Miro Karjalaiselle kolmen ottelun pelikielto Jukurit-HPK -ottelusta

KURINPITOPÄÄTÖS MIRO KARJALAISEN ASIASSA

 

Pelaaja: Miro Karjalainen

Ottelu: Jukurit-HPK

Peliaika 45:45

Pelipäivä: 25.11.2017

 

  1. Selostus asiasta

Jukurit-HPK ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 45:45 HPK:n Miro Karjalaiselle tämän taklauksesta Jukurien Miika Roineeseen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Karjalaiselle pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteesta ei aiheutunut Roineen pelikykyyn vaikuttavia vammoja ja Roine pelasi ottelun loppuun.

Karjalainen on antanut lausuman tilanteesta.

 

  1. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Karjalainen taklaa tilanteessa vielä kiekollisena pidettävää Jukurien Roinetta. Karjalainen suorittaa voimakkaan taklauksen siten, että kontaktissa Karjalaisen olkapää osuu Roinetta päähän. Pelaajien välillä on taklauksessa myös vartalokontakti. Koska taklauksessa tapahtuu osuma myös Roineen päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Liigan kuluvalle kaudelle tekemän päähän kohdistuneita taklauksia koskevan kiristyneen linjauksen mukaan aiempaa lievemmät tilanteet arvioidaan ottelurangaistuksen arvoisiksi teoiksi. Tässä taklaustilanteessa Roine on ennen taklausta matalassa peliasennossa pelattuaan kiekkoa eteenpäin keskialueelle. Delegaatio katsoo, että Karjalaisella on tilanteessa aikaa havainnoida Roineen peliasento ja näin ollen Karjalaisella on tilanteessa yksin vastuu siitä, ettei taklauksessa synny kontaktia taklattavan pelaajan päähän. Edellä mainitusta huolimatta Karjalainen suorittaa voimakkaan taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu voimakas kontakti Roineen päähän. Tilanteesta määrätään kiristyneen linjauksen mukaisesti ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Karjalaisen taklaustilanteen kokonaisuudessaan sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Karjalaisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, kolmen ottelun arvoisena tekona.

Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste. Liigan Kurinpitokäytännön mukaan tappelut eivät vaikuta pelitilannerikkeistä määrättävien pelikieltojen koventamisperusteena vaan tappelut arvioidaan omassa kategoriassaan. Karjalaisella on kurinpitohistoriaa yhden tappelun osalta kuluvalta kaudelta (tapaus 7/2017-2018), joten Karjalaiselle nyt määrättävää rangaistusta ei ole aihetta ankaroittaa.

 

  1. Ratkaisu

HPK:n Miro Karjalaiselle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Karjalainen on pelikiellossa HPK:n seuraavien kolmen ottelun ajan.

 

  1. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

 

  1. Päiväys ja allekirjoitus

 

Hämeenlinnassa, 27. marraskuuta 2017

 

Liigan Kurinpitodelegaatio

 

Sampo Liusjärvi

kurinpitodelegaation puheenjohtaja

 

28.11.2017 11:35

Jaa artikkeli: