Oulussa maalivahtien ilta – HPK hävisi pitkän kaavaan kautta

Kärpät-HPK 2-1 vl. (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0)

HPK:n runkosarja saavutti virallisesti puolenvälin, kun se kohtasi Oulussa Kärpät. Kumpikin joukkue lähti otteluun siipirikkoisena, kun osa pelaajista oli maajoukkueen matkassa Moskovan EHT -turnauksessa. Kärpillä oli myös runsaasti loukkaantumishuolia, joten se lähti otteluun varsin nuorekkaalla kokoonpanolla.

Päästä päähän

Ottelun avauserä oli vauhdikasta kiekkoa, joka tarjosi maalipaikkoja tasaisesti kummassakin kenttäpäädyssä. Näistä paikoista ensimmäinen siunaantui Kärppien Joona Huttulalle, joka pääsi ajassa 1.14 tälläämään sydämensä kyllyydestä siniviivan tuntumasta. Onneksi tällä kertaa HPK -vahti Voutilaisella oli maalivahdin parhaimmat kaverit hereillä ja laukaus kimposi tolpasta takaisin.

Kauaa ei tarvinnut Kärppien uutta mahdollisuutta odottaa, kun aja 3.43 Miro Karjalaiselle tuomittiin rangaistun päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kärppien ylivoima pyörikin ihan kelvolla tavalla ja sen vaarallisin paikka tuli Shaun Heshkalle, jonka napakka rannelaukaus siniviivan tuntumasta oli yllättää Voutilaisen, mutta tällä kertaa nuori HPK -vahti sai kun saikin venytettyä varpaansa kiekon tielle.

HPK pääsi myös erässa hetkeksi ylivoimalle, kun juurikin Shaun Heshkalle tuomittiin ajassa 4.32 rangaistus estämisestä. HPK:n ylivoima tuottikin useita laukauksia, mutta kaikki nämä tulivat parhaimpien vetosektorien ulkopuolelta, joten kotijoukkue Kärpät selvisivät ilma takaiskua.

HPK sai kuitenkin puolikkaasta ylivoimasta momentumin päälle ja alkoi ottaa kiekollista peliä hallintaansa mitä pidemmälle erä eteni. Tämä hallinta tuottikin vielä yhden huippupaikan, kun liigauransa ensimmäistä otteluaan pelaavalle Valtteri Jeskaselle pelattiin oiva tekopaikka Jere Innalan syötöstä. Jeskanen pääsi nousemaan kuin varkain hyökkäyksen takaa nokikkain Kärppä -vahti Rybarin kanssa, mutta Jeskasen oiva rannelaukaus osui Rybaria suoraan kypärään, joten ensimmäiselle erätauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tasalukemissa.

Maalihanat auki

Ottelun toinen erä jatkoi samaa kaavaa mihin ensimmäinen jäi. Vierailija HPK piti kiekkoa itsellään ja loi hyviä maalipaikkoja Kärppien kenttäpäätyyn. Näistä paikoista ensimmäinen tuli ajassa 22.06, kun Henri Kanninen oli unohtunut Kärppien puolustuksen taakse ja pääsi kokeilemaan rystyltä kahteenkin otteeseen Patrik Rybarin reaktioita.

Kauaa ei erä vanhentunut Kannisen paikoista, kun kiekko pelattiin jälleen Rybarin vartioiman maalin edustalle. Tällä kertaa kiekon sai haltuunsa kokoonpanoon paluun tehnyt Janne Tavi, joka taltutti pomppivan kiekon näppärästi ja siirsi vierailijat napakalla rystynostolla 0-1 johtoon. Maaliin syötöt itselleen merkkauttivat Joona Monto sekä Petteri Nikkilä pelikellon näyttäessä aikaa 25.14.

Avausmaalin jälkeen vierailijat lisäsivät kierroksia ja vyöryttivätkin peliä kohden Kärppien maalia. Välillä hyökkäysintoa sekä itseluottamusta oli jopa hieman liikaa ja se kostautuikin ajassa 32.57, kun Jere Innala yritti syöttää siniviivan tuntumasta poikittain hyökkäysalueen kulmaan. Tämän syötön kuitenkin katkoi helposti Kärppä -puolustus, joka lähettikin Ludwig Byströmin johdolla veteraani Jussi Jokisen läpiajoon. Jokinen ajautui hieman pieneen kulmaan, mutta se ei kokenutta hyökkääjää haitannut, vaan upea rystynosto etuyläkulmaan tasoitti ottelun lukemiksi 1-1.

Erän loppua kohden peli hieman tasoittui, mutta aivan erän lopussa HPK sai oivan mahdollisuuden siirtyä johtoon, kun Sami Anttila komennettiin aja 39.00 rangaistusaitioon huitomisesta. HPK ei oikein kunnolla saanut ylivoimaansa toimimaan, joten toiselle erätauolle siirryttiin ensimmäisen tapaa tasatilanteessa.

Hiljainen kolmas ja jatkoaika

Jos kaksi ensimmäistä erää olivat HPK:n hallintaa, niin kolmannessa Kärpät polkaisivat itsensä hieman paremmin mukaan, muutenkin kuin vain tuloksen puolesta. Kärppien energinen yrittäminen palkittiinkin vihdoin ajassa 50.11, kun HPK -puolustaja Nico Nurmikannalle vihellettiin hieman heppoinen rangaistus kampituksesta. Kotijoukkueen ylivoima tuottikin yhden huippupaikan maalin takakulmalle, jossa päivysti nuori Aku Räty. Räty ohjasikin siniviivan kulmauksesta lähetetyn kiekon jo toistamiseen illan aikana HPK -maalin tolppaan.

Kokonaisuudessaan ottelun kolmas erä ei tarjonnut kummankaan joukkueen osalta laatupaikkoja tai edes kovia taklauksia, kun tiivis viisikkopeli ja puolustaminen toimi kummankin joukkueen osalta erittäin tehokkaasti. Siispä edessä oli jatkoaika.

Jatkoajan paras tekopaikka siunaantui aivan sen loppupuoliskolla, kun Jere Innalla antoi upean syötön maalin eteen Niclas Luceniukselle, joka yhdellä kosketuksella otti kiekon haltuun ja pyörähti ohi tilanteessa puolustaneen Jussi Jokisen. Lucenius pyöräyttelikin itsensä avopaikkaan, mutta Jokinen oli unohtanut mailansa Luceniuksen kainaloon, joten tämä ei aivan maaliin asti kiekkoa saanut pyöräytettyä. Tilanteesta kuitenkin tuomittiin Jokiselle rangaistus ja HPK sai ylivoiman, kun jatkoaikaa oli jäljellä vain 12 -sekuntia.

HPK -valmennus ottikin tilanteessa vielä aikalisän, joka antoi pelaajille mahdollisuuden suunnitella kuvionsa kuntoon. HPK saikin vielä paikkansa, kun Tommi Tikan aloitusvoiton jälkeen kiekko siirrettiin nopeasti hyökkäysalueen toiselle laidalle, josta Jere Innalla pääsi laukomaan. Innalan onetimer ei kuitenkaan löytänyt verkon perälle, joten edessä oli voittomaalikilpailu.

Voittomaalikilpailussa HPK:lta laukomaan pääsivät Henri Kanninen, Joona Monto ja Cody Kunyk. Kun kaikki heistä epäonnistuivat ja Kärppien laukojista Radek Koblizek onnistui. Tarkoitti se sitä, että HPK:lle jäi kotiin tuotavaksi vain yksi piste.

11.12.2019 21:27