HPK:n taival alemmassa jatkosarjassa on ollut alkusarjan tapaan jokseenkin epätasainen ainakin tulosten valossa. Mukana on tasaisia pelejä, mutta myös murskavoittoja sekä -tappioita. Alemmassa jatkosarjassa HPK on pelannut nyt 17 ottelua ja pisteitä on kasassa 25. Tällä irtoaa kuudes sija. Eniten pisteitä on kerännyt RoKi, 18 ottelussa kaikkiaan 41 pistettä ja vain kaksi tappiota varsinaisella peliajalla.
Alemman jatkosarjan tehokkain on ollut SaiPan Antti Virtanen, joka on 14 pelaamassaan ottelussa taiteillut 24 (10+14) tehopistettä. HPK:n tehokkain on ollut Aleksi Skog neljällätoista (5+9) tehopisteellä.
HPK:n pudottua alempaan jatkosarjaan tehtiin päätös, jonka mukaan loppukausi edetään yksilöiden kehitys edellä ja joukkuepelaamisen harjoittelu jätetään tietoisesti vähemmälle sekä panostetaan U18-joukkueen menestykseen, sanoo nuorten päävalmentaja Jani Keinänen.
– Harjoittelua muutettiin tietoisesti enemmän yksilölähtöiseksi, jotta pelaajat kehittyisivät ja se on ollut se tavoite. Tämä on näkynyt siinä, että joukkueen peli ei ole kehittynyt.
– U18-joukkueeseen on ollut tietynlainen panostus, että he menestyvät. Sitä kautta se on meidänkin kokoonpanossa näkynyt.
Etenkin alkuun pelaajien motivointi oli hankalaa, mutta pikkuhiljaa pettymyksestä on päästy jollain tasolla eroon ja vaikka kyseessä on alempi jatkosarja, ei pelit ole helppoja sillä moni joukkue taistelee sarjapaikan puolesta.
– Todella vaikeaa on ollut motivoida pelaajia, mutta pikkuhiljaa ollaan päästy parempaan suuntaan tässä. Pelaajat ovat ehkä alkaneet ymmärtämään, että nämäkin on kovia pelejä, joihin ei voi puolivaloilla lähtemään.
– Kyllä siellä monella on kova kilpailu ensi kauden sarjapaikoista, joten siinä mielessä tulee kyllä meille hyviä pelejä, kun siellä on välillä vastassa ihan Mestis-pelaajiakin.
Alempaan jatkosarjaan putoaminen oli luonnollisesti pettymys myös valmennukselle. Epätasaisuus on noussut esille aiemmissa katsauksissa ja niin nousee myös nyt. HPK:lla oli kauteen lähdettäessä viidenneksi nuorin joukkue, joka on hieman saattanut vaikuttaa otteiden tasaisuuteen, epäilee Keinänen.
– Tulos on pettymys ja mitä itse olen jälkikäteen pohtinut, niin yhtenä asiana nousee esiin pelien epätasaisuus. Välillä pelattiin hyviä pelejä, mutta sitten tuli myös huonoja otteluita. Nyt ollaan ihan ansaitusti sitten alemmassa sarjassa.
– Meillä oli aika paljon ensikertalaisia mukana, että en tiedä vaikuttiko se siihen hieman hieman, kun ei saatu sellaista tasaisuutta otteisiin, mutta ei tämän taakse voi tietenkään mennä.
Nouseminen U18-sarjasta U20-sarjaan on merkittävä. Suuntaa antavaa esimerkkiä siitä, että millainen steppi on kyseessä, voidaan hakea miesten sarjoista.
– Ei nyt ehkä ihan Liigasta maajoukkueeseen, mutta varmaankin tuollainen Liigasta Ruotsiin tai Sveitsiin on sellainen hyvä vertaus. Meilläkin kyllä nuoret pelasi hyvin, mutta eivät aivan pystyneet sitä tulosta tuottamaan. Kyllä se hyppy kuitenkin sen verran iso on. Parhaat pistemiehet meilläkin ovat olleet juurikin tätä vanhempaa ikäluokkaa.
Nuorten kehittymistä seurataan myös muutoinkin kuin jääkiekon parissa.
– Seurataan koulumenestystä ja meillä kun aamujäät on tavallaan koulun aamujäitä, niin koulujen kanssa on jokaisen jakson jälkeen palaveri ja seurataan miten kenelläkin menee ja yhteistyö toimii molemminpuolin.
Keinänen teki kauteen lähdettäessa HPK:n kanssa vuoden mittaisen sopimuksen. Samalla tiedotettiin, että kaudella 2023-24 vetovastuun ottaa Keinäsen apuvalmentajana toimiva Ville Viitaluoma. Keinäselle tämä ei ollut ongelma ja omat suunnitelmat jatkon osalta ovat vielä hieman auki.
– En kokenut että se Vilin sopimus olisi ollut mikään ongelma, kun asia käytiin hyvin selvästi heti läpi.
– Hieman oli jotain puhetta kesällä suunnitelmista, mutta tällä hetkellä en tiedä mitä ensi kaudella tapahtuu, kun tässä on hieman asiat muuttuneet ympärillä.
Edelliset kolme kautta HPK:n organisaatiossa eri rooleissa ja joukkueissa valmentajana toiminut Keinänen on edelleen kiinnostunut valmentamisesta.
– Haluaisin kehittyä vuosi vuodelta ja ehdottomasti haluaisin valmentaa jatkossakin, vaikka ei se tietenkään mikään pakkomielle ole.
Miesten ja nuorten valmentamissa on myös tiettyjä eroja.
– Nuorilla on tietyllä tapaa enemmän nälkää ja lapsenomainen usko siihen, että kaikista tulee ammattilaisia, vaikka valitettavasti asia ei ihan näin olekaan. Liigan puolella mennään vielä enemmän joukkue edellä, kun taas junioreissa se nuorten kehittäminen on kuitenkin se tärkein asia.
Tero Kivistö