Kokenut Tuulola nöyryytti SaiPaa

SaiPa-HPK (1-0,0-1,0-4) 1-5

HPK:n perjantainen ottelu SaiPaa vastaan alkoi katastrofaalisesti, mutta ottelun parhaana palkittu maalivahti Mikko Tolvanen ja maestro Marko Tuulola ratkaisivat ottelusta pisteet Kerholle.

Ensimmäinen erä ehti vanheta vain 57 sekuntia, kun SaiPa aloitti 4000 päisen kotiyleisön huudattamisen. HPK:n huolimattoman oman pään pelaamisen seurauksena Markku Flinck tuikkasi maalin edestä SaiPan johtoon. HPK-luotsi Ari-Pekka Selin näki tässä vaiheessa parhaaksi ottaa aikalisän ja herätellä omiaan.

Reilun neljän minuutin pelin jälkeen nähtiin jo väläytyksiä tulevasta, kun HPK:n Mikko Tolvasen huipputorjunta esti SaiPan lisäosuman. HPK:lla oli myös paikkansa tasoitukseen ylivoimalla Jere Pullin istuessa kakkostaan, mutta SaiPa-vahti Richard Ullbergille kertyi ensimmäisestä erästä vain kaksi torjuntaa.

Uskomaton Mikko Tolvanen

Ajassa 23.21 nähtiin erittäin kyseenalainen tuomio. Juha Alen taklasi puhtaasti SaiPan Jaakko Rissasen avojäällä pystyyn ja tästä tuomittiin Alenille kahden minuutin rangaistus. Rissanen jatkoi vaihdon loppuun, mutta joutui jättämään kentän loppupelin ajaksi. SaiPa ehti pelata ylivoimaansa vain 15 sekuntia, kun punalamppu syttyi. Lappeenrantalaisten harmiksi se syttyi SaiPan päädyssä, kun Juha Kiilholman tarkka rannelaukaus sujahti ylänurkkaan pakin jaloista. HPK tasoihin 1-1 ja Kiilholman maaliin syöttöpiste Tuomas Vänttiselle.

Toisessa erässä HPK pääsi selvästi paremmin peliin mukaan ja oli kiekon kanssa huolellisempi. Lisäosumia erässä ei kuitenkaan nähty, vaikkakin Antti Aarnio pääsi juuri ennen erätaukoa yrittämään johto-osumaa rangaistuslaukauksesta. Richard Ullberg veti kuitenkin pidemmän korren ja torjui Aarnion vetoyrityksen.

Huomionarvoisinta erässä oli kuitenkin HPK-vahti Mikko Tolvasen muutama maaginen torjunta. SaiPalla oli tuhannen taalan paikka, mutta Tolvasen vahvuuden saivat kokea muun muassa Brian Salcido ja ex-HPK Ville Hämäläinen.

Maestro-Tuulolan esiinmarssi

Ottelu oli kokonaisuudessaan hyvää ja viihdyttävää jääkiekkoa. Peli oli yritteliästä molemmilta ja jalka liikkui. Ajassa 47.22 HPK-leiriin kantautui Jobin postia, kun O-P Grönholm taklasi itsensä suihkuun. Kovan taklauksen kohteeksi joutui SaiPa-pakki Salcido. Tilanne jakaa varmasti mielipiteitä siitä, oliko taklaus puhdas vai ei, mutta kova se oli joka tapauksessa.

SaiPan viiden minuutin ylivoiman pilasi Tommi Jokisen rangaistus, kun hän huitaisi Mikko Tolvasta käsille tilanteen jälkeen. Rangaistuksen päätyttyä SaiPalla oli jälleen loistava paikka siirtyä johtoon, mutta Mikko Tolvanen torjui täysin varmalta näyttäneen maalin selkä kiekkoon päin ja piti numerot tasoissa.

Ottelu eteni 1-1-numeroissa aivan loppuhetkille asti, kun ajassa 57.14 tapahtui jotain odottamatonta. SaiPan Lauri Taipaluksen istuessa rangaistustaan, HPK:n Marko Tuulola otti homman haltuunsa. Tuulola toi kiekon yli punaviivan, näytti laukovansa kiekon ränniin, mutta viime hetkellä käänsikin vedon kohti maalia. SaiPa-vahti Ullberg ennakoi rännikiekkoa eikä ehtinyt enää takaisin maalilleen pysäyttämään kiekkoa. Tuulolalle jo kauden kolmas maali, johon syöttöpiste toistamiseen Tuomas Vänttiselle.
– Veskari tuntui hakevan hanakasti rännikiekkoja koko ottelun. Ajattelin sitten kokeilla tuollaista ja lähti vielä ihan ok vetokin, kuvaili Tuulola maaliaan, jollaisella hän on ennen nöyryyttänyt TPS-maalivahti Atte Engreniä.

Seuraavassa vaihdossa Tuulola vapautti Tuomas Santavuoren läpiajoon, josta kultakypärä ei erehtynyt. Tarkka laukaus Ullbergin jalkojen välistä maaliin ja taululle 1-3. Tämän jälkeen Jesse Saarinen kaunisteli vielä lukemia 1-4, joka sekin syntyi Tuulolan syötöstä.

Loppuluvuiksi 1-5 loihti Juha Kiilholma illan toisellaan rangaistuslaukauksesta, kun vain 20 sekuntia oli peliä pelaamatta. Tällöinkin Tuulola vapautti aluksi Kiilholman läpiajoon, mutta SaiPa-pelaaja erehtyi siirtämään maalia tahallaan viimeisellä peliminuutilla, jolloin tuomio on automaattisesti rangaistuslaukaus.

Ari-Pekka Selin oli joukkueen ryhtiliikkeestä mielissään.
– Lähtökohdiltaan oli kiva pelata SM-liiga ottelu ilman NHL-tähtiä. Tuulola päätti, että voitetaan tämä peli ja laittoi aikamoisella jujulla joukkueen johtoon. Aloitettiin vaatimattomasti, mutta luistelun ja kärsivällisyyden kautta päästiin mukaan peliin. Tolvanen oli tänään erinomainen.

Tästä on hyvä jatkaa huomiseen. Oulun Kärpät saapuu Oranssille alueelle, joten toivotaan, että halliin saadaan kunnon tuki HPK:lle!

Niklas Heinonen 5.10.2012

05.10.2012 18:46

Jaa artikkeli: