kiekko löysi tiensä Joel Janatuisen lapaan. Janatuinen kiersi maalin ja pelasi löysi keskustasta Miro Ruokosen lavan. Ruokonen ampui terävästi, mutta peliväline ei löytänyt tietään maaliin asti.

Ruokosen paikasta erää oli pelattu noin neljä minuuttia eteenpäin, kun loistavasti esiintyneen HPK:n neloskentän työpanos näkyy myös tulostaululla. Eetu Laurikaisen torjuma kiekko pomppii siniviivan kulmaukseen, josta sen itselleen voittaa Miro Ruokonen ohi Sport -puolustuksen. Ruokonen tökkäsikin kiekon loistavasti eteenpäin Joel Janatuisen lapaan, joka polki itsensä aina läpiajoon asti. Janatuinen ei paljoa arkaillut vaan katsoi tyhjän paikan ja ampui kiekon tarkasti kohti takakulmaa ohi Hovisen. Peli tässä kohtaa HPK:lle 0-2.

HPK:n toinen osuma ei kuitenkaan lannistanut kotijoukkueta vaan päinvastoin se rynnistikin isolla temmolla kohti HPK:n kenttäpäätyä. Tämä rynnistys aiheuttikin sen, että HPK:n avauspelaaminen sakkasi pahasti ja se ei juurikaan pystynyt tekemään muuta kuin pelaamaan yksinkertaisesti kiekkoa vain pois omalta alueelta.

Sportin rynnistys palkottikin vierailijat rikkomaan ja ajassa 36.20 Henri Kanninen kommenttiin rangaistusaitioon koukkaamisesta.

Alkukaudesta loistavasti esiintynyt HPK:n alivoima pääsi jälleen näyttämään osaamistaan, kun se tylsytti Sportin ylivoiman totaalisesti. Kuten ottelun avauserässä Sport kyllä piti kiekkoa, mutta HPK:n tukkiessa keskustan ei isännille juurikaan maalin tekemiseen saumaa lohjennut ja sen ylivoima puuroutuikin kulmiin sekä laidan lähettyville.

Aivan erän lopussa HPK sai kuitenkin paikan iskeä, kun ottelussa loistavasti pelannut Markus Nenonen pelasi kiekkoa Sportin puolustuslinjan taakse ja löysikin Juuso Ikosen lavan. Ikonen polki itsensä läpiajoon saakka ja yritti Janatuisen tavoin suoraa ratkaisua. Ikosen nosto kuitenkin viuhui yli Sport -maalin etukulmasta ja erätauolle lähdettiin vierailijoiden kahden maalin johdossa.

Sport pomputtaa itsensä mukaan

Ottelun kolmannen erän alkutahdit ei olisi HPK:lle voineet tylympiä olla, kun Sport iski itsensä pikatahtiin tasoihin.

Ensin ajassa 41.33 Sportin Valtteri Viljanen toimitti kiekkoa laidan läheltä kohti maalia. Tähän toimitukseen pääsi mailoineen väliin Henrik Eriksson, jonka ohjaus osui HPK -puolustaja Arto Laatikaisen jalkaan ja kimposi siitä ohi hölmistyneen Eetu Laurikaisen.

Lisää seurasi hetkeä myöhemmin, kun Sport sai ylivoimansa jälkeen hengen päälle ja Lassi Vanhatalo lähti nousemaan vasempaa laitaan pitkin kohti HPK:n kenttäpäätyä. Ylitettyään hyökkäyspään siniviivan lähti Vanhatalo rohkeasti ampumaan. Vanhatalon rannelaukaus oli terävä ja otti pienen kimmokkeen tilanteessa puolustaneen Arto Laatikaisen luistimesta mikä hieman muutti kiekon lentorataa ja yllätti Eetu Laurikaisen täysin etukulmasta. Peli tasan.

Sport lisäsi erän edetessä vain painettaan ja se aiheuttikin jälleen kerran HPK -pakistolle isoja ongelmia. Nämä ongelmat myös näkyivät tilastoissa, kun Ryan Johnston ja Michael Joly komennettiin peräjälkeen istumaan rangaistuksia.

HPK siks pelasi suurimman osan erän loppupuoliskosta alivoimaisena, mutta silti sitkeä vierailija kairasi tarvittavat osumat. Sportin ylivoima lähti nostamaan omasta päästään peliä ja hyökkääjä Olavi Vauhkosen poikittaissyöttö omalla alueella Lassi Vanhatalolle epäonnistui pahasti ja siihen väliin pääsi Markus Nenonen. Nenonen poimi Irtokiekon matkaansa, otti potkun kohti maalia ja laukoi kiekon näyttävästi Sport -maalin etukulmasta sisään ohi Hovisen.

Sport yritti lopussa tasoitusta myös ilman maalivahtia ja saikin aiheutettua muutaman sydämen tykytyksen Hämeenlinnalaisten leirissä, mutta Eetu Laurikainen oli hienosti koonnut itsensä muutaman takaiskun jälkeen ja piti täten huolen siitä, että verkko ei enää soinut.

HPK:n loistavasti esiintynyt neloskenttä sai myös kirsikan kakkunsa päälle, kun Miro Ruokonen karvasi jälleen loistavasti kiekon oman vaihtoaition edessä ja jatkoi kiekon eteenpäin, josta sen kävi karvaamassa itselleen Artturi Toivola. Toivola sinetöikin ottelun loppulukemat tyhjään Sport -maaliin ja varmisti täten HPK:lle täydet pisteet.

Kerhon matka jatkuu huomenna kohti Oulua, jossa Kärpät teroittelee jo kynsiään perjantain ja lauantain tuplakohtaamista varten.

13.10.2021 21:37