Jukurit kyykkäsi kotonaan – HPK selvään voittoon Mikkelissä

Jukurit – HPK 1-5 (0-3, 0-2, 1-0)

HPK jatkoi viikon vieraskiertuettaan perjantaina Mikkelissä, kun se kohtasi kotijoukkue Jukurit, joka on yksi tämän hetken kuumimmista joukkueista liigassa. HPK ei paljoa isäntiään nöyristellyt vaan ratkaisi ottelun jo melko varhaisessa vaiheessa ja iski taululle tylyt 1-5 lukemat.

Ottelun lehdistötilaisuus artikkelin lopussa!

Vierailija tulee isännän elkein

Ottelun avauserä oli HPK:lta enemmän kuin erinomainen. Se iski terävästi paikoistaan maalit ja puolusti tiiviisti oman alueen.

Ottelun ensimmäinen erikoistilanne nähtiin ajassa 2.29, kun Oliver Kiljunen esti hyökkäysalueella Jukureiden Oskars Batnaa. Jukureiden ylivoima on koko kauden ollut liigan kärkipäätä, mutta nyt siitä ei ollut tietoakaan, kun se ei nimittäin saanut laukaustakaan aikaiseksi kohti Eetu Laurikaisen vartioiman HPK -maalin. Kiitos vierailijoiden erinomaisen ja aktiivisen alivoiman.

Jos oli HPK:n alivoima aktiivista, niin samaa voidaan sanoa sen karvauspelaamisesta. Vietailijoiden ensimmäinen maalipaikka aukesi ajassa 7.30, kun kotijoukkueen puolustaja Linus Nässen antoi harhasyötön Sean Collinsin antaman paineen alla. Tämän harhasyötön lapaansa keskustassa sai Miro Ruokonen, jonka laukaus kuitenkin suuntautui Jukurit pakin mailasta päätyverkkoon.

Kauaa ei tarvinut kuitenkaan HPK:n odottaa kuparisen rikkoutumista. Ajassa 8.36 Artturi Toivola kiertää hyökkäysaluetta aina siniviivalle asti ja toimitti kiekkoa maalille. Jukureiden maalilla torjunut Oskari Salminen antoi irtokiekon eteensä, josta sen maalin pääsi tökkäämään Joel Janatuinen. Peli 0-1.

Heti seuravaassa vaihdossa HPK:lle avautui loistava mahdollisuus lisätä johtoaan, kun kotijoukkueen Petrus Palmu taklasi poikittaisella mailalla HPK:n Patrick Harperia selästä rangaistuksen arvoisesti.

Tätä mahdollisuutta HPK ei jättänyt myöskään käyttämättä. Micahel Joly levitti kiekkoa poikittain ja löysi syötöllään toiselta puolelta juuri rikotun Harperin. Harper otti askeleen maalia kohden ja laukoi kiekon terävästi ranteella etuyläkulmaan. Mainittavaa oli myös Tommi Tikan erinomainen maski tilanteessa. 0-2 vierailijoille.

Jukurit sai myös erässä toistamiseen paikan ylivoimalla, kun ensin Juuso Ikoselle tuomittiin rangaistus koukkaamisesta ja heti perään Artturi Toivola joutui jäähylle korkeasta mailasta.

Kotijoukkueen ylivoima ei kuitenkaan edelleenkään ottanut toimiakseen, vaan HPK:n alivoima blokkasi laukauksia yksi toisensa perään Tommi Tikan sekä Mario Grmanin johdolla.

HPK:n loistava aktiivisuus sai vielä erän lopussa yhden palkinnon lisää, kun Micahel Joly antoi paineen Jukureiden Niclas Lundgrenille kotijoukkueen kenttäpäädyssä. Joly karvasi kiekon itselleen ja vapautti syötöllään maalipaikkaan toisesta aallosta nousseen Antti Pihlströmin, joka laukoi kiekon etuyläkulmaan ja siirsi HPK:n jo 0-3 johtoon. Pelikello näytti tässä kohtaa aikaa 19.15.

HPK lisää kaasua

Kotijoukkue Jukureiden valmennus koitti herätellä omiaan vaihtamalla toiseen erään maaliin Oskari Salmisen tilalle Waltteri Ignatjevin.

Helpolla ei nuoren Ignatjevin iltapuhde alkanut sillä Jukurit otti erän alkuun kaksi peräkkäistä rangaistusta. Ensin kapteeni Petrus Palmu lähti istunnolle ja heti tämän rangaistuksen päätyttyä oli Hannes Häkkilän vuoro.

HPK ei ylivoimiansa pystynyt hyödyntämään, mutta se sai luonnollisesti niiden seurauksena pelin hallintaa enemmän itselleen ja pystyi tätä kautta luomaan vaarallisia hyökkäyksiä yksi toisensa perään.

Jukureiden maalille vaihdettu Ignatjev ei ole juurikaan vastuuta tällä kaudella saanut ja se kieltämättä näkyi maalivahdin otteissa. Ajassa 27.41 Ignatjev lähti pysäyttämään kiekkoa oman maalinsa taakse ja Jukurit -vahti ei huomannut selkänsä takaa lähestyvää Oliver Kiljusta. Kiljunen onnistui tökkäämään kiekon pois Ignatjevin lavasta ja pelivälineen itselleen sai Artturi Toivola, jonka kulmasta maalille heittämä kiekko ohjaantui Jukureiden omasta puolustajasta maaliin. 0-4 vierailijoille.

Ja vain vajaa kolme minuuttia edellisestä, kun HPK ratkoi peliä lopullisesti ja asialla oli jälleen läpi ottelun vahvasti pelannut neloskenttä. Arttrui Toivola heitti hyökkäysalueen vasemmalta laidalta lättysyötön maalin takakulmalle jonne oöi noussut puolustaja Arttu Pelli. Pelli ohjasi kiekon tyylikkäästi ilmasta Jukureiden maaliin ja siirsi samalla virailijat viiden maalin johtoon. Osumaan toisen syötön itselleen merkkautti hyvään viireeseen päässyt Oliver Kiljunen.

Vaikka Jukurit ei juurikaan erän toisessakaan erässä paikoille päässytkään, niin sillä oli omat hetkensä. Noin 32 -minuutin kohdalla Jukurit loi pienen hässäkän HPK:n maalilla, jonka seurauksena irtikiekko löysi tiensä viivaan Libor Zabranskylle. Zabransky ei aikaillut vaan lähetti terävän laukauksen matkaan, mutta tämä ei tolppaa lähemmäksi maalia osunut, joten Eetu Laurikaisen nolla säästyi toistaiseksi.

Erän lopulla HPK pääsi hakemaan jo illan  kuudetta täysosumaa ylivoimalla, kun Aatu Räty lähti istumaan rangaistusta huitomisesta. HPK:n ylivoimasta puuttui kuitenkin jo se paras terä, joten erätauolle jatkettiin 0-5 lukemissa.

HPK tappaa pelin pois

Ottelun kolmas erä oli Jukureilta sen illan paras erä, tosin vierailijoiden puolesta om sanottava, että se lähinnä keskittyi puolustamaan ottelun pois.

Jukureiden kolmannen erän alkua helpotti myös se, että HPK otti erän alkuun kaksi rangaistusta peräjälkeen. Ensin Mario Grman lähti istumaan heitettyään kiekon katsomon puolelle ajassa 44.54.

Jukureiden ylivoima oli selkeästi laadukkaampaa kuin aikaisemmin pelissä oli nähty. Se loi jatkuvasti uhkaa yläkolmionsa kautta, mutta laukauksiaan se ei saanut maalille asti. Kiitos HPK:n blokkipelaamisen.

Jukureiden ylivoimien aikana paras maalipaikka aukesiki hieman varkain HPK:lle ja Tommi Tikalle. Tikka ampaisi irtokiekon perään ja pääsikin puolittaiseen läpiajoon. Tikan yritys kuitenkin osui Jukureiden maalin tolppaan, joten isännät säästyivät takaiskulta.

Erän puolivälissä Jukuritkin vihdoin rikkoi kuparisensa, kun Kirill Maksimov voitto hyökkäysalueen kulmauksesta kiekon itselleen ja toimitti sen viivaan. Viivasta Niclas Lundgren jatkoi pelivälineen maalille jonne oli unohtunut HPK -puolustukselta Simon Stransky. Stransky ohjasikin taidokkaasti Lundgrenin lähettämän kiekon ohi Eetu Laurikainen.

Vaikka Jukurit olikin lähes mahdottoman tehtävän edessä, niin se ei missään vaiheessa lopettanut työntekoa ja pitikin kovaa luistelua yllä. Tämä tempo kuitenkin mahdollisti HPK:lle paikkoja vastahyökkäyksiin ja näistä parhaan paikan itselleen sai jälleen .Tommi Tikka. Tikka murtautui oikeasta laidasta keskustaan ja hyvään maalipaikkaan, mutta viimeistely hieman ontui ja laukaus suuntautui ohi Jukurit -maalin.

Ottelun viimeiseksi tekopaikaksi jäi ajassa 57.00 tullut Jukureiden vastahyökkäys. Petteri Nurmi kaatui kiekon kanssa keskialueella ja Jukurit nurtautui 3vs1 hyökkäykseen. Niclas Lundgren tarjoili keskutaan nousseelle Aatu Rädylle hyvä tekopaikan, mutta Räty ei pystynyt viimeistelemään, joten numerot säilyivät ennallaan ja HPK nappasi täyden kolmen pisteen voiton itselleen nousten sarjataulukossa jo kuuden parhaan joukkoon ja kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan.

Lauantaille merkityn HPK-KalPa-ottelun siirryttyä tulevaisuuteen KalPan koronatartuntojen takia viikon maalilukemat olivat 11-1 kahdessa pelatussa ottelussa. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikkoon.

21.01.2022 19:57