Joulukalenteri #7: Vihko & Viitaluoma

HPK:n 90-vuotisjuhlakauden kunniaksi tämän vuoden joulukalenterissa muistellaan menneitä!

Luvassa on niin pelaajien kuin kaukalon ulkopuolisten vaikuttajien haastatteluita.

Seitsemänten vuorossa on tutkapari Joonas Vihko & Ville Viitaluoma.

Helsingistä Lappeenrannan kautta Hämeenlinnaan

HIFK:ssa kiekko-oppinsa saanut ja Lappeenrannan kautta HPK:hon kaudeksi 2006-07 siirtynyt Joonas Vihko pelasi HPK:n paidassa kaikkiaan 352 ottelua kun mukaan lasketaan myös pudotuspelit. Aikaansa Hämeenlinnassa Vihko muistelee lämmöllä.

– Hyvät muistot on tietenkin. Varsinkin se eka neljä vuotta ennen Ruotsiin lähtöä. Ura sai siitä uutta nostetta. Ennen sitä tuntui, ettei peli oikein kulkenut ja täällä pääsi sitten Jalosen Jukan oppeihin ja pelaaminen alkoi tuntua taas siltä, että siitä nautti. Pelitapa oli sellainen, että oli kiva pelata.

Kevät 2010

Parhaana muistona Vihko nostaa esille kauden 2009-10, jolloin HPK eteni finaaliin asti. Ikimuistoinen kausi, vaikka lopulta TPS olikin vahvempi.

– Pari viimeistä kautta ennen Ruotsiin lähtöä Rautakorven alaisuudessa, kun päästiin myös finaaleihin asti oli ehkä tietyllä tapaa parasta aikaa. Harmi tietysti, että finaalit sitten lopulta hävittiin, mutta se oli sellainen hyvä ja nousujohteinen kausi.

Yksittäisenä kautena tämä oli yksi miehen parhaimmista.

– Oikeastaan se koko kausi oli sellainen, kun sai paljon vastuuta ja tuli tehtyä tulosta, niin se on sellainen kausi joka on jäänyt mieleen. Hieno vuosi kaikinpuolin.

Viitaluoman kanssa kulki

Jos pitäisi mainita yksi ketjukaveri, joka tulee Vihkosta mieleen, lienee monen vastaus Ville Viitaluoma. Kaksikko on kulkenut pitkän tien yhdessä junnuista asti ja tällä hetkellä ystävyksiä yhdistää valmentaminen.

– Monessa joukkueessa ollaan pelattu ja peli kulki ihan junnuista asti yhdessä. Nykyäänkin ollaan lähes päivittäin tekemisissä, vaikka me asutaan Helsingissä ja Viitaluomat Hämeenlinnassa. Tällä hetkellä molempia yhdistää valmentaminen, kun itse olen Bluesin nollavitosissa apuvalmentajana ja Vili täällä C-junnuissa, niin siitä ollaan saatu lisää yhteistä keskustelemaan.

Uran jälkeen Vihko ei kauaa ehtinyt miettimään mitä tekisi, sillä mahdollisuus siirtyä valmentajaksi tuli lähes välittömästi lopettamispäätöksen jälkeen.

– Silloin kun tein sen lopetamispäätöksen, niin meni ehkä viikko – kaksi, niin Bluesista oltiin yhteydessä. Aaattelin et lähdetään kokeilemaan ja mukavaa on ollut. Varsinkin tää kausi kun on tuon ikäisiä (14v) poikia, niin pääsee opettamaan niitä jääkiekon lainalaisuuksia kun se peli alkaa olemaan “oikeaa jääkiekkoa”.

Espoosta Hämeenlinnaan

Vihkon tapaan HIFK:ssa kiekko-oppinsa saanut ja Espoon kautta Hämeenlinnaan siirtynyt Ville Viitaluoma pelasi HPK:n paidassa kaikkiaan 346 ottelua kun mukaan lasketaan myös pudotuspelit. Kahtena kautena Viitaluoma toimi joukkueen kapteenina.

HPK on Viitaluomalle erittäin tärkeä seura ja positiivisia sanottavaa löytyy myös uran päättymiseen liittyen.

– HPK:ssa oikeastaan tapahtui itselle kaikkein merkittävimmän asiat uralla. Pääsin maajoukkueeseen sekä MM-kisoihin ja muutaman kerran sain mahdollisuuden lähteä ulkomaille, joten kyllä aika HPK:ssa oli merkittävää aikaa. Ja vielä toisinpäin, niin aina olen ollut tervetullut takaisin.

– Hienoa on myös ollut, että miten HPK on auttanut ja tukenut yksilöä. Ura kun päättyi loukkaantumiseen, niin pelkästään hyvää sanottavaa on myös tämän osalta.

2010, Eric Fehr…

Mieleenpainuvin kausi HPK:ssa Viitaluomalla on monen muun silloisen joukkuekaverin tapaan kausi 2009-10.

– Kevät 2010 oli huikea, vaikka finaaleista hieman pannukakku tulikin, mutta se matka finaaliin oli upea. Kaiken kaikkiaan mahtava joukkue ja huikeita pelaajia.

Urallaan useiden kovien pelimiesten kanssa pelannut Viitaluoma ylistää vuolaasti NHL:n työsulkukaudella Hämeenlinassa pelannutta Eric Fehriä, joka pelasi kaudella 2012-13 HPK:ssa 21 ottelua ja teki 25 (13+12) tehopistettä. Myös kaukalon ulkopuolinen toiminta teki vaikutuksen.

– Itselle hieno kokemus oli myös kun sai pelata Sallisen Jeren ja Eric Fehrin kanssa. Fehr oli kyllä aivan mahtava persoona, joka antoi itsellenekin paljon. Siinä kentässä palaset loksahti jotenkin kohdalleen, tuettiin toisiamme koko ajan. Yksi uran huikeimmista kentistä.

– Mieleen jäi myös miten Fehr toimi kaukalon ulkopuolella. Tuli tänne hieman kuin kuntouttamaan itseään ja näytti kaikille, että miten pitää harjoitella kun haluaa uralla eteenpäin. Ihan mahtava persoona, aina hyvällä tuulella eikä kenellekään halunnut mitään pahaa. Muistan vieläkin sen päivän, kun Eric teki NHL-sopimuksen, niin ei ollut kaukana etteikö koko joukkue olisi tarvinnut nessupaketteja.

Vihko & Viitaluoma samassa valmennusryhmässä?

Kaukalossa miesten kemiat ovat aina toimineet ja tällä hetkellä molemmat toimivat juniorijoukkueissa valmentajina. Viitaluoma Hämeenlinnassa ja Vihko Espoossa. Siihen, että nähdäänkö kaksikko joskus yhdessä valmentamassa, ei vielä tiedetä vaikka Viitaluoman mukaan se mahdollista voisi ollakin.

– No miksi ei! Me ollaan siitä hyvä pari, että kun pelattiinkin, niin ollaan aika paljon erilaisia lopulta. Ajatellaan tiettyjä asioita vähän erilailla, mutta se oli ehkä se juttukin, että miksi pystyttiin pelaamaan niin hyvin yhdessä. Uskallettiin ja pystyttiin tekemään se, että minkä itse koki hyväksi ja toinen pystyi sitten ymmärtämään sen, vaikka ei ehkä ihan samalla tavalla ajatellut.

– Vihko ymmärsi että en ehkä aina pysy hänen perässään ja minä ymmärsin puolestaan sen, että kun Jone pääsi vauhtiin, niin se kiekko piti saada sille. Meillä on nytkin kun puhutaan pelistä, niin meillä on paljon hyviä keskusteluita tämän pohjalta, nähdään monia asioita erilailla ja aika klassisesti tässä on kiteytty se, että vastakohdat täydentävät toisiaan.

Yhteispeli toimi

Jokaisen haastattelun ohessa julkaistaan myös yksi vanha klippi. Se voi olla tietty suoritus, tai haastateltavan paras muisto.

Vihkon ja Viitaluoman yhteispeli on toiminut kaukalossa käytännössä aina. Keväällä 2010 puolivälierissä vastassa oli HIFK ja ottelusarjan neljännen ottelun ratkaisu nähtiin ensimmäisessä jatkoerässä ylivoimalla. Viitaluoma viimeisteli Vihkon syötöstä.

07.12.2019 07:28

Jaa artikkeli: