Miro Karjalaiselle kolmen ottelun pelikielto perjantain ottelusta

KURINPITOPÄÄTÖS MIRO KARJALAISEN JA JONNE VIRTASEN ASIASSA

Ottelu: HPK-TPS

Peliaika: 49:23

Pelipäivä: 8.12.2017

  1. Selostus asiasta

Ajassa 49:23 HPK:n Miro Karjalaiselle ja TPS:n Jonne Virtaselle tuomittiin tappelun seurauksena iso rangaistus ja pelirangaistus käytöksestä (5+PR).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistukset ei-spontaanista tappelusta.

Videotallenteen perusteella on aloitustilanne HPK:n puolustusalueella. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen Karjalainen ja Virtanen tiputtavat mailansa ja pelihanskansa ja aloittavat nyrkkitappelun.

Pelaajat ovat antaneet tilanteesta lausuntonsa samoin kuin pelaajien edustamat seurat. Pelaajat on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi.

 

  1. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. SM-liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta, mutta niitä ei ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä.

Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen “nouto”, suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Kyseessä on suoraan aloituksesta aloitettu ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja ja halukas tappelemaan. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle säännön 141 i-kohdan mukaisesti. SM-liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta on vakiintuneesti määrätty kahden ottelun pelikielto.

Jonne Virtasella ei ole huomioitavaa kurinpitohistoriaa. Miro Karjalaiselle on määrätty kuluvalla kaudella ns. yksipuolisesta noudosta ottelurangaistus ja kahden ottelun pelikielto (tapaus 7/2017-2018). Tällä perusteella Karjalaisen pelikieltoa ankaroitetaan yhdellä ottelulla.

  1. Ratkaisu

HPK:n Miro Karjalaiselle määrätään kolmen ottelun pelikielto. Pelikiellosta on kärsittynä tällä hetkellä yksi ottelu, joten Karjalainen on pelikiellossa kahdessa seuraavassa HPK:n ottelussa.

TPS:n Jonne Virtaselle määrätään kahden ottelun pelikielto. Pelikiellosta on kärsittynä tällä hetkellä yksi ottelu, joten Virtanen on pelikiellossa seuraavassa TPS:n ottelussa.

 

  1. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

 

  1. Päiväys ja allekirjoitus

 

Hämeenlinnassa, 11. joulukuuta 2017

Liigan Kurinpitodelegaatio

 

Sampo Liusjärvi

kurinpitodelegaation puheenjohtaja

 

12.12.2017 09:30

Jaa artikkeli: