3.21 Markus Nenonen 0-1 AV
9.31 Juuso Ikonen 0-2 (Arto Laatikainen, Ryan Johnston)
59.07 Joel Janatuinen 0-3 TM (Antti Pihlström, Artturi Toivola)

Ottelun lehdistötilaisuus artikkelin lopussa.

Tänään, ennen otteluraporttia, annetaan oma osio herralle numero 42. Tänään numerolle 1000, Arto “Lada” Laatikainen. Ladojen valmistus alkoi Neuvostoliitossa vuonna 1970 ja niitä tehtiin käsittämätön määrä, Suomessa tehtiin yksi Lada, joka valmistui 24.toukokuuta 1980. Näiden kahden maan Ladojen valmistusta vertaillessa, ei jää epäselväksi kumman maan prosessi toimi paremmin. Neuvostoliiton hajotessa Suomesta myytiin Ladoja, jopa epäkuntoisia takaisin itärajan taakse maagisella tuhannen dollarin (1000!) hinnalla 90-luvun puoliväliin asti. Ja kun niitä oli sinne tarpeeksi rahdattu, pelasi Suomen Lada ensimmäisen Liigapelinsä vuonna 1998. Vuonna 2012 huomasi venäläiset, ettei enää kannata kilpailla Ladojen valmistuksessa ja lopetti näiden maahantuonnin Suomeen, oletettavasti yrityksenä myös rauhoittaa suomalainen Lada. Vaan ei päättynyt tämän Ladan puhti siihenkään ja 2015, venäläiset käynnistivät luovuttaneena Ladojen maahantuonnin uudelleen. Tällä päivämäärällä kotimainen Lada jatkaa edelleen, leimaa on jäljellä ja laatu on taattua illasta toiseen eikä helmat vieläkään kuki sen enempää.

Liigan historiassa Laatikainen on vasta viides pelaaja, joka saavuttaa kyseisen merkkipaalun, 1000 pelattua runkosarjan ottelua. Kerholaisittain yksi vaikuttavimmista muistoista on Oulusta 4.toukokuuta 2019, seitsemäs finaali ja toinen erä. Kerho oli tappiolla Kärpille 1-0 kun Lada käynnisti hyökkäyksen omassa päässä neppaamalla kiekon Otto Paajaselle. Otto jatkoi oikeaan laitaan Valtteri Puustiselle, joka painoi hyökkäyspäätyyn asti ja kyljellään syötti kiekon maalin takatolpalle. Kukapa muukaan siellä kurkisti kuin kokenut Lada ja näin peli oli tasan 1-1. Tästä tasoituksesta syttyi se lopullinen roihu, joka valtasi kyseisenä iltana koko Hämeenlinnan oranssiin liekkiin ja saatiin toinen mestaruus. Vieläkin oli Lada lujaa laatua, vaikka olikin jo ehtinyt vuosia aiemmin pohtia koko uransa jatkoa. Myös Blues, Kärpät, Ilves, JYP ja TPS on vuosien saatossa saanut nauttia Ladan otteista hänen uran varrella, onnea siis myös näihin osoitteisiin! Onnea Arto Laatikainen!

Kolmen täysin tehottoman ottelun jälkeen lähti HPK pesemään kasvojaan Lahteen. Ensin piti tehdä maali, ja tämän jälkeen ryöstää pisteet. Molemmissa tänään onnistuttiin täydellisesti. Daniel Lebedeff torjui kerhomaalilla kaiken, ottaen tililleen kauden ensimmäisen nollapelin ja voittopelissä maaleista vastasivat avauserässä Markus Nenonen ja Juuso Ikonen, sekä tyhjiin loppulukemat iskenyt Joel Janatuinen. 0-3 lukemilla Kerho käänsi kelkkansa ja Ladan juhlaviikonloppu saatiin käyntiin mahtavalla vierasvoitolla!

Nessu avaa hanat alivoimalla

Ottelu lähti käyntiin oranssien lasien läpikatsottuna hyvin. Siinä kuuluisassa unessa ei oltu ja kiekko liikkui hanakasti. Hyvä alku meinasi katketa samantien, kun ajassa 2.40 Henri Kanninen komennettiin boksiin kiinnipitämisestä ja Pelicansille tarjoiltiin ylivoimalla mahdollisuutta astua kuskin pukille. Vaan ei katkennut Kerhon jänne, reilu minuutti kun oli alivoimaa pelattu sai Markus Nenonen karvattua kiekon itselleen ja napautti alivoimalla lukemiksi 0-1. Loppuylivoima ei tuottanut lahtelaisille tulosta ja Kerho sai keräillä konseptiaan kasaan jäähyn jälkeen.

Reilun viiden peliminuutin jälkeen karvasi puolestaan kerholaisista kiekon itselleen Joel Janatuinen ja pääsi laukomaan avopaikasta kohti Emil Larmia, tähän Larmilla oli sanansa sanottavana ja lukemat säilyi ennallaan.

Ennen erän puoltaväliä pääsi Pelicans kahdella yhtä vastaan-hyökkäykseen mutta tämän pelasti heittäytymisellään ottelun juhlakalu, Arto Laatikainen. Ladan heittäytymisestä kiekko tuli Kerholle ja seuraavasta hyökkäyksestä vilkkui valot toisessa päässä. Laatikainen toimitti kiekon Ryan Johnstonille ja tämä niputti lahtelaiset, kiertäen maalin ja löytäen maalin edestä Juuso Ikosen, jonka onetimer yllätti Larmin jo toistamiseen tänään. Peli Kerholle 0-2, ajassa 9.31!

Viimeisellä kympillä tuli Pelicans jo paremmin mukaan peliin ja kotijoukkueen Konsta Hirvonen pääsikin läpiajoon, mutta aika ja tila loppui kesken, eikä Daniel Lebedeffillä ollut ongelmia torjua patjallaan yritystä kulmaan. Toisen kerran Hirvosen nimi oli esillä vartin pelin jälkeen, Pelicansille vihelletyn paitsion jälkeen. Hirvonen laukoi kiekon kohti Lebedeffiä ja tästä Otto Latvala ei pitänyt, muistuttaen Hirvosta jääkiekon koodistosta hieromalla hanskaa leukaperiin. Tilanteesta selvittiin kuitenkin ilman rangaistuksia.

Kerhon kolmas maali oli todella lähellä nelisen minuuttia ennen erän päättymistä. Michael Joly ja Sean Collins pääsivät kumpainenkin kokeilemaan Larmin torjuntataitoja, mutta nämä yritykset Larmi nollasi ja erätauolle lähdettin Kerhon johtaessa ottelua 0-2. Emil Larmi torjui erässä 13 kertaa ja Daniel Lebedeff Kerhon maalilla kolme kertaa.

Maankuulu alivoima kestää

Toinen erä jäähyiltiin, eikä lisämaaleja nähty vaikkakin paikkoja oli molemmissa päissä. Erän ehdottomat tähdet oli Emil Larmi ja Daniel Lebedeff. Kerhon erän ensimmäinen jäähy vihellettiin ajassa 21.02 Ryan Johnstonille koukkaamisesta. Tällä ylivoimalla Pelicans aloitti vahvasti ja sai kuvionsa kuntoon mutta Lebedeff oli mies paikallaan, eikä lukemat muuttuneet.

Alivoiman kestettyään sai HPK pitkän pyörityksen Pelicans-päätyyn jauhaen lahtelaisviisikkoa hajalle, mutta nyt oli Larmin vuoro saada peli poikki ja Pelicans säästyi takaiskulta. Ja kun erää oli pelattu noin kahdeksan minuuttia, tärisi lahtelaisista Alex Lindroosin maila sen verran että kaksikin avausyritystä päätyi kerholapoihin mutta Markus Nenonen ei saanut viimeisteltyä Kerholle kolmatta osumaa, vaan Larmi piti Pelicansin edelleen mukana pelissä.

Ajassa 28.04 sai Kerho mahdollisuuden parannella ylivoimaprosenttiaan Toni Utusen joutuessa istunnolle kiinnipitämisestä. Vaan toisin meinasi käydä, Jiri Smejkal karkasi läpiajoon ja harhautti Lebedeffin lihamukille, mutta ei ollut onni myöden Smejkalin laukauksessa tyhjään maaliin ja kiekko kilahti tolppaan. Kerho nosti hyökkäystä alivoimalla heti perään ja sitten tapahtui keskialueella ikävä kohtaaminen. Kotijoukkueen Lukas Jasek ja Ryan Johnston ottivat samat raiteet, tästä Jasek selälleen jäähän ja Johnston suihkuun ennenaikaisesti, ajassa 28.21. Johnstonille estämisestä vitonen ja pelirangaistus, sekä Pelicansin Smejkalille väkivaltaisuudesta kakkonen, joten Kerho sai jatkaa ylivoimaansa neljällä kolmea vastaan.

HPK haki tällä ylivoimalla vetopaikkaa juhlakalulle, mutta nyt ei osunut edes tuhannen ottelun konkari, Arto Laatikainen tolppien väliin ja Pelicans säästyi takaiskulta. Kun Utusen jäähy päättyi, pelasi Pelicans vajaan kolme minuuttia ylivoimaa, todeten ettei Suomen paras alivoima ole yllätettävissä vieläkään.

Näiden jäähyjen jälkeen molemmat joukkueet rauhoittui jäähyjen muodossa eikä voinut oikein muutamaan minuuttiin todeta, kumpi peliä hallitsee. Peli aaltoili päästä päähän kunnes Kerhosta Philippe Cornet istutettiin jäähyaitioon koukkaamisesta ajassa 35.06. Pelicans ei tällä ylivoimalla esittänyt ihmeitä, vaan Kerho puolusti kaikki tilanteet pois. Jäähyn loputtua pääsi Cornet yksin läpi ja koitti ujuttaa forsbergmaisella harhautuksella kiekon sisään Larmin putkista mutta Larmi oli mukana ja lukemat säilyi ennallaan. Toisessa erässä Emil Larmi torjui 14 kertaa ja Kerhon maalilla Daniel Lebedeff 10 kertaa.

Turha koittaa, lopulta Kerho voittaa

Tämäkin erä aloitettiin ottamalla jäähy erän alkuminuuteilla, ajassa 41.56 Mario Grman jäähylle kampituksesta. Tämäkin ylivoima jatkoi tuttua kaavaa, Pelicans piti kiekkoa ja koitti hakea paikoista parhainta paikkaa, mutta hämäläinen alivoima ei lannistu ja tilanne saatiin hoidettua ilman takaiskua. Jäähyn päätyttyä askelmerkit alkoi selvitä jokaiselle, Pelicans haki kavennusta ja Kerho keskittyi puolustamiseen sekä vastaiskuihin.

Ennen viimeistä kymppiä oli paikat molemmissa päissä laittaa limppu verkkoon mutta edelleen, maalivahdit varasti pääosat tässä näytelmässä ja lukemat säilyivät avauserän 0-2 lukemissa.

Päätöserän viimeinen kymppi toi taas tapahtumaa askiin, ensin Michael Joly karkasi läpiajoon todetakseen Emil Larmin tällä kertaa paremmakseen. Tämän jälkeen otti Iikka Kangasniemi osumaa kerhopäädyssä Ossi Ikoselta ja tästä suivaantui jälleen ensimmäisenä Jiri Smejkal. Ikonen sai tilanteesta puhtaat paperit, Smejkal väkivaltaisuudesta boksia ja Kerho ylivoimalle. Suht paineettomassa tilassa päästiin ylivoimaa hieromaan mutta kun ei suju, niin ei suju ja prosentit pysyi edelleen heikohkoina.

Ylivoiman loputtua lähti Pelicans hakemaan kavennusta kuudella Kerhon viittä vastaan, mutta tämä yritys kuivui kasaan suht nopeasti Joel Janatuisen iskettyä vierasjoukkueelle illan kolmannen maalin tyhjään nuottaan. Syöttöpisteet osumaan keräsivät Antti Pihlström ja Artturi Toivola. Tässä vaiheessa peli oli pisteiden osalta taputeltu, mutta aloituksen jälkeen lahtelaisista Antti Tyrväinen otti vielä ottelun viimeisen jäähyn, epäurheilijamaisesta käytöksestä kakkonen ja loppupelin Kerho sai pelailla ylivoimalla varmistaen täyden pistepotin Lahdesta.  Kolmannen erän torjunnat merkattiin seuraavasti; Emil Larmi Pelicans kuusi (yhteensä 33) ja Daniel Lebedeff 11 (yhteensä 24)

Huomenna taistelu jatkuu klo 17.00 kotona Pohjantähti Areenassa, vieraita saadaan Kuopiosta kun vastaan asettuu KalPa. Arto Laatikaisen juhlat pidetään luonnollisesti ennen ottelua, joten tervetuloa mukaan juhlahumuun!

29.10.2021 21:37