Kärpät selkeään voittoon – Raportti Janne Sinkkosen kommenteilla

HPK-Kärpät 2-6(1-3,1-3,0-0)

HPK kärsi kolmannen peräkkäisen tappionsa, kun se sai vastaansa perjantai-illan kamppailussa vahvan Kärpät Oulusta. Kotijoukkueen osalta ottelu herätti enemmän huolenaiheita, kun ilonpilkahduksia. Vierailija Kärpät oli sen sijaan tylyäkin tylympi. Nettitoimituksen vieraana HPK U20 päävalmentaja Janne Sinkkonen.

Vahva Kärpät

Ensimmäisen erän alku mukaili kotijoukkueen kannalta tuttu kaavaa viime viikoilta, kun vierailija Kärpät iski jo ensimmäisen minuutin kohdalla. HPK:n puolustuksella oli vaihto kesken, kun Kärppien kivenkova ykkösvitja käänsi peliä nopeasti. Puolustajapari Nikkilä-Lukka peruutti hieman maalivahti Voutilaisen syliin, kun Juho Lammikko toi kiekkoa vahvasti yli hyökkäyssinisen. Lammikon laukaus napsahti vielä tolppaan, mutta jatkopalassa oli nälkäisenä Mika Pyörälä, joka nosti kiekon ohi Joona Voutilaisen. Peliä oli tässä kohtaa pelattu vasta 27 -sekuntia.

Nopea avausmaali tietenkin toi vierailijoille lisäbuustia ja se hallitsikin kenttätapahtumia lähes suvereenisti ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan. Kotijoukkueen ensimmäinen kunnollinen maalipaikka tuli vasta noin peliminuutilla kaksitoista, kun Santeri Lukka pelasi Cody Kunykin puolittaiseen läpiajoon. Kanadalaisen rystyujutus kuitenkin kilpistyi Kärppien maalilla operoineen Justus Annusen takapatjaan.

HPK kuitenkin nousi tasoihin ajassa 17.21, kun Niklas Friman unohtui vierasjoukkueen viisikolta p-pisteiden väliin. Kiekko pelattiin kulmaväännön jälkeen Frimanin lapaan, joka otti terävän potkun ja sijoitti pelivälineen matalalla laukauksella vierasjoukkueen verkkoon. Syötöt osumaan sai Jere Innalla ja Valtteri Puustinen.

Kauaa ei kuitenkaan tasatilanteessa edetty, kun Kärpät iski jo heti seuraavassa vaihdossa. Shaun Heshka ja Janne Pesonen kaivoivat kiekon hyökkäysalueen kulmasta ja toimittivat sen maalille jossa Jari Sailio voitti oman kaksinkamppailunsa ja nosti kiekon HPK -maaliin kattoon. HPK:n tasoitusmaalista kerkesi aikaa kulua vain reilu minuutti.

Kärpät kruunasivat vahvan avauseränsä, kun aivan erän lopussa ajassa 19.23 Kärppien nimivahva ykkösvitja vyöryi jälleen kotijoukkueen alueelle. Jesse Puljujärvi siirsi kiekon p-pisteiden välistä laitaan Juho Lammikolle, joka tinttasi varmasti lukemiksi 1-3.

Erä valmentajan silmin:

– Ensimmäisessä maalissa taisi olla pakeilla vaihto kesken ja se etäisyys hyökkäävään pelaajan kasvoi liian suureksi, mutta se tolpan jälkeinen laukaus olisi pitänyt pystyä puolustamaan pois. Siinäkin ihan sellainen perus laukauksen peitto ja sen vaihtovirheen jälkeenkin pitäisi pystyä painottaman puolen pelaaman se jatkolaukaus pois. Huono alku ja Kärpät tuli vahvasti alkuun.

Miten sitten tuollaiseen vahvaan alkuun pitäisi reagoida?

– No ihan ensin Kerhohan pääsi peliin mukaan niin, että alkoivat itse kontrolloimaan kiekkoa ja hidastamaan peliä sitä kautta. Kärpäthän pelasi tuon keskialueen todella hyvin pois, mutta ylipäätänsä se jatkumo siinä keskialueella, kun sinne päästiin, niin kiekot jäivät siniviivan alle ja siitä Kärpät pääsi kääntämään hyvin. Tuloshan oli heikko, mutta hieman alkoi näyttämään, että peli kääntyy tuosta vielä.

Peli kääntyikin hetkeksi ja kotijoukkue tasoitti, mutta mitä sitten tapahtui?

– Noin neljäntoistaminuutin kohdalla Kerho sai pitkän kulmapelin vihdoin ja näytti siltä, että se siitä kääntyy ja jatkumoa olisi ollut, kun muutama paikka siitä tuli myös hyvän riistopelaamisen kautta. Ensimmäinen maalikin oli pieni työtapaturma, kun Kärppien viisi jätkää puolitti kentän ja Puljujärvi lähti hieman haistelemaan vielä sinne kulmaan. Siinähän käytännössä muodostui kahdella nollaa vastaan tilanne keskustaan ja Friman pääsi tuikkaamaan kiekon reppuun.

– Kärppien johtomaalissa oli sitten pakeilla parikin paikkaa purkaa kiekko. Oliko se sitten omaa huonoutta vai Kärppien hyvyyttä, mutta ne pomppukiekotkin pitää ansaita. Sitten vielä mailakamppailu hävittiin kaksi vai kolme kertaa oman maalin edessä, mutta Kärpät pelasi tilanteen loppuun asti paremmin kuin Kerhon puolustus. Kyllähän se vähän haiskahti ilmaiselta maalilta.

Kolmas maali tuli aika nopeasti. Onko maalin jälkeinen vaihto enemmän mentaalipuolen asioita?

– Ajatus oli pelata sitä HPK:n päätypelaamista ja vyöryttää peliä toiselle puolelle kenttää. Kunyk ei vain saanut kiekko ja siinä nousi esiin taas kerran se Kärppien vahva vastahyökkäysvoima jälleen tuli. Kiekko ei vaan ollut syvässä ja siitä sitten kolmekakkonen omiin. Harmillinen maali, mutta kyllä siellä vaan ammattimiehet tekee tulosta.

Askelmerkit eivät muutu

Vierailija Kärpät jatkoivat toisessa erässä siitä mihin ensimmäisessä jäivät. Julius Junttila pelasi kiekon pystyyn omalta siniviivalta keskialueella kärkkyneelle Radek Koblizekille. Koblizek voitti oman 1vs1 kamppailun HPK -puolustaja Petteri Nikkilän kanssa ja sijoitti kiekon varmasti maalin takakulmaan.

Tässä kohtaa HPK:n hermokontrolli hieman koki kolauksen, kun ensin Mikko Lahtela otti rangaistuksen korkeasta mailasta ja lähes heti perään Santeri Lukka passitettiin rangaistusaitioon selästä taklaamisesta. Kärpät käyttivät jälleen tehokkaasti 5vs3 ylivoimansa, kun Shaun Heshka pelasi kiekon maalin kulmalle Jesse Puljujärvelle ja tämä jatkoi pelivälineen maalin eteen Juho Lammikolle, joka ohjasi jo lukemiksi 1-5.

Kun lumipallo alkaa pyörimään väärään suuntaan on sitä vaikea pysäyttää. Kärppien tehokas ykkösnyrkki iski jälleen kerran ajassa 30.20. Tällä kertaa Puljujärvi ohitti terävällä luistelulla kummatkin HPK -puolustajat ja syötti maalin takaa kiekon Mika Pyörälälle, joka oli noussut maalin etukulmalle. Pyörälä nosti kiekon Voutilaisen olkapään yli takanurkkaan ja samalla lukemiksi jo selvät 1-6.

Vajaa minuutti kerkesi kulumaan Kärppien kuudennesta maalista, kun Filip Krivosik hieman nostatti mielialaa kotijoukkueen riveissä. Elmeri Eronen toimitti kiekon viivasta maalille, jossa Henri Kanninen oli sorkkimassa. Maaliin asti Kanninen ei kiekkoa saanut, mutta hyökkääjän vahvan maalineduspelaamisen ansiosta peliväline kimposi suoraan Krivosikin lapaan, joka nosti lukemiksi 2-6.

Erä valmentajan silmin:

– Kärpät oli tässäkin erässä erinomainen. Pystyi käyttämään Kerhon virheet hyödykseen ja se näkyi joka osa-alueella. Kamppailupelaamisessa ja mailakamppailuissa ja sitten vielä tuo ylivoimamaali tuohon, niin alkoihan siinä olemaan jo ratkaisun makua.

Mitä valmennus voi vastaavassa tilanteessa tehdä jotta peli kääntyisi?

– Tietysti tuossa vain etsiä niitä ketjukoostumuksia, että se peli kääntyisi ja etsiä sieltä niitä pieniä piristyksiä. Esimerkiksi laitureiden vaihdolla tai sentterin vaihdolla, mutta joskus on vain näitä iltoja ja urheiluun kuuluu olennaisesti myös epäonnistuminen. Kyllähän siellä paljon yritettiin pakkiparin vaihdoksilla ja käytettiin hetken jopa neljääkin pakkia. Osittain tätä iltaa ajatellen ja sitten taas myös huomistakin silmällä pitäen.

Pelaillen pois

HPK valmennus koitti luoda taistelutahtoa vielä omissa joukoissa vaihtamalla kolmanteen erään maalin suulle Rasmus Reijolan. Kolmannessa erässä nähtiinkin hieman piristyneempi kotijoukkue ja se sai mahdollisuutensa kaventaa lukemia, kun ajassa 43.47 Aku Räty sai 2min rangaistuksen huitomisesta.

HPK:n ylivoima ei kuitenkaan kummoisia maalipaikkoja pystynyt luomaan ja sen ylivoimapelaaminen olikin aikalailla ottelu minikoossaan. Syötöt eivät osuneet ja laukauksista puuttui ennen kaikkea laatu.

Kun vierailija Kärpätkin keskittyi vaan kuluttamaan aikaa pelikellosta pois, niin ottelun loppulukemiksi merkattiin isäntien kannalta tylyt 2-6.

Erä valmentajan silmin:

– Eipä siinä oikeastaan ollut muuta kuin vain pelaillen pois ja valmistautuminen huomiseen. Huomenna alkaa jälleen uudestaan.

31.01.2020 21:45

Jaa artikkeli: