Kiihkeästä trilleristä käteen piste – KalPa vei voittolaukauksilla

HPK – KalPa 3-4 vl. (1-1, 1-0, 1-2, 0-0)

Liigan kärkikamppailussa Kerhon vieraaksi saapui kivikova ja kiero savolaisryhmä, sarjakakkonen KalPa. Kummankin joukkueen erinomainen viretila säilyi ottelun alusta loppuun ja Ritarihallissa nähtiinkin erittäin viihdyttävä kamppailu. Eeppisen vauhdikas ja tasapäinen taistelu ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa vieraiden eduksi.

20161214, HÄMEENLINNA, HPK vs. KALPA,  HPK:N EMIL LARMI (33) . Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen *** Local Caption ***

Ottelun kulku

Heti kiekon pudottua jäähän oli selvää, että tänään mennään eikä meinata. Kumpikin joukkue loi heti erän alkuun muutamia makoisia paikkoja, mutta KalPan vahvan alkurynnistyksen jälkeen ote siirtyi isännille.

Maaliverkkoja ensimmäisenä heiluttelikin Kerhon neloskenttä, kun kyltymätön sotaratsu Jaakko Turtiainen sai Mathias Porselandilta oivaltavan syötön hyökkäys-siniviivalla, ampui tulisesti kohti maalia ja seurasi kärppänä oman reboundinsa loppuun asti. Lopulta mies itse ruhjoi kiekon väkisin maaliviivan yli, vaikka myös Severi Sillanpää oli mukana karkeloissa. Pelikello näytti tuolloin aikaa 9.28.

20161214, HÄMEENLINNA, HPK vs. KALPA,  HPK:N JAAKKO TURTIAINEN (28) TEKI OTTELUN AVAUSMAALIN. Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen *** Local Caption ***

Kerho painoi maalinsa jälkeen päälle kuin herhiläinen ja ajoittain KalPan kiekottelevat pakit olivatkin kuin peurat ajovaloissa. Paineistusksen alla KalPa sortuikin jäähyilemään, mutta ylivoimalla ei pyörityksestä huolimatta saatu tulosta aikaiseksi.

Surkeiden sattumusten summa nähtiin erän lopun ylivoimalla, kun ensin Eero Somervuori sai kiekosta naamaansa ja tämän jälkeen Juho Keräsen maila napsahti tuhannen päreiksi siniviivalla, jonka jälkeen mies joutui kiskaisemaan läpi yrittäneen Matias Myttysen katolleen. Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, josta Myttynen ei erehtynyt, vaan toi KalPan tasoihin.

Kerhon myllytys jatkui kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta maaleja ei ensimmäisessä erässä enempää nähty.

Toinen erä jatkui samoissa merkeissä. Ensin KalPan ykköskentälle avautui mainio maalipaikka, mutta Emil Larmi oli mies paikallaan. Heti perään kaukaloon kokopleksi päässään palannut Eero Somervuori sai kiekon vahvasti karvanneelta Philippe Cornetilta, höpötti KalPan puolustajan kebab-kioskille ja nosti kiekon taidokkaasti etuylähyllylle. Erän alusta ehti kulua vain 49 sekuntia.

20161216, HÄMEENLINNA, HPK vs.KALPA,  HPK:N EERO SOMERVUORI (8). Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen *** Local Caption ***

Nopean johto-osuman jälkeen peli hieman tasaantui ja myös KalPa pääsi paremmin menoon mukaan. Kumpikin joukkue puolusti kuitenkin tiiviisti, eivätkä maalivahditkaan turhia pomputelleet. Toiselle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen 2-1 johdossa, mutta jobinpostiltakaan ei vältytty: Juho Keränen poistui pukukopin puolelle jonkinlaisen vamman saattelemana.

Kerho painoi jälleen kolmannessa erässä päälle kuin yleinen syyttäjä ja loikin vaarallisia tilanteita KalPan päädyssä jatkuvalla syötöllä. Erän edetessä pelin tempo hieman laski, kun HPK pyrki välttämään riskejä ja KalPa vastaavasti panosti enemmän vastahyökkäyksiin.

Vastahyökkäyksestä KalPa iskikin ottelun tasoituksen, kun kolmas erä on edennyt puolenvälin tienoille. Kuin varkain päätykiekkoon ehtinyt Topi Piipponen tarjoili namupaikan täysin vapaaksi unohtuneelle Eetu Luostariselle, joka napautti kiekon Emil Larmin längistä maaliin.

Kerho ei kuitenkaan jäänyt tasoituksen jälkeen lepäilemään laakereillaan ja pian kiekko löysikin tiensä ohi Niko Hovisen. Näyttävästi rakennetun tilanteen ohjasi lopulta maaliin Teemu Suhosen lämäristä Jere Innala, mutta videotarkastuksen jälkeen maali hylättiin korkeana mailana.

20161214, HÄMEENLINNA, HPK vs. KALPA,  HPK:N TEEMU TURUNEN (80) . Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen *** Local Caption ***

Hylätyn maalin jälkeen ei kuitenkaan ehditty kauaa henkeä pidätellä, kun kiekko iskettiin maaliin sääntöjen mukaisesti: jälleen näyttävän kuvion päätteeksi tilanne pelattiin loppuun asti ja maalin merkkautti tililleen Sakari Manninen Teemu Turusen ja Otto Paajasen esityöstä ajassa 53.05.

KalPan kirivaihde lähti käyntiin yskähdellen, kun HPK pystyi pitämään kiekkoa ja miehittämään keskialueen, nöyrästi ja kurinalaisesti puolustaen. Kuudella kenttäpelaajalla kuopiolaiset kuitenkin räjäyttivät potin: kahden suvereenin hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Arttu Ilomäki pääsi tälläämään maalin kulmalta ottelun tasoihin.

Lukemat pitivät loppuun saakka ja kansalle tarjottiin sirkushuveja koko rahan edestä.

20161214, HÄMEENLINNA, HPK vs. KALPA,  HPK:N PÄÄVALMENTAJA ANTTI PENNANEN JA AIKALISÄ. Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen *** Local Caption ***

Jatkoajalla kumpikin joukkue höyläsi namutellen varmaa maalia, mutta maalivahdit pitivät pintansa. Lopulta voittolaukauksissa KalPa vei ylimääräisenkin pisteen muassaan Kuopioon. Ratkaisijan viitan harteilleen ottivat osumillaan Matias Myttynen ja Arttu Ilomäki.

Ottelun kaikki tilastot löydät täältä

Ottelun ratkaisu

Kerho johti ottelua kolmasti, mutta KalPa väänsi aina tasoihin. Vaikka kotijoukkue hallitsi ottelua pääpiirteittäin, olivat kuopiolaiset maalipaikoissa terävämpiä ja taistelivat puolustuspäässä lähes virheettömästi. Kerho ei onnistunut tappamaan peliä silloin kun myllytys oli pahimmillaan ja KalPa ryösti tylysti myös toisen pisteen mukaansa voittolaukauskilpailussa.