Marko Rairama: HPK U20 kohti ammattimaisuutta

HPK U20 -joukkueen päävalmentajan paikalla ensimmäisen kautensa aloittaa HPK:n oma kasvatti Marko Rairama, joka kirjautti pelaajaurallaan itselleen kolme Liiga-ottelua oranssissa. Kaudella 2011-2012 oikean laitahyökkääjän rinnassa komeili C-kirjain HPK U20-joukkueessa. Tehot tuolta kaudelta olivat myös messevät 17+33=50 (43 ottelua) ja kausi päättyi pronssiin. Junioripolun HPK:ssa läpi käynyt 28-vuotias Rairama pelasi junnuvuosiensa jälkeen Mestistä, kunnes kaudella 2013-2014 hän loukkaantui niin, että pelaajaura päättyi.

Neljä vuotta HPK U20 -joukkueen apuvalmentajana toiminut Rairama sai aikanaan soiton nykyiseltä HPK:n Liigajoukkueen päävalmentaja Matti Tiilikaiselta ja jääkiekko vei uudelleen mennessään, tällä kertaa penkin takana.

– Oma pelaajaurani päättyi loukkaantumiseen, joka vaikutti jonkun aikaa elämääni, mutta 2016 lähdin mukaan U20-valmennustiimiin. Vastuu kasvoi pikkuhiljaa ja viime kausi oli oman valmennusurani kannalta todella tärkeä. Sain Janne Sinkkosen aisaparina aiempaa enemmän vastuuta ja se kehitti minua erityisesti.

HPK U20 -joukkueen valmennustiimiin kuuluvat Rairaman lisäksi apuvalmentaja Jani Keinänen, maalivahtivalmentaja Akseli Virtanen sekä kuvasta puuttuva fysiikkavalmentaja Ismo Rairama.

Uusi päävalmentaja haluaa tiimeineen nähdä joukkueeltaan Kerholaisen pelin ominaispiirteitä.

Uusi päävalmentaja haluaa nähdä joukkueeltaan Kerholaisen pelin ominaispiirteitä.

– HPK U20 -joukkueen tavoitteisiin kuuluu tietysti rohkea kiekollinen peli. Haluan, että olemme aktiivinen ja työteliäs joukkue kentällä. Sarjassa on vauhtia ja tulee paljon paineen alta lähtöjä ja meidän pitää uskaltaa tulla ahtaista väleistä syöttämällä ulos. Se vaatii tietysti sitä, että rakenne on kunnossa. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista pelata kiekolla, jolloin meidän täytyy tehdä viisaita valintoja eli pelata esimerkiksi tyhjään tilaan.

Pelaajakehitystyö on tärkeää HPK:ssa. Rairama kertoo joukkueen tietävän, että oikotietä onneen ei ole vaan tie luodaan joka päivä.

– Jokapäiväinen tekeminen on avainasemassa. Peräänkuulutamme arjen tärkeyttä, siellä näkyvät omat arvomme. Meillä on rento ilmapiiri, mutta sitten kun tehdään, tehdään tosissaan. Vaatimustasoa pitää meidän valmentajien pitää yllä, jotta pelaajat voivat ottaa steppejä kehityksessä. Ennen kaikkea työnteko ja sen laatu ovat tärkeitä. Onneen ei ole oikotietä ja sen kyllä pelaajatkin tietävät.

HPK veti tälläkin kaudella puoleensa uusia pelaajia muista joukkueista. HPK U20 joukkueen tärkein tehtävä on kehittää yksilöistä mahdollisia tulevaisuuden Liiga-pelaajia.

– Uunituoreet Kerholaiset ovat päässeet hyvin mukaan joukkueeseen ja seuran toimintaan. He ovat sitoutuneita ja haluavat päästä eteenpäin urallaan. Se toki pätee myös omiin kasvatteihin. Koko joukkue on täynnä päämäärätietoisia pelaajia, jotka ovat helposti valmennettavia eli he ottavat uutta asiaa hyvin vastaan. Se tekee valmentamisen helpoksi, kun joukkue on täynnä yksilöitä, jotka ovat innokkaita oppimaan ja haluavat ottaa seuraavan stepin urallaan.

Nousujohteinen preseason

HPK U20 pelasi kuusi harjoitusottelua. Rairaman mukaan peli kehittyi harjoitusottelukauden aikana, vaikka ensimmäisessä ottelussa Jukurit tarjosi kylmää kyytiä joukkueelle, josta lähes puolet on uusia HPK U20 joukkueessa.

– Preseason oli meiltä nousujohteinen, alku oli meille haastava, ennen kaikkea ensimmäinen Jukurit-ottelu. Se toki on ymmärrettävää, sillä todella monelle pelaajalle tämä on ensimmäinen kausi U20 SM-sarjassa ja toki myös kauden ensimmäinen peli. Seuraavat ottelut pelasimme jo paremmin ja kaksi viimeistä ottelua voitimme Ilvestä ja Jukureita vastaan.

Uutta nimeä kantava U20 SM-sarja (ent. Nuorten SM-liiga) alkaa HPK:n osalta kotiottelulla Jukureita vastaan. Vaikka kahdesti Jukurit on jo kohdattu, tärkeintä on oman pelin kehittyminen ja vastustajaan keskitytään vain vähän.

– Kyllä oman pelin kehittäminen on tässä vaiheessa avainasemassa. Kuitenkin katsomme hieman edellisiä vastustajan pelejä, josko sieltä löytyisi jotain selkeästi toistuvaa, mutta pääosin keskitymme omaan peliin.

 

HPK-Jukurit perjantaina 4.9.2020 Pohjantähti Areenassa klo 18.30.
HPK:n U20 SM-liigan kotiotteluihin on alkusarjassa vapaa sisäänpääsy. Otteluissa muistutetaan pitämään hyvää huolta käsihygieniasta ja turvaväleistä. Sisäänkäyntien yhteydessä on mahdollisuus käsien desinfiointiin.

04.09.2020 09:27

Jaa artikkeli: