Kaksi erää riitti – HPK:lle pisteet Oulusta

Kärpät-HPK 1-3 (0-2, 1-1, 0-0)

HPK oli pakkovoiton edessä, kun se jatkoi taisteluaan pudotuspelipaikaista Oulussa Kärppien vieraana. Kaksi hyvää erää riitti tällä kertaa täyteen pistepottiin, kun viimeinen erä meni vierailijoilta enemmän selviytymiseksi.

Väkevä HPK

Ottelun alku ei olisi voinut vierailijoille parempi olla, kun ensimmäinen maalipaikka aukeni jo ensimmäisessä vaihdossa. Ensin Juuso Ikonen pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta Kärppien maalilla Patrik Rybar selvitti Ikosen rystylaukauksen melko helposti. Jatkotilanne johti myös hyvään maalipaikkaan, kun Jere Innalalla oli tyhjä maali edessään, mutta Rybar venytti kilpikätensä eteen.

Kauaa ei tarvinut kuitenkaan HPK:n seuraava mahdollisuutta odottaa kun se pääsi hetkeä myöhemmin pyörittämään kahdenmiehen ylivoimaa. Tuo ylivoima myös päättyi upeaan osumaan, kun Petri Kontiola toi kiekon alueelle sisään laidasta, rytmitti peliä hienosti ja antoi upean poikittaissyötön Jere Innalalle, jonka onetimer upposi takakulmaan ohi Rybarin. Osuma syntyi ajassa 2.55 ja siihen kakkossyötön itselleen kuittasi Juuso Ikonen.

HPK sai osumastaan selkeästi lisää virtaa, joka näkyi lopulta myös maalin muodossa. Ajassa 9.31 Ossi sekä Juuso Ikonen karvasivat hyökkäyssiniviivan kulmassa ja jatkoivat pelivälineen Petri Kontiolalle, joka oli unohtunut Kärppien puolustukselta maalin eteen. Kontiola otti Juuso Ikosen syötön hienosti haltuun ja siirsi kiekon maalin yläkulmaan. Peli 0-2 vierailijoille.

Kärpät sai myös oman mahdollisuutensa ylivoimalla, kun erän loppupuolella Santtu Hakanen huitoi terävästi liikkunutta Libor Sulakia.

Kärppien ylivoima ei kuitenkaan juurikaan saanut mitään aikaiseksi ja sen peli kuihtui laidoilla pelaamiseen. Kuvaavaa oli se, että tuon ylivoiman paras paikka tuli HPK:lle, kun Miro Ruokonen karvasi kiekon hyökkäyspäässä ja siirsi sen maalin edessä yksin olleelle Arto Laatikaiselle. Laatikainen kuitenkin herrasmiehenä haki syötöllä parempaa paikkaa, mutta tuon yrityksen Kärppien puolustus katkoi, joten erätauolle siirryttiin vierailijoiden kahden maalin johdossa.

Päästä päähän

HPK aloitti toisen erän ensimmäiset vaihdot vauhdikkaasti ja se saikin muutaman kohtuullisen maalipaikan, mutta ei onnistunut lisäämään johtoaan.

Vierailijoiden hyvästä erän alusta huolimatta seuraavan maalin iski kuitenkin Kärpät ja ylivoimalla.

Jere Innala istui jäähyä koukkaamisesta, kun Ludwig Byström heitti kiekkoa maalille, peliväline kimpoili Laurikaisen torjunnasta Jussi Jokisen lapaan, joka siirsi sen viereen Tino Metsävainiolle, jolla oli helppo työ viimeistellä lähes tyhjään HPK -maaliin.

Kauaa ei Kärpät kerennyt juhlimaan, kun reilu 10 -sekuntia kavennuksesta, niin HPK kuittasi.

Santtu Hakanen katkaisi Patrik Rybarin heittämän rännikiekon ja peliväline pomppi maalin taakse Harri Kainulaiselle. Kainulainen kiersi maalin ja löysi keskustaan nousseen Ossi Ikosen, joka siirsi komealla laukauksella yläkulmaan HPK:n jälleen kahden maalin johtoon. Peliä pelattu tässä kohtaa 23.45.

Toinen erä oli varmasti enemmän TV -katsojien kuin valmentajien mieleen, sillä kummankin joukkueen pelaamista leimasi pieni huolimattomuus. Kumpikin joukkue tuntui myös pelaavan enemmän tunteella kuin järjellä.

Paremmat maalipaikat erässä tuli kuitenkin HPK:lle. Ajassa 35.20 Harri Kainulainen teki jälleen peliä hyökkäyspäässä ja kiersi kiekon kanssa aluetta ympäri. Kainulainen löysikin viivasta Otto Latvalan, joka pääsi ottamaan ns. tyhjät pois, mutta HPK:n epäonneksi laukaus kilpistyi maskissa olleeseen Miro Ruokonen.

Hetkeä myöhemmin juurikin Ruokonen oli jälleen piikkinä Kärppien lihassa, kun hän antoi takapaineen Libor Sulakille, jonka avaus epäonnistui täysin. Avaukseen väliin pääsi Miska Ronkainen, joka jatkoi kiekon juurikin Ruokoselle, jolle avautui puolittainen läpiajon paikka. Ruokosen kikat eivät kuitenkaan purreet, joten toiselle erätauolle siirryttiin lukemissa 1-3.

Kärpät taistellen loppuun

Ottelun viimeiseen erään Kärppien valmennus yritti herätellä omiaan vaihtamalla maaliin Patrik Rybarin tilalle Justus Annusen.

Tuo vaihto näytti tuovan kotijoukkueen peliin kaivattua energiaa, sillä se otti pelin hallintaansa ja HPK:n osaksi jäi lähinnä selviytyminen.

Kärppien energistä erän alkua hieman jarrutti Mika Pyörälän hölmö hyökkäyspään rangaistus. Ajassa 45.56 Pyörälä tuppasi Petri Kontiolaa poikittaisella mailalla kulmauksessa. Kontiola jäi tuskaisena jään pintaan hieman keräilemään itseään, mutta pystyi lopulta jatkamaan peliä.

Pyörälän jäähyn seurauksena tullut ylivoima ei sen sijaan ollut HPK:lta juurikaan kehuttava suoritus, sillä se ei onnistunut saamaan laukaustakaan kohti Justus Annusta.

Ylivoimaa ja mahdollisuutta kavennukseen tarjottiin Kärpille ajassa 51.33, kun Otto Latvala sai hieman helpohkosti 2+10min rangaistuksen päähän tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Kärppien ylivoima pyörikin todella vaarallisen näköisesti aina siihen asti kunnes Aleksi Mustonen otti typerän rangaistuksen estämisestä lyömällä Tommi Tikan mailan tämän käsistä.

Mitä lähemmäksi erä ja peli eteni loppuuaan, niin sitä enemmän HPK keskittyi vain ja ainoastaan puolustamiseen. Kärpät saikin pienen kirin loppuun aikaiseksi, mutta HPK ja Eetu Laurikainen kesti hienosti aina loppuun asti. Jere Innala myös näytti hienoa esimerkkiä blokkaamalla kaksi Libor Sulakin laukausta.

HPK:lle siis komeat täydet pisteet mukaan ja taistelu pudotuspelipaikaista jatkuu aina viimeisiin otteluihin asti.

01.04.2021 21:17