Sitkeys jäi ilman palkintoa

SaiPa – HPK 4-3 vl. (1-0,0-1,2-2,0-0,1-0)

HPK lähti Lappeenrantaan voitto takataskussaan, kun se kukisti perjantaina kotonaan HIFK:n. SaiPa sen sijaan lähti otteluun katkaisemaan seitsemän pelin tappioputkeaan. Ottelusta muodostui lopulta viihdyttävä ja nopeatempoinen peli, jota toisin avitti pelaajien henkilökohtaiset virheet.

Vauhdikasta kiekkoa

Ottelun ensimmäinen erä alkoi vierailijoiden toimesta kirkkaiden tähtien alla, kun ottelun avausminuutilla tarjoutui Markus Nenoselle oiva mahdollisuus siirtää HPK johtoon.

SaiPan puolustus sössi kirjaimellisesti kiekon HPK:n Juuso Ikosella, joka toimitti sen kohti maalia. Hyvästä yrityksestä sekä pitkästä mailasta huolimatta Nenonen ei kuitenkaan aivan yltänyt siirtämään joukkuettaan johtoon.

Vaikka HPK hieman kenttätapahtumia hallitsikin, niin ottelun avausmaalin teki SaiPa. HPK:n puolustaja Otto Latvala hukkasi kiekon oman puolustusalueen p-pisteellä ja isännät karvasivat sen loistavasti itselleen. Kiekko pyöräytettiin siniviivan kautta Emil Larmin vartioiman maalin vasemmalle puolelle laidan viereen, josta Joel Olkkonen jatkoi sen napakalla syötöllä Topi Piipposelle, joka oli jäänyt aivan yksin HPK:n maalin edustalle. Piipponen nosti kiekon hallitusti ohi Larmin ja ottelu 1-0 isännille.

HPK sai kuitenkin oivan mahdollisuuden tasoittaa ottelu, kun ajassa 11.02 se pääsi pyörittämään täydet 2min kahden miehen ylivoimaa. Petri Kontiolan johtama ylivoimakentällinen pyörittikin peliä enemmän kuin näyttävästi, mutta vierailijoiden epäonneksi Jere Innalan ylärimaan osunutta laukausta lähemmäksi maalia se ei päässyt.

Erän loppua kohden HPK saikin mukavasti energiaa ylivoimastaan ja hallitsi hieman kenttätapahtumia, mutta se ei valitettavasti tuottanut Osumia, joten erätauolle siirryttiin lukemissa 1-0.

Aaltoileva toinen

Ottelun toinen erä tarjosi pitkälti samanlaista kiekkoa kuin ensimmäinenkin. Joukkueet painoivat koko kentän leveydellä päästä päähän liiemmin viisikon tiiveydestä välittäen.

Erän ensimmäisen maalipaikan sai Saipa, kun minuutin pelin jälkeen Ville Petman pääsi hyökkäyksen päätteeksi kokeilemaan lähietäisyydeltä Emil Larmin reaktioita. Petman sai irtokiekon Larmin torjunnan jälkeen suoraan maalin etukulmalle, mutta Petmanin ensimmäisen yrityksen selvitti Larmi ja toisessa hyökkääjä ei enää osunut kiekkoon.

SaiPa sai uuden mahdollisuuden yrittää maalintekoa, kun pitkän isäntien painostusjakson jälkeen Markus Nenonen sai 2min rangaistuksen kampituksesta. SaiPan ylivoima ei kuitenkaan isompia laukaisupaikkoja saanut luotoa sillä sen pakkopeli pyöri lähinnä kulmissa, jossa jatkopelien luonti kesti, joka antoi taasen HPK:n puolustukselle mahdollisuuden karvata kiekon pois.

SaiPan ylivoiman jälkeen HPK ottikin jälleen pelin hallinnan itselleen, josta myös kertoo kiekonhallinta prosentit, jotka olivat erässä vierailijoiden eduksi lukemin 42%-58%.

HPK sai myös oman mahdollisuutensa ylivoimalla, kun ajassa 28.39 Tomas Zaborsky joutui rangaistusaitioon kampituksesta. HPK:n epäonneksi senkin ylivoimapeli oli SaiPan tavoin melko kohmeessa, joten tasoitusosuma jäi odottamaan itseään.

Reilu 9min myöhemmin se tasoitusosuma myös vihdoin tuli, kun Emil Larmi purki kiekon omalta alueelta kohti keskialuetta ja SaiPan vaihtopenkkiä. Kesken vaihtotilanteen isäntien pelaajat eivät kuitenkaan uskaltaneet koskea kiekkoon rangaistuksen pelossa. Kiekko lipuikin aina Jere Innalalle asti joka karkasi Mikko Lahtelan kanssa 2vs1 hyökkäykseen. Innala kuitenkin päätti laukoa itse ja sijoittikin pelivälineen upealla laukauksella maalin yläkulmaan ohi SaiPa -vahti Niclas Westerholmin. Peli 1-1 peliajan näyttäessä tasan 38.00.

HPK sai erän lopussa enemmän kuin oivan mahdollisuuden siirtyä johtoon, kun SaiPan Veeti Vainio otti 2min rangaistuksen estämisestä. HPK:n ylivoima ei kuitenkaan hyvistä paikoista huolimatta saanut johtomaalia, joten se pääsi aloittamaan ottelun viimeisen erän myös ylivoimalla.

Vuorotellen loppuun

HPK ei onnistunut toisesta erästä jääneellä ylivoiman lopulla iskemään kiekko verkkoon, mutta SaiPa näytti omallaan mallia, kun Kristian Vesalainen sai ajassa 41.08 rangaistuksen kampituksesta.

Ajassa 41.33 Tomas Zaborsky käänsi kiekon maalin etukulmalta toisella puolella odottaneelle Elmeri Kaksoselle joka iski onetimerillaan SaiPan jälleen johtoon.

Reilu 5min SaiPan johtomaalista HPK iski takaisin, kun pienehkön kulmarallin jälkeen Henri Kanninen löysi ilmiömäisellä syötöllä takatolpalle nousseen Ossi Ikosen, joka nosti vierailijat jälleen tasoihin. Pelikello näytti tässä kohtaa aikaa 46.16.

HPK ei kuitenkaan kauaa kerennyt tasoitustaan juhlia, kun ensin ajassa 47.27 Henri Kanninen sai 2min rangaistuksen huitomisesta ja hetkeä myöhemmin ajassa 48.06 Tommi Tikka sai vastaavan rangaistuksen huitomisesta. Tosin tässä kohtaa todettakoon, että Tikan “huitominen” ei olisi tarhassa täyttänyt edes kutittelun määritelmää ja tästä johtuen herra antoikin nohevan palautteen ottelun tuomaristolle, joka palkitsi Tikan 10min käytösrangaistuksella.

SaiPan 5vs3 ylivoima kyllä pyöri hyvin, mutta uhrautuvaa oli myös HPK:n kolmikon pelaaminen, kunnes aivan jälkimmäisen rangaistuksen viimeisillä hetkillä Veikko Loimaranta nousi vasentalaitaa pitkin ja ampui tulisen rannelaukausen HPK -maalin kattoon aivan puolustaja Santeri Lukan jalkojen juuresta. Loimarannan hieno laukaus yllättikin hieman Emil Larmin, joka oli voimaton tilanteessa. Peli tässä kohtaa 3-2 SaiPalle, kun peliä oli takana n. 50min.

Kauaa ei taaskaan SaiPa saanut johtoaan tuuletella, kun jo ajassa 51.53 HPK:n Miro Ruokonen pääsi kiekon kanssa vauhtiin keskialueella ja purjehti SaiPan puolustajien väliin. Ruokonen päätti purhehduksensa niin ikään tulisella rannelaukauksella, joka löysi tiensä aivan tolppaa nuollen ohi Niclas Westerholmin. Ruokosen osumaan syötöt itselleen merkkauttivat Henri Kanninen ja Santeri Lukka.

Jatkoaika sekä voittolaukaukset

Kun ottelun varsinainen peliaika ei tuottanut ratkaisua, niin siirryttiin jatkoajalle. Aivan Jatkoajan alkajaisiksi HPK:n Valtteri Puustinen ja Henri Kanninen ampaisivatkin 2vs1 hyökkäykseen, mutta eivät vierailijoiden onneksi onnistuneet viimeistelyssään.

Aivan jatkoajan viimeisillä sekunneilla Tomas Zaborsky oli karata HPK:n miehitykseltä, mutta Kristian Vesalainen esti Slovakialaisen aikeet huitaisemalla tylysti tämän mailan pois käsistä. Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, jota Zaborsky lähti itse ampumaan. Zaborskyn harhautus ei kuitenkaan purrut Larmiin ja edessä oli voittolaukauskilpailu.

Kuten ottelun kuvaan kuului edettiin voittolaukauksissa tasatahtiin aina viimeiseen pariin asti. HPK:n Valtteri Puustisen epäonnistuessa omassa yrityksessään aukaisi se mahdollisuuden SaiPalla ja Elmeri Kaksoselle. Kaksonen tulikin vauhdilla kohti Larmin maalia ja harhautti maltilla tämän vatsalleen, jonka jälkeen hän viimeisteli yrityksensä nostamalla kiekon upeasti maalin kattoon.

Näin ollen SaiPa korjasi lisäpisteen ja katkaisi seitsemän ottelun tappioputkensa. HPK:lle jäi tuliaisiksi yksi piste.

31.10.2020 20:26

Jaa artikkeli: