Joulukalenteri #16: Hentunen – Kapanen – Pärssinen

HPK:n 90-vuotisjuhlakauden kunniaksi tämän vuoden joulukalenterissa muistellaan menneitä!

Luvassa on niin pelaajien kuin kaukalon ulkopuolisten vaikuttajien haastatteluita.

Tämän päivän luukusta löytyy Hämeenlinnan oma Teletappi-ketju, Hentunen – Kapanen – Pärssinen

Oma kasvatti

Niko Kapanen on yksi menestyneimmistä HPK:n kasvateista. Hattulasta kotoisin oleva Kapanen muistaa edelleen hyvin ensimmäisen ottelunsa sekä ensimmäisen maalinsa HPK:n edustusjoukkueesa.

– Taisi olla täällä Hämeenlinnassa ja olin vähän kuin varamiehenä mukana. Jossain puolivälissä peliä pääsin sitten kentälle, se oli keskialoitus ja siellä oli vastassa Varis, Janecky ja Lind. Olihan se jännittävä kokemus.

Ensimmäisen maalin Kapanen teki Turussa. Pelin jälkeen suuntana oli A-nuorten ottelu Joensuussa.

– Minut hälytettiin mukaan aika viime tipassa, kun siellä taisi olla jotain loukkaantumisia ja lähdin sitten Turkuun mukaan. Peltomaan Tinke syötti maalin takaa ja siitä pääsin sitten tekemään ensimmäisen maalin. Pelin jälkeen Korpela tuli antamaan tukun rahaa käteen lentolippua varten, kun piti seuraavana aamuna lentää Joensuuhun A-nuorten peliin.

Liigassa Kapanen on edustanut myös Turun Palloseuraa. Tämä tapahtui kaudella 2000-01. Tuohon aikaan Hämeenlinnassa oltiin organisaationa vielä joitain seuroja perässä.

– Silloin Liiga oli hieman erilainen. Olihan aamujäitäkin jo silloin, mutta taisi uran alkuvaiheessa olla vielä niitä, jotka oli pelaamisen ohella päivätöissä. Nykyään on tietenkin paljon ammattimaisempaa ja HPK:n organisaatio on kyllä ottanut aivan valtavia steppejä eteenpäin, kuten kuuluukin. Silloin esimerkiksi kun lähdin Turkuun, niin kyllä siellä oltiin asioissa aika paljon edellä.

Pelaajaura päättyi HPK:ssa

Kapasen pelaajaura päättyi kauden 2016-17 jälkeen, kun paikat alkoivat sanomaan itseään irti. HPK kuitenkin pysyi työnantajana, kun Kapanen hyppäsi mukaan akatemiatoimintaan.

– Ei se missään nimessä selvää ollut, että jatkan jääkiekon parissa. Tarkoitushan oli pelata vielä kun oli sopimustakin, mutta sitten alkoi paikat sanomaan itseään irti, niin lopettaminen oli vähän pakonkin sanelema juttu. Oli se kuitenkin aika luonnollinen jatkumo jatkaa jääkiekon parissa, vaikka silloin ei ollut vielä tietoa, että mitä se tulee olemaan.

– Tämä akatemia ja tässä touhussa mukana oleminen on kyllä osunut todella hyvin ja on ollut hyvä juttu.

Akatemiassa Kapanen vetää jääharjoitukset ja koko ajan pohditaan, että miten pelaajia voisi viedä eteenpäin.

– Käytännössä se menee niin, että aamulla ennen jäitä hallille ja suunnitellaan jääharjoitus lopulliseen muottiin ennen jäitä. Sitten vedetään se jääharjoitus ja siinä voi sitten olla valmentajien ja pelaajien kanssa keskustelua, että mitä kannattaa tehdä ja niin edelleen.

– Ja koko ajan yritetään pohtia, että mikä voisi auttaa jätkiä ja viedä eteenpäin. Maailmahan on täynnä kaikenlaisia harjoituksia, yritetään pysyä kehityksessä mukana.

Toinen “superketju”

NHL:ssä vietettyjen vuosien jälkeen Kapanen siirtyi Venäjälle Ak Bars Kazanin riveihin, jossa hän pelasi kaikkiaan viisi kautta ja voitti kaksi mestaruutta. Noilta ajoila on mieleen jäänyt yksi ketju.

– Ensimmäisellä Kazanin kaudella pelasin vielä Hentusen ja Oleg Petrovin kanssa, mutta seuraavan vuonna olin Alexei Morozovin ja Danis Zaripovin kanssa ja meidät itse asiassa palkittiin kerran KHL-gaalassa parhaana ketjuna, tehtiin eniten tehopisteitä. Kovia jätkiä oli molemmat ja aivan huikeita yksilöitä.

HPK:sta tuttu Hentunen – Kapanen – Pärssinen laitettiin kasaan, kun alunperin Kapasen ja Pärssisen kanssa pelannut Antti Virtanen loukkaantui.

– Alussahan se meni niin, että olin Pärssisen ja sitten Virtasen Antin kanssa ja olisiko Antille tullut joku loukkaantuminen, niin sitten Hentunen tuli siihen ja teki muistaakseni heti maalin vai kaksi ja homma klikkasi siinä määrin, että sitä alettiin pitämään yhdessä.

– Meidän vahvuudet oli sen verran esi osa-alueilla, että me täydennettiin toisiamme hyvin. Hentunen oli suoraviivainen maalintekijä ja hyvä siinä, Pärssinen oli sitten todella hyvä vääntämään ja pitämään kiekkoa ja ehkä itse hoidin sitä puolustuspelaamista ehkä sitten hieman enemmän. Nuoria ja kaikilla ura menossa eteenpäin, niin se toi intoa ja halua hommaan lisään.

Joroisten härkä

Jukka Hentunen siirtyi HPK:hon samaan aikaan Timo Pärssisen kanssa kaudeksi 1998-99.

– Mahtavaa aikaa se oli ja oli hieno kokemus päästä pelaamaan ja testaamaan itseään Liigassa.

– Hyvin kohtasi kemiat ja kaikilla oli sama suunta, kova halu kehittyä ja mennä eteenpäin ja kyllähän Niko ja Timo huikeita yksilöitäkin oli. Pelaaminen oli helppoa heidän kanssaan kun antoi vain mennä.

Hämeenlinnasta mieleen on ennen kaikkea jäänyt organisaation ilmapiiri sekä legendaarinen “Rinkelinmäen eka kymppi”.

– Siellä oli monia hyviä hetkiä, mutta ennen kaikkea se HPK:n ilmapiiri on jäänyt mieleen. Monet pelit alkoi sillä legendaarisella “Rinkelinmäellä eka kymppi”, jossa pyrittiin vastustaja laittamaan heti niin ahtaalle, että voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

Peliuran jälkeen Hentunen on toiminut apuvalmentajana KalPan U20-joukkueessa. Menossa on viides kausi.

– Tämä on ollut hyvää hommaa, kun pääsee seuraamaan ja neuvomaan nuoria pelaajia. Mukavaa on ollut päästä tähän valmmenushommaankin mukaan peliuran jälkeen.

Timo Pärssinen

Ketjun kolmas lenkki, Timo Pärssinen, on TuTon kasvatti. Kokkolan Hermeksessä hän ehti pelaamaan yhden kauden ennen siirtymistään Hämeenlinnaan.

– Tietenkin on hyvät muistot jäänyt kun pääsi lyömään itsensä läpi Liigakartalle ja tuli tehtyä myös maajoukkuedebyytti. Silloin oli hyviä nippuja, kun oli kokeneita pelaajia turvana, nuoria ja eteenpäin meneviä ja sitten aivan huippuluokan tshekkejä.

Hyvien muistojen lisäksi harmittamaan on jäänyt välierissä tippuminen.

-Se on ehkä vähän jääny harmittamaan, että joukkue olisi kyllä riittäny taistelemaan kirkkaammastakin mitalista, mutta aina välieriin kuitenkin jäätiin. Pienet oli erot.

Yhteispeli Kapasen ja Hentusen kanssa lähti toimimaan heti. Pärssinen ja Hentunen tekivät Hermeksessä kovia tehoja ennen siirtoa, mutta yhdessä he eivät olleet vakituisesti ennen aikaa Kerhossa.

– Jostain syystä se lähti toimimaan alusta alkaen. Tykättiin pelata saman tyylistä kiekkoa, paljon liikuttiin ja hyvin siinä opittiin tuntemaan missä itse kukin menee.

– Ihan satavarma en ole, mutta muistaakseni en Hentusen kanssa pelannut peliäkään yhdessä ennen Kerhoon tuloa.

Pelaaja-agenttina

Peliuran jälkeen Pärssinen on jatkanut töitä jääkiekon parissa ja toimii nykyään pelaaja-agenttina.

– Kyllä siinä tuli pyöriteltyä mahdollisuuksia valmentamisen ja ihan muidenkin hommien osalta uran päätyttyä, mutta koin että kun jotain kuitenkin tästä hommasta ymmärtää, niin mukavaa on tehdä töitä jääkiekon perässä.

Nykyään uutisoidaan, että pelaajat tekevät yhtä aikaisemmassa vaiheessa sopimuksia, mutta näin on ollut aina.

– Kauheasti ei ole muuttunut, että aina on niitä jotka tykkää tehdä sopimuksen hyvissä ajoin ja osa tekee sitten myöhemmin. Se on varmasti muuttunut paljon oman peliuran alkuvaiheeseen peilaten, että pelaajatarjonta on varmasti moninkertaistunut.

Tehovitja

Jokaisen haastattelun ohessa julkaistaan myös yksi vanha klippi. Se voi olla tietty suoritus tai haastateltavan paras muisto.

Tässä tyylinäytettä Hentusen, Kapasen ja Pärssisen yhteispelistä kevään 2000 pronssiottelusta HIFK:ta vastaan!

16.12.2019 07:47

Jaa artikkeli: