Oranssia Kultaa – Tarinoita Kerhosta myyntiin lauantaina 21.9.2019

HPK on ansiokas 90-vuotias. Tämä taival on täynnä mahtavia persoonia sekä huikeita elämään jääneitä  värikkäitä tarinoita, jotka ovat sitä aitoa hämeenlinnalaista kiekkokulttuuria. Tämän oranssin kaupungin kiekkotarinat ansaitsevat ympärilleen kannet. Tämä kirja kertoo Kerhon 90- vuotisesta elämästä, suullisesta perinnöstä, tapahtumista logon ympärillä,  paperille kunnioittavasti kirjoitettuna.

Niin kuin ihmiset ne muistavat, niin kuin ihmiset ne kertovat.

HPK ihmiset.

HPK:n juhlakauden kunniaksi hämeenlinnalaista kiekkokulttuuria on kerätty kansien väliin ytimekkäiden tarinoiden muodossa. Marko Syrjälän kirjoittama ja Toni Rasinkankaan kuvittama pokkari on täynnä HPK:laisia tapahtumia, sattumuksia, kommelluksia ja uskomattomia tarinoita eri vuosikymmeniltä, Oranssin paidan historiasta. Persoonat muistetaan, tarinat jäävät elämään, nyt niitä on yritetty kerätä samojen kansien väliin. Paikallista kiekkokulttuuria kunnioittamaan ja hienojen tarinoiden siirtymistä sukupolvilta toisille mahdollistamaan.

Mistä idea tämän kaltaiseen erilaiseen kirjaan lähti liikkeelle Marko Syrjälä?

– Pienestä pitäen olen ollut ”hallitarinoiden” perään. Hallilla tuli notkuttua kaikki ajat korvat isoina ja suupielet virneessä, kuunnellen erilaisia tarinoita pitkin käytäviä. Samanlaista sisusta on toki käytetty ennenkin. Liigan nykyiseltä toimitusjohtajalta Riku Kallioniemeltä ja Tommi Sovalta tuli aikanaan Jääkiekon värityskirja – niminen mahtava pokkari. Urheilutoimittajista ja bändeistä olen myös vastaavalla idealla tehdyt kirjat päässyt nauttimaan. Sitten vuonna 2016 heitin HPK:n vt. toimitusjohtajalle Timo Virtaselle idean pokkarista ja että kyllä meidän HPK:stakin samanlainen pitää tehdä. Timppa ja HPK:n hallitus näyttivät idealle vihreää valoa saman tein ja siitä lähdettiin rakentamaan pokkaria kohti juhlavuotta. Ja nyt ollaan tässä!

Millainen prosessi kirjan tekeminen oli ja mitkä olivat suurimmat yllätykset?

– Aivan mielettömän hieno, soitellessani pitkin suomenmaata, se vastaanotto! HPK merkitsee edelleen todella paljon kaikille joskus mukana olleille. Koin isosti, että oikein haluttiin mukaan kirjaan. Moni sanoi olevan kunnia tämä pyyntö. Yksi erittäin hieno ja arvokas lause minkä kuulin prosessin aikana kuului ”Hienoa, että näitä kerätään talteen. Kohta ei ole enää kukaan niitä kertomassa.”

– Ehkä yllätyksenä voisi sanoa sen, että vaikka on kyse HPK kirjasta, niin silti kirjan sivuilla seikkailee tavalla tai toiselle nimet: Teemu Selänne, Sidney Crosby, Saku Koivu, Bobby Orr, Matti Hagman, Fjatseslav Fetisov ja Sebastian Loeb!

Olisikos mahdollista saada maistiaisia tulevasta, ennen kuin pokkari tulee myyntiin?

– Totta kai… aloitetaan kunnioituksella viime kauden mestaruutta ja loistavaa soturia Filip Riskaa kohtaan, tarinan kertojana Otto Paajanen.

Esittely

Filip Riska vastustajana on ollut meikäläiselle kyllä yksi vihatuimpia aina. Ei tuumakaan periksi ja aina siinä rajamailla temppujen suhteen. Nyt kun tuli samaan joukkueeseen, niin aivan huikea äijä! Yksi esimerkki kaverista oli hänen esittelypuheensa, kun saapui joukkueeseen…

”Filip Riska, suomenruotsalainen Vaasasta. Fiboksi voi kutsua… tai sitten kuten aina ennenkin… Vitun hurri!”

Toiseksi painetaan tähän legendaarisen tuomarin Seppo Mäkelän ja HPK puolustaja Jari Haapamäen välinen keskustelu jäällä.

Kärpässarjanottelu

Marttilan Niko pelasi aikanaan pakkiparinani ja Tapparaa vastaan tuli maalin edessä tönimistä. Rili alkoi siinä tappelemaan Tapparan pelaajan kanssa. Seisoin maalin vieressä ja huusin Rilille jotain kannustushuutoja, kun tuomarina ollut Seppo Mäkelä tuli viereeni ja tokaisi vahvalla Rauman murteella:

 ”Pidä Haapamäki turpas kiinni, tämä on kärpässarjan matsi”

Ja kolmanneksi valmentajista vielä yksi…

6+

Jalosen Jukka ja Lehkosen Timo kun olivat valmentajina, niin Jukalla oli tapa ennen treenejä käydä taululle kirjoittamassa englanniksi, mitä treeneissä tapahtuu. Tämä sen takia, koska joukkueessa oli paljon tšekki pelaajia. Jossain vaiheessa kautta Jukka oli pois treeneistä ja Timppa veti harjoitukset. Hän teki samalla lailla ja kävi kirjoittamassa taululle lontoon kielellä treeneistä. Kun Timppa lähti kopista, niin Somervuoren Eero otti punaisen tussin ja kävi korjaamassa kaikki kielioppivirheet Timpan kirjoituksista ja kirjoitti vielä lopuksi isolla viereen merkinnän 6+.

 

Kirjassa on haastateltu hyvällä maulla HPK:n toiminnassa mukana olleita, eri tehtävien sankareita, monelta eri vuosikymmeneltä. Jokainen tarina liittyy jotenkin HPK:n edustusjoukkueeseen.

Yli 300-sivuinen Kerho-tarinoiden oranssi haudutuskattila tulee myyntiin 21.9.2019 HPK–HIFK -ottelussa Pohjantähti Areenan Kerho-shopeissa, Kerho-ravintolassa sekä HPK:n nettikaupassa.

Kirjan hinta on 14,90 €.

 

Tilaa oma pokkarisi tästä!

17.09.2019 19:31

Jaa artikkeli: