KalPan Kiiskinen Kerhon turmana

5-2 (1-1, 2-1, 2-0)
19.50 Michael Joly 1-1 YV (Markus Nenonen, Aleksi Mustonen)
32.34 Eetu Liukas 2-2 (Joly, Julius Reini)

Vuoden viimeiseen otteluun kotijoukkue KalPa lähti sarjataulukon sijalta kuusi, ja vierasjoukkue, HPK sijalta 12. KalPalla oli alla 1-2 vierasvoitto Turusta ja HPK voitti kotonaan Kärpät lukemin 3-1. Joukkueiden kultakypärät olivat keränneet kumpainenkin yhtä paljon pisteitä tähän mennessä, 32. KalPan Jaakko Rissasen tehot olivat 10+22, ja Michael Jolyn 13+19. Näissä mielenkiintoista oli se, että Rissasen pisteputki oli seitsemän ottelun mittainen ja Joly taas oli kahdeksan ottelun pisteputkessa. KalPan maalissa aloitti Juha Jatkola (91.77%, PMK 1.89) ja Kerholla Sami Rajaniemi (91.51%, PMK 2.41). Näistä asetelmista siis lähdettiin tahkoamaan vuoden viimeistä koitosta. Illan ottelu oli Antti Pihlströmille Liigauran 400. ottelu!

KalPa oli tänään vahvempi lukemin 5-2. Michael Joly jatkoi pisteputkeaan yhdeksään otteluun, mutta ei auttaneet tänään hänenkään 1+1 tehot Kerhoa pisteille. Toisesta HPK-osumasta vastasi Eetu Liukas toisessa erässä tuoden Kerhon toistamiseen tasoihin. Päätöserän vei nimiinsä kotijoukkue 2-0 ja HPK sai poistua kotimatkalle ilman tuliaisia Kuopiosta.

Kuva: Atte Rissanen

Jäähyjen sävyttämä avauserä

Ottelu alkoi todella vauhdikkaasti molempien toimesta, päästä päähän mentiin ennakkoluulottomasti ja nähtävissä oli, että kohta jotain tapahtuu. Reilun minuutin pelin jälkeen Tuomas Kiiskinen kilautti tolppaa Sami Rajaniemen selän takana ja tästä vähän Kerhon paketti sekosikin. Seurauksena Petteri Nurmelle kiekon menetyksen jälkeen koukkaamisesta kakkonen ja kotijoukkue ylivoimalle.

Vauhti säilyi vielä KalPan ylivoimallekin mutta se taisi olla Kerhon etu. Kiekko ei meinannut kunnolla pysyä kyydissä ja lopulta illan ensimmäinen erikoistilanne ei päätä huimannut. Peliä kun jatkettiin viidellä viittä vastaan, tasaantui vauhtikin vähän ja kiekko alkoi totella pelaajien lapoja. Ajassa 8.39 nähtiin ensimmäinen maali, ikävä kyllä sen teki kotijoukkue ja HPK joutui jatkamaan peliä yhden maalin takaa. Maalin ohjasi Rajaniemen edestä Jaakko Lantta, joka sai lapansa Colby Sissonsin laukauksen väliin.

Kaksi minuuttia maalista ja Matti Järvinen kirjautti nimensä pöytäkirjaan seuraavana rangaistuna pelaajana. Jäähyn syynä nyt poikittainen maila ja taas oli KalPalla mahdollisuus ylivoimalla karata isompaan johtoon. Kuitenkin, Kerhon alivoima toimi ja teki tyhjiksi kuopiolaisten yritykset järjestäen eikä lopulta hätää ollut tällä alivoimalla.

Kun kahdesta ensimmäisestä kerrasta ei uskottu, sai HPK vielä erään kolmannenkin kakkosen. Petteri Nikkilä boksiin ajassa 16.08 ja illan kolmas alivoima käytäntöön. Mutta edelleen sai Kerho tylsytettyä KalPan terävimmän kärjen ja pahimmat paikat loisti poissaolollaan. Jäähyn jälkeen oltiin edelleen tilanteessa 1-0 KalPalle.

Erän loppuun sai Kerhokin oman mahdollisuutensa avausmaaliin ylivoimalla kun Jaakko Lantta lähti koukkaamisesta istunnolle. Ja olipahan myllytys Kerholta heti kun kiekko saatiin rauhoitettua hyökkäysalueelle! Vaarallisia tilanteita luotiin parikin Jatkolan maalille, kunnes ajassa 19.50 Michael Joly laukoi lukemat tasoihin! Syöttöpisteille Markus Nenonen ja Aleksi Mustonen tähän ylivoimaosumaan.

Erätauolle lähdettiin siis tasalukemista. Avauserä oli ehkä hienokseltaan kotijoukkueen mutta erän loppua kohden HPK tuli koko ajan paremmin mukaan. Juha Jatkola torjui erässä neljä laukausta ja Sami Rajaniemi ehti kiekon tielle 11 kertaa.

KalPa napsun parempi

Toisessa erässä Kerho paineisti enemmän kuopiolaisia ja sai tällä kiekkoa haltuunsa, sitä kautta paine hiljalleen saatiin painettua kohti Jatkolan vartioimaa maalia mutta laukaukset jäivät vähän piippuun.

Ajassa 29.21 otti kiinnipitämisestä Elias Koponen itselleen kakkosen ja HPK pääsi koittamaan pitää ylivoima tänään täydellisenä. Molemmat ylivoimat pyörikin hyvin ja kutejakin lähti, parhaimmat laukaukset kohti maalia toimitti ykkösylivoimaan nostettu Petteri Nikkilä mutta maalia ei nähty.

Jäähyn päätyttyä sai KalPa ensimmäisen kunnon paikkansa toisessa erässä ja myöskin hyödynsi sen. Tuomas Kiiskinen iski lähietäisyydeltä Liigauransa 100. täysosuman ja KalPa karkasi jälleen maalin johtoon. Mutta 22 sekuntia edellisestä pölähti verkko toisessa päässä Eetu Liukkaan toimesta! Liukkaan tasoitukseen syöttöpisteet nappasivat Michael Joly ja Julius Reini.

Eikä odotettu kauaa seuraavaakaan osumaa. Ajassa 34.21 meni KalPa taas johtoon, nyt Benjamin Korhosen lavasta ja taas oltiin maali perässä. Aloituksen jälkeen oli Kerho jälleen lähellä tulla tasoihin, Matti Järvisen rannelaukauksen edessä oli ainoastaan väärään paikkaan laitettu tolppa ja tasoitus paluuottelussa jäi toistaiseksi haaveeksi.

Seuraavassa tilanteessa oltiin taas Jatkolan maalilla, jossa Noel Pietilä löi poikittaisella mailalla Joel Janatuista sillä seurauksella, että Julli sai kaivaa isompaa jääpussia Janan selkään vaihtoaitiossa. Jäähyä tilanteesta ei kuitenkaan vihelletty.

Kerho sai erän toisen ylivoimansa erän loppuun, ajassa 37.53. Kasper Puutio estämisestä jäähylle ja HPK ylivoimalle. Mutta ei ollut tähtimerkit suotuisia nytkään ja lopulta ylivoima ja eräkin kuivui kasaan, ja HPK poistui tauolle 3-2 tappioasemassa. Oudoin tilasto toisessa erässä oli varmaankin maalivahtien torjunnat, Juha Jatkola kuusi torjuntaa ja Sami Rajaniemi nolla.

Ei mahda minkään, kalevalaiset vie potin

Päätöserän alkuun otti Hugo Gallet heti 22 sekunnin pelin jälkeen itselleen jäähyn ja nyt oli taas tonttia tarjolla tulla tasoihin. Odotusarvo oli kova vahvan erän alun ja aikaisempien ylivoimien jälkeen mutta tuhnuksi jäi, ei voinut mitään. Ja lopulta ylivoima loppui kesken kun 41.58 lähti Matti Järvinen kampituksesta boksiin ja peliä jatkettiin neljällä neljää vastaan.

Kun KalPa pääsi ylivoimalle, on helppo jälkikäteen todeta pelin ratkenneen siihen. HPK hyökkäsi alivoimaisena vähän liian ahnaasti ja kun KalPa sai kiekon, se löytyikin vastaiskun jälkeen Rajaniemen selän takaa, lukemat 4-2. Maalin teki Aapeli Räsänen.

Loppupelin HPK haki kavennusta ja KalPa tyytyi tukkimaan keskialueen sekä oman maalinsa edustan tiiviisti, paikoille ei enää päästy. Loppulukemat 5-2 sai tehdä tyhjään maaliin Max Görtz ja HPK lähti kotimatkalle tappio puserossaan vuoden viimeisestä ottelusta. Ottelun lopussa, ajassa 59.23 otti vielä kerholaisittain ottelun juhlakalu, Antti Pihlström jäähyn kampituksesta ja täten ottelu oli kokonaan ohi. KalPa piti kiekkoa loppuajan, eikä lähtenyt Kerhokaan enää tässä tilanteessa hötkyilemään. Päätöserässä Juha Jatkola torjui kolmesti, Sami Rajaniemi seitsemän kertaa.