Piste tuliaisena – enemmän olisi tarvittu

TPS-HPK 4-3vl (0-1,2-1,1-1,0-0)

Tasainen ja sekava ottelu päättyi lopulta turkulaisjuhliin. Kerho vei pelin jatkoajalle Niko Niemisen viime hetken osumalla, mutta TPS vei lisäpisteen rangaistuslaukauksissa.

Avauserän alkupuoliskolla haettiin asetelmia. Ottelun tärkeys näkyi molempien joukkueiden otteissa ja turhia riskejä vältettiin. Tasaisesti virranut peli ei tuottanut mainittavia paikkoja kumpaankaan päätyyn.

HPK terävöitti otteitaan erän puolivälin jälkeen ja paine siirtyi TPS-alueelle. Ensimmäinen todellinen tekopaikka siunaantui nelosketjun Jan-Mikael Juutilaiselle. Juutilaisen yritys ei uponnut, mutta TPS:n Marko Anttilalle tuomittiin kaksiminuuttinen estämisestä. HPK ei saanut kuitenkaan ylivoimalla mitään järkevää aikaan.

Ylivoiman jälkeen hallinta pysyi HPK:lla ja ajassa 14.41 yritys palkittiin. Alex Leavitt syötti siniviivalta b-pisteiden väliin nousseelle Mathias Porselandille. “Porse” ei saanut kiekkoa haltuunsa, mutta kiekko ajautui maalin eteen Teemu Rautiaiselle, joka irtautui TPS:n Veli-Matti Vittasmäestä ja veivasi kiekon näyttävästi verkkoon. Maali oli Rautiaiselle kauden neljäs.

Avauserän lopussa Juutilaiselle tuomittiin kaksiminuuttinen koukkaamisesta ja TPS pääsi pyörittämään vahvaa ylivoimaansa. Lähimpänä tasoitusta oli Ville Vahalahti, joka sai kiekon tyhjään paikkaan maalin kulmalle. Marek Zagrapan ehti kuitenkin väliin ja väänsi Vahalahden irti kiekosta.

Ylivoimamaaleja toisessa erässä

Toisen erän alku oli pahin mahdollinen. Niko Niemisen sai jäähyn huitomisesta, ja tällä kertaa TPS käytti ylivoimansa tehokkaasti. Marko Anttila pääsi tälläämään sydämensä kyllyydestä, eikä laukaus jättänyt mahdollisuuksia HPK-vahti Mikko Tolvaselle. Tasoitus syntyi ajassa 22.08.

Erän puolivälissä tunteet nousivat pintaan. Ensin TPS:n Jarkko Hattuselle tuomittiin kaksiminuuttinen huitomisesta ja vain hetki tämän jälkeen TPS:n Marko Virtala taklasi Santeri Alataloa sääntöjen vastaisesti. Taklausta seurasi pieni nujakka, jonka seurauksena myös Alatalo sai rangaistuksen. Virtala sai 2+2 minuuttia ja HPK pääsi näin pyörittämään viidellä kolmea vastaan puolitoista minuuttia.

Kerhon ykkösketju sai ylivoiman pyörimään ja ajassa 32.40 räpsyi komeasti TPS-vahti Joni Ortion selän takana. Asialla oli HPK:n kultakypärä Mathias Porseland, joka tykitti kiekon upeasti yläkulmaan. Puolustajien pistepörssissä viidentenä olevalle Porselandille maali oli jo kauden kymmenes.

HPK sai jatkaa ylivoimalla, mutta joukkue sössi mahdollisuuden väärään vaihtoon. Kaiken kukkuraksi TPS tuli tasoihin seuranneella ylivomalla. Michal Birner ohjasi Vahalahden laukauksen sisään ajassa 34.42.

HPK rynnisti loppuminuuteilla

Kolmannen erän alussa HPK:n slovakkikaksikko Milan Kytnar-Marek Zagrapan väläytti osaamistaan. Kytnar nousi väkevästi maalille ja sai kädet vapaaksi. Kerhon epäonneksi Kytnarin yritys osui tolppaan.

Hetkeä myöhemmin soi HPK:n päädyssä. Hyvin pelanneelle Porselandille kävi harmittava erhe kun kiekko pomppasi ruotsalaisen lavan yli. TPS sommitteli hienon kuvion, jonka päätti Marko Virtala Tuomas Suomisen syötöstä.

Takaiskun jälkeen Marek Zagrapan pääsi loistavaan paikkaan, mutta tälläkään kertaa ei uponnut. TPS pääsi pyörittämään ylivoimaa kahdesti peräkkäin, kun Tuukka Mäkelä ja Aleksi Laakso joutuivat rikkomaan. HPK selvitti alivoimat ja takaa-ajoon jäi aikaa kahdeksan minuuttia.

Kerho sai etsikkoajan, kun Tuomas Suominen otti jäähyn kolme ja puoli minuuttia ennen loppua. HPK painoi päälle vimmatusti ja sai luotua mainioita paikkoja. Santeri Alatalon siniviivalaukaus lipui maaliviivalle, mutta TPS-puolustus ehti juuri ja juuri pelastamaan.

Lopulta taistelu tuotti tulosta. Elintärkeä tasoitus oli komeaa katseltavaa ja sai oranssin katsomonosan tuulettamaan villisti. Santeri Alatalo teki näyttävän vartaloharhautuksen ja jakoi kiekon Marek Zagrapanille.  Zagrapan malttoi ja syötti mallikkaasti Niko Niemiselle tyhjään paikkaan. Maali oli Niemiselle kauden kolmastoista.

TPS loi jatkoajan parhaat tilanteet. Mikko Tolvanen piti Kerhoa pystyssä pysäyttämällä muun muassa Ville Vahalahden läpiajon. Myös Marko Anttilalla oli tuhannen taalan paikka ratkaista, mutta kolossin laukaus oli epätarkka.

Voittolaukauskilpailussa HPK ei saanut kiekkoa maaliin. Yrittämässä kävivät Rautiainen, Nieminen ja Kytnar, mutta Joni Ortio TPS-maalissa oli itse varmuus. Kun TPS:n Tomas Plihal onnistui, jäi kaksi pistettä Turkuun.

Piste tuli, mutta enempään olisi ollut mahdollisuuksia. HPK otti jälleen kerran liikaa jäähyjä ja se kostautui. Kerho pelaa seuraavan kerran tiistaina, jolloin joukkue matkaa Tampereelle Tapparan vieraaksi.

Karri Salo 25.2.2012

25.02.2012 18:04

Jaa artikkeli: