Miro Karjalaiselle yhdeksän ottelun pelikielto

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HPK:n Miro Karjalaiselle yhdeksän ottelun pelikiellon tiistain Ilves-HPK-ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Karjalainen on pelikiellossa HPK:n yhdeksässä seuraavassa ottelussa. Puolustaja on edustuskelpoinen seuraavaksi 1.2. pelattavassa KalPa–HPK-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Miro Karjalainen
Ottelu: Ilves–HPK
Otteluaika 37:51
Pelipäivä: 9.1.2018

1. Selostus asiasta

Ilves–HPK-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 37:51 HPK:n Miro Karjalaiselle tämän taklauksesta Ilveksen Eemeli Suomeen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Karjalaiselle pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteesta ei aiheutunut Suomen pelikykyyn vaikuttavia vammoja ja Suomi pelasi ottelun loppuun.

Karjalainen on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Jääkiekon säännön 121 mukaan laitataklaus on tilanne, jossa pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaan vasten.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteen perusteella Ilveksen hyökätessä keskialueella Ilveksen Juho Liuksiala pelaa pienellä siirrolla kiekon eteenpäin Suomelle. Kohti kiekkoa kaartava Suomi ei kuitenkaan onnistu ottamaan kiekkoa haltuunsa. Lähes välittömästi Suomen haltuunottoyrityksen jälkeen HPK:n Karjalainen tulee taklaamaan Suomea. Karjalainen suorittaa voimakkaan taklauksen siten, että kontaktissa Karjalaisen olkapää osuu Suomea ensimmäisenä päähän. Pääkontaktin jälkeen pelaajien välillä on taklauksessa myös vartalokontakti. Taklauksen seurauksena Suomi lentää voimakkaasti selkä edellä laitaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että tässä taklaustilanteessa Suomi on juuri ennen taklausta yrittänyt ottaa kiekon haltuunsa, muttei ole onnistunut siinä. Delegaatio katsoo, että Suomea on pidettävä kiekollisena pelaajana taklaushetkellä, jota voidaan sääntöjen mukaisella tavalla taklata.

Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, että Karjalaisella on tilanteessa aikaa havaita, että Suomi ei saanut kiekkoa haltuunsa ja että Suomi on ennen taklausta noin metrin päässä laidasta ja hänen peliasentonsa haavoittuva. Edellä mainituista seikoista huolimatta Karjalainen suorittaa taklauksen voimalla loppuun asti kohdistaen taklauksen ensimmäisen kontaktin suoraan Suomea päähän. Taklauksen seurauksena Suomi lentää voimakkaasti selkä edellä laitaan. Delegaatio toteaa, että Karjalaisen taklaus osoittaa vastustajan kunnioituksen puuttumista ja täyttää sekä laitataklauksen että päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkistöt. Delegaatio toteaa, että taklauksesta määrätään ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella Karjalaiselle.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Karjalaisen taklaustilanteen kokonaisuudessaan sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Karjalaisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, joka osoittaa edellä todetusti vastustajan kunnioittamisen puuttumista ja joka lisäksi täyttää myös laitataklauksen tunnusmerkistön, mutta jonka seurauksena taklattu pelaaja ei kuitenkaan loukkaannu, kuuden ottelun arvoisena tekona.

Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste. Karjalaisella on huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa kuluvalta kaudelta yhden päähän kohdistuneen taklauksen (tapaus 18/2017-2018) osalta. Tämän perusteella Karjalaiselle nyt määrättävää rangaistusta ankaroitetaan kolmella ottelulla.

3. Ratkaisu

HPK:n Miro Karjalaiselle määrätään yhdeksän (9) ottelun pelikielto. Karjalainen on pelikiellossa HPK:n seuraavien yhdeksän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

10. tammikuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

11.01.2018 13:59

Jaa artikkeli: