Kärpät sai kokea Kerhon kotihurmoksen

HPK-Kärpät 3-2 (0-1, 2-0, 1-1)

HPK jatkoi voitokasta kotiotteluiden sarjaa kaatamalla Kärpät todellisessa jännitysnäytelmässä. HPK:n voiton takuuna oli uhrautuva joukkuepeli, sekä maalivahti Frans Tuohimaa.

Ilman kapteeni Ville Viitaluomaa otteluun lähtenyt Kerho oli ottelun alussa hieman oululaisten vieraidensa jaloissa ja Kärpät pääsikin pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä ensimmäisessä erässä. HPK:n maalissa torjuntavastuun tällä kertaa saanut Frans Tuohimaa kuitenkin kesti Kärppien yritykset.

Myös HPK pääsi ajoittain vaarallisiin vastahyökkäyksiin, vaarallisimpana nelosketjun tilanne, jossa Ville Järveläinen tarjoili kiekon Jaakko Turtiaiselle. Syötön tullessa kuitenkin hieman eteen ja kovana, ei Turtiainen päässyt siirtämään kiekkoa tyhjänä ammottaneeseen Kärppä-maaliin.

Ottelun ensimmäinen jäähy tuomittiin HPK:n Antti Aarniolle estämisestä ajassa 15.24. Kärpät ehti pyörittää ylivoimaansa ainoastaan 13 sekuntia, kun se siirtyi johtoon. Jari Viuhkola tarjoili poikittaissyötön Ivan Humlille, jonka laukaus lirui ikävästi Tuohimaan kainalosta maaliviivan yli.

Erän lopussa myös Kärpille tuomittiin kaksiminuttinen. Maalintekijä Huml ei sulattanut saamaansa jäähyä korkeasta mailasta, vaan puhui itselleen käytösrangaistuksen päälle. Vielä tämäkää ei tsekkiä rauhoittanut, vaan hän paiskasi mailansa rikki jäähyaitiossa ja ottelun tuomaristo passitti Huml:n pukukoppiin. Tapaus muistutti pitkälti muutaman vuoden takaista Tony Salmelaisen episodia mutta tällä kertaa ilmeisesti hallikäytävän roskikset saivat jäädä rauhaan.

Kerho ottaa kuskin paikan

– Alku oli vaikea, vaikka osattiinkin odottaa Kärppien kattopalkki-karvausta, sitten löydettiin tarkkuutta syöttöpeliin ja päästiin peliin mukaan, HPK:n valmentaja Kai Rautio kertoi taiston tauottua.

Todellakin! Ottelun toiseen erään kentälle tuli aivan toisenlainen HPK. Vielä kaksi eränalun ylivoimaa ei tuottanut tulosta mutta ote siirtyi selvästi kotijoukkueelle. Jopa Kärppien ylivoiman aikaan paras paikka avautui Kerholle, kun Juhat Kiilholma ja Koivisto karkasivat 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Koiviston ohjaus Kiilholman syötöstä ohjautui kuitenkin Kärppä-vahti Tomi Karhusen syliin.

HPK:n hallinta sai palkinnon ajassa 34.25, kun Kerhon kultakuuppa Craig Schira pyöritteli pitkään kiekkoa hyökkäysalueella, antoi sen sitten Koivistolle, joka jatkoi pelivälineen edelleen Kiilholmalle. Kiilholman tarkka laukaus painui vastustamattomasti Kärppä-maalin takaylälompakkoon.

Lisää seurasi noin neljä minuuttia myöhemmin. HPK:n pirteästi pelannut nelosketju pyöritti pitkään hyökkäystä, jonka päätteeksi Juuso Vainion siniviivalta lähettämä pörriäinen kimpoili pelaajien kautta maaliin. Maali merkattiin lopulta Jaakko Turtiaisen nimiin.

– Siinä oli hyvää painetta monen ketjun toimesta jo pitkään. En edes ehtinyt nähdä kiekkoa mutta mailanvarresta tai kädestä se lopulta maaliin pomppasi. En heti uskaltanut tuulettaa maalia, kun Kukkonen alkoi heti protestoimaan maalia kädellä tehdyksi, Turtiainen summasi osumaansa.

Trillerille onnellinen loppu

Ottelun kolmas erä pelattiin rikkonaisena ja molemmille joukkueille tuomittiin jäähyjä vuoronperään HPK:n päästessä ylivoimalle kahdesti ja Kärppien peräti neljä kertaa.

Jere Sallisen jäähyn aikaan erän puolivälin jälkeen HPK oli jälleen lähellä maalintekoa alivoimalla, kun ensin Kiilholma ja Koivisto karkasivat jälleen ylivoimahyökkäykseen ja heti perään Joonas Vihkolla oli avopaikka vielä saman alivoiman aikana.

HPK siirtyi kahden maalin karkumatkalle, kun erän toinen ylivoima tuotti tulosta. Kiekko pelattiin Antti Bruunille, joka otti niin sanotusti tyhjät pois ja laukoi kiekon tarkasti, sekä Viuhkolan että Karhusen jalkojen välistä maaliin. Muutenkin hienon pelin pelanneen Bruunin maaliin syöttöpisteet kirjattiin Salliselle ja Kiilholmalle.

HPK ja Kärpät tarjosivat yleisölle lopulta todellisen jännitysnäytelmän, kun Kärpät onnistui kaventamaan ylivoimalla tilanteeksi 3-2. 47 sekuntia ennen päätössummeria syntyneen maalin sorkki maalinedushärdellistä lopulta Mika Pyörälä. Pyörälän maalin jälkeen Kärpät sai vielä pyörityksen HPK-päätyyn mutta uhrautuva joukkuepeli ja Tuohimaa viimeisenä lukkona kestivät ja näin Ritari-Areenan ämyreistä saatiin kuulla vielä kerran tutut Se on siellä-sävelet kotijoukkueen voiton merkiksi.

– Tilastojenkin valossa oltiin parempia. Hieno ilta ja onnittelut joukkueelle voitosta, Rautio hekumoi voitokasta iltaa.

HPK ei pääse pitkään nauttimaan tämän iltaisesta voitostaan, sillä joukkue matkaa jo huomenna Jyväskylään ja kohtaa siellä tänään Pelicansille niukan tappion kärsineen JYP:n. Ottelu alkaa lauantaille poikkeukselliseen aikaan kello 18.30.