Miro Karjalaiselle kahden ottelun pelikielto

 

KURINPITOPÄÄTÖS MIRO KARJALAISEN ASIASSA

Tapahtuma-aika:​23.9.2017
Ottelu:​HPK-Kärpät
Peliaika​ 47:36

1. Selostus asiasta
Ajassa 47:36 sekä HPK:n Miro Karjalaiselle että Kärppien Jari Sailiolle tuomittiin isot rangaistukset ja pelirangaistukset (5+PR) väkivaltaisuudesta. Päävideotuomari on asettanut Miro Karjalaisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus Karjalaiselle.
Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

Karjalainen on antanut pyydetyn lausuman tilanteeta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa tappelun, tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen “nouto” tai suoraan aloituksesta aloitettu tappelu. Ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, että Karjalainen haastaa juuri aikaisemmin HPK:n puolustajan taklanneen Sailion heittämällä mailan ja pelihanskat jäähän ja aloittaen nyrkkitappelun. Edelleen delegaatio korostaa sitä, että Karjalainen aloittaa nyrkkitappelun tappeluhaluttoman pelaajan kanssa, joka ei missään vaiheessa pudota pelihanskojaan. Delegaatio toteaa, että Karjalaisen toiminnassa on kysymys kentällä olevan pelaajan suorittamasta yksipuolisesta ”noudosta”. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Karjalaiselle säännön 141 i-kohdan mukaisesti.

Ns. jääkiekon sisäiseen koodistoon liittyvät muistutukset vastustajan pelaajille hoidetaan jääkiekon säännöistä riippumatta usein kaukalossa pelaajien toimesta. Karjalaisen toiminta – erityisesti tappeluhaluttoman pelaajaan kohdistettu nyrkkitappelu – ei kuitenkaan ole hyväksyttävä tapa toimia. Rangaistusten jakaminen ei tapahdu Liigassa pelaajien taholta.

Liigassa on määrätty ei-spontaanista tappelusta yleensä kahden ottelun pelikielto. Karjalaisen toimintatapa huomioiden tilanteesta määrätään kahden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu
HPK:n Miro Karjalaiselle määrätään kahden ottelun pelikielto. Karjalainen on pelikiellossa kahdessa seuraavassa HPK:n ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle.

5. Päiväys ja allekirjoitus

​Hämeenlinnassa, 25. syyskuuta 2017

​Liigan Kurinpitodelegaatio

​Sampo Liusjärvi
​kurinpitodelegaation puheenjohtaja

26.09.2017 08:01

Jaa artikkeli: