Markus Nenonen kahden ottelun pelikieltoon

HPK:n kapteeni Markus Nenoselle on langetettu kahden ottelun pelikielto Liigan kurinpitoryhmän toimesta. Kurinpitopäätös ja video tapahtumasta alla.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: HPK–KalPa
Peliaika: 48.01
Pelipäivä: 30.10­.2021

1. Selostus asiasta

HPK–KalPa-ottelun peliajassa 48.01 HPK:n Markus Nenonen taklaa KalPan Tuomas Kiiskistä polvella. Ottelussa tilanteesta tuomittiin Nenoselle iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) polvitaklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Nenoselle ottelurangaistus polvitaklauksesta (sääntö 50), koska tilanteessa Nenonen piittaamattomasti vaarantaa polvella taklatessa ja Kiiskinen loukkaantuu tilanteessa, eikä palaa enää otteluun.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklauksen kohteena ollut Kiiskinen loukkaantui tilanteessa. Nenonen on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 50 mukaan polvitaklaus on teko, jossa pelaaja taklaa polvi edellä ja joissakin tapauksissa ojentaa polveaan taklatakseen vastustajaa. Polvitaklauksesta määrätä rangaistukseksi harkinnan mukaan joko pieni rangaistus (2 min), iso rangaistus ja pelirangaistus (5 + PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut käsiteltävänä olevaa tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut Nenosen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteen mukaan kiekolliselta Kiiskiseltä jää kiekko jälkeen keskialueella, johon Kiiskinen reagoi voimalla jarruttamisella tarkoituksenaan hakea kiekko. Samansuuntaisesti Kiiskisen kanssa luisteleva Nenonen reagoi tilanteeseen Kiiskisen jarruttaessa ja kääntyy kohti Kiiskistä. Kiiskisen ottaessa ensimmäisiä potkuja kohti taakse jäänyttä kiekkoa, Nenonen ajaa Kiiskiseen ja samalla osuu oikealla polvellaan Kiiskistä oikeaan polveen. Kurinpitodelegaatio toteaa, että teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että pelitilanteessa tapahtuu molempien pelaajien osalta nopea suunnanmuutos, jonka yhteydessä hieman myöhässä oleva Nenonen taklaa polvella Kiiskistä. Pelitilanteen nopeuteen perustuen kurinpitodelegaatio ei pidä polvitaklauksesta harkittuna ja tarkoituksellisena vastustajan vahingoittamisena vaan enemmin varomattomana reagointina nopeaan kääntymiseen. Tilanteessa aiheutuu taklauksen kohteelle polvivamma, jonka takia kurinpitodelegaatio pitää aiheellisena määrätä polvitaklauksesta ottelurangaistus ja kahden (2) ottelun pelikielto. Nenosella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

HPK:n Markus Nenoselle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Nenonen on pelikiellossa HPK:n kahden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

3. marraskuuta 2021

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja

03.11.2021 16:02

Jaa artikkeli: