Pudotuspelihenkinen taistelu päättyi tappioon – Tappara parempi 1-2

1-2 (0-1, 0-1, 1-0)

Pudostuspelien tuntua oli ilmassa tänään kun kiekko putosi jäähän Pohjantähti areenassa. Tappara metsästi sitkeästi kuudetta sijaa ja kaipasi siihen kipeästi lisäpisteitä, Kerhon taistellessa kynsin ja hampain viimeisestä pudotuspelipaikasta. Toki tilanne oli edelleen myös se, että ilman apuja ei HPK tällä kaudella lähtisi näihin karnevaaleihin mukaan. Ilves auttoi Kerhoa voittamalla Sportin Vaasassa, kun taas toinen tamperelainen kiekkojoukkue, Tappara, oli kantona kaskessa Kerholla. Ottelu oli kokonaisuudessaan erittäin tasainen, molemmilla oli omat jaksonsa iskeä maalit ja tänään Tappara maalasi kahdesti, Kerhon jäädessä yhteen osumaan. Ja näin Tappara korjasi kaikki omenat pistekoriinsa, Kerhon jäädessä nuolemaan näppejään, hyvästä yrityksestä huolimatta. Kerhon ainokaisen teki päätöserässä Markus Nenonen, Tapparan maaleista vastasivat Blake Parlett ja Jiri Smejkal. Loppulukemat siis HPK 1 ja Tappara 2.

20210406, HÄMEENLINNA, HPK vs. TAPPARA, HPK:N . Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Kaksijakoinen avauserä, josta Tappara selviää voittajana

Ottelun avausminuutit oli molemmilta tarkkailevaa pelaamista, johtuen varmasti siitä, että panosta oli molemmissa leireissä ihan riittävästi. Kerhon hyökkäykset oli pitkiä heittoja vieraiden päätyyn ja hybridipitkää hyödyntäen kiekkoon ensimmäisenä pääsemistä. Kulmista ei kuitenkaan päästy kunnolla pois Tapparan puolustaessa maalin edustaansa hyvin. Ja Tapparan hyökkäykset taas kaatui alussa useisiin paitsioihin.

Ensimmäisen vitosen jälkeen nousi vauhti ottelussa paremmalle tasolle ja kiekko pysyi tuntuman löydyttyä pelaajilla. Kerholaisittain haukottiin ensimmäisen kerran henkeä Miro Ruokosen ja Harri Kainulaisen karattua kahdella yhtä vastaan-hyökkäykseen, mutta sekunnin murto-osan myöhässä koitti Kainulainen siirtää kiekkoa Ruokoselle ja Tapparan pakki ehti väliin katkaisemaan. Jos ei tästä, niin viimeistään ennen erän puolta väliä rakensi kolmikko Markus Nenonen-Tommi Tikka-Valtteri Puustinen yhdessä vaihdossa monta maalipaikkaa sytyttäen koko Kerhon kunnolla pelaamaan.

Kerho painoi hyökkäys toisensa perään vaarallisesti kohti Christian Heljankoa ja näistä olisi maalin jos toisenkin voinut tehdä. Tappara kuitenkin siivosi maalin edustaa edelleen hyvin ja vedot mitkä meni maalille asti, napsi Heljanko kiinni.

Ja kun peli näytti hiljalleen kääntyvän Kerholle, iski Tappara. Ajassa 13.41 näki avausmaali päivänvalon, tai illan kajastuksen, katsojasta riippuen. Tappara sai pidemmän pyörityksen Kerhon päädyssä ja lopulta paikka pelattiin viivasta b-pisteelle nousseelle Blake Parlettille, joka laukoi kovan lämärin eteen heittäytyneen Nenosen yli ja Eetu Laurikaisen korvaa hipoen sisään. Maalin jälkeen oli Kerhon vuoro olla telineissä ja Tappara vyöryi hyökkäyksineen oranssiin päätyyn. Laurikaista kohti ei kuitenkaan erässä tullut kolmea laukausta enempää, vaikka Tappara monta minuuttia siellä erän lopulla pyörikin. Heljanko toisessa päässä oli kiekon edessä kuusi kertaa erän aikana.

Kiviseksi käy tie

Tappara tuli toisen erän avausminuutille liukkaalla jalalla. Ensin nappasi Patrik Virta kiekon Kerhon puolustusalueella Tommi Tikalta, laukoakseen sillä Laurikaista päähän ja heti perään oli maalipaikassa vieraiden kultakypärä Anton Levtchi, ampuakseen kiekon suoraan Laurikaisen räpylään. Pyörityksen aikana kävi kerholaismailat sen verran korkealla tuomareiden huomaamatta, että vihellyksen jälkeen oli Levtchillä paha mieli käyden tuuppimassa lähes jokaista kaukalossa ollutta oranssipaitaista pelaajaa.

Ajassa 28.22 karkasi Tappara jo kahden maalin johtoon. Otto Rauhala syötti maalin takaa Jiri Smejkalille, joka sai ohjattua kiekon toistamiseen tänään ohi Laurikaisen. Maalin jälkeen ei Kerho kuitenkaan pannut päätään pensaaseen vaan lähti räväkästi hyökkäämään hakien avausosumaa. Tämän seurauksena meni Tapparalla matemaattinen laskuri sekaisin ja kentällä harhaili kuusi pelaajaa, josta tuomarit armottomasti rokottivat illan ensimmäisen jäähyn arvoisesti.

Ylivoimasta löytyi juonikkuutta ja Petri Kontiola pelasi kaksi kertaa kiekon Tommi Tikalle maalin eteen. Ensimmäisen Tikka ohjasi epäonnekseen ohi maalista ja toiseen sai Christian Heljanko mailansa väliin ja kiekko kimmahti katsomon puolelle eikä rentouttavaa kavennusta nähty.

Myös Kerho otti avausjäähyn toisessa erässä. Kontiola vippasi kiekon puolustusalueelta katsomoon, ja Tappara sai mahdollisuuden alkaa ratkaisemaan peliä ylivoimalla. Kerho pelasi alivoimaa tiiviillä neliöllä luottaen Laurikaisen hoitelevan kauempaa tulevat laukaukset. Pari kertaa jäähyn lopussa puolustus vähän repesi ja kiekko pomppi vaarallisesti Kerhon maalilla, mutta ei ollut Eetu Laurikainenkaan yllätettävissä, päinvastoin, Laurikainen esitti loistavan venytyksen yhteen avoimeen maalipaikkaan.

37.09 puhallettiin illan ensimmäinen pelitilannejäähy. Tapparan Toni Utunen lähti istunnolle kampituksesta ja Kerholle oli tarjolla loistopaikka nousta taisteluun pisteistä ennen erätaukoa. Ylivoimalla pidettiin jälleen kiekkoa hyvin vieraspäädyssä, mutta todellisia paikkoja ei lopulta saatu kuin yksi. Jere Innala syötti viivaan Arto Laatikaiselle, Lada näki maalin kulmalla Markus Nenosen vapaana, mutta Nessu ei osunut kiekkoon ja edelleen lähdettiin erätauolle tehtyjen maalien sarakkeen näyttäessä nollaa. Laurikainen torjui toisessa erässä kahdeksan kertaa ja Heljanko toisessa päässä kuudesti.

Ei riitä kiri yhtä maalia parempaan tulokseen

Tappara lähti ihan selkeästi viimeiseen erään puolustamaan johtoaan jäädyttämällä peliä ja hyökkäämällä viivelähdöillä sekä vastaiskuilla. Vaaran paikka oli kolmen minuutin jälkeen kun Tappara pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Charles Bertrand syötti maalin eteen Kristian Kuuselalle joka ohjasi kiekon Laurikaisen räpylään ja tilanne säilyi ennallaan.

Kolmas erä noudatti tiukasti samaa kaavaa minuutista toiseen. Kerho puski päin Tapparan tiivistä puolustusta, eikä meinannut kunnolla päästä kiekollisena alueelle. Kunnes ajassa 49.33 rikkoutui myös Heljankon nollapeli. Kerho sai pidemmän pyörityksen Tapparan päätyyn ja lopulta Markus Nenonen pääsi laukomaan ranteella pisteiden välistä, jättämättä Heljankolle mahdollisuuksia ja tilanne oli 1-2! Syöttöpisteet osumaan keräsivät Elmeri Eronen ja Valtteri Puustinen.

Tuomarit olivat päättäneet pistää pillit taskuihin päätöserän ajaksi ja erä pelattiin ilman jäähyjä. Tätä kautta ei kumpikaan saanut siis apuja peliinsä, mikä olikin fiksua kun pisteet olivat tänään molemmille erittäin tärkeässä roolissa. Viimeiset minuutit Kerho jaksoi vielä painaa vahvasti ja hyvällä jalalla mutta ei osunut tänään enää kukaan muu sillä sihdillä, että Heljankon taakse olisi lisämaaleja tehty. Viimeiset puolitoista minuuttia Kerho pelasi vielä kuudellakin Tapparan viittä vastaan Laurikaisen katseltua loppupeli penkillä, vaan ei pomppinut kiekko enää Kerholle ja Tappara vei täydet pisteet Tampereelle kiusallisen tiukalla 1-2 voitolla. Päätöserässä torjunnat jakautuivat seuraavasti: Eetu Laurikainen viisi ja Christian Heljanko seitsemän.

Runkosarjan viimeinen ottelu pelataan Pohjantähti areenassa tasan viikon päästä. Vastaan luistelee SaiPa Lappeenrannasta, viikon aikana selviää, onko silloin vielä mahdollisuuksia pudotuspeleihin vai päättyykö kausi runkosarjaan.

Ottelun jälkeen kommenttinsa antoivat joukkueiden päävalmentajat.

06.04.2021 21:24