Joulukalenteri #20: Miettinen – Santala – Somervuori

HPK:n 90-vuotisjuhlakauden kunniaksi tämän vuoden joulukalenterissa muistellaan menneitä!

Luvassa on niin pelaajien kuin kaukalon ulkopuolisten vaikuttajien haastatteluita.

Vuorossa on 2000-luvun yksi kovimmista höykkäystrioista: Antti Miettinen – Tommi Santala – Eero Somervuori

Oma kasvatti vasemmassa laidassa

HPK:ssa jääkiekkoilun 10 vuotiaana aloittanut Antti Miettinen pelasi HPK:ssa 294 ottelua. Liigadebyytti nähtiin kaudella 1998-99 ja ura loppui kauden 2015-16 jälkeen. Tuossa välissä “Mietsu” pelasi NHL:ssä 563 ottelua ja tutuksi tulivat myös KHL sekä NLA.

– HPK on minulle isompi asia kuin pelkkä urheiluseura. Paljon on hyviä ystäviä, joihin olen tutustunut täällä ja silloin 10 vuotiaana kun aloitin HPK:ssa, niin on tämä tietenkin näytellyt myös isoa osaa kasvuympäristönä. Hieno oli pelata ja nyt on hieno valmentaa.

– Kyllähän ne pelit aika maksimaaliseen harmitukseen päättyi yleensä. Se henki mikä oli kehittymisen ja kilpailemisen kannalta, on jäänyt mieleen. Oli paljon kilpailuhimoisia kavereita ja harjoituksista lähtien oli kaikilla rima korkella. Tämä tietenkin kehitti meitä kaikkia yksilöinä ja sitä kautta yksilöinä.

Kaikilla sama suunta

Miettinen pelasi urallaan useiden kovien pelimiesten kanssa, mutta toista samankaltaista “superketjua” ei tullut uralla vastaan.

– Mikko Koivu ja Andrew Brunette on Minnesotasta jäänyt mieleen ja heidän kanssaan pelasin paljon, mutta aika paljon on kaverit vaihtunu vierellä.

Yhtä yksittäistä syytä ei koskaan voi sanoa, kun kysytään syytä miksi joku ketju toimii ja joku toinen ei. Miettinen, Santala ja Somervuori ajattelivat samalla tavalla ja kaikki olivat nuoria ja urallaan vahvasti eteenpäin meneviä pelaajia.

– Kaikki haluttiin olla todella hyviä ja meidän ajatushan oli se, että meitä vastaan ei tehdä maaleja omiin. Tosi vastuullisia oltiin siltä osin ja se oli aina suuri asia, jos omissa kolisi. Tommi oli paljon kiekossa omasta päästä hyökkäysalueelle ja teki sitä peliä, itse pelasin ehkä enemmän kulmissa sekä maalinedustalla ja yritin pitää pelin elossa. Eero oli taas hyvä hakeutumaan maalipaikkoihin ja tekemään maaleja.

Peliuran jälkeen Miettinen hyppäsi valmentajaksi. Ajatus oli ehtinyt hautumaan mielessä jo pitkään.

– Viimeiset muutamat vuodet oli hyvinkin vahvasti ajatuksissa. Mun kannalta meni erittäin hyvin tämä vaihtuminen valmentamiseen, ei ollut mitään tuskia. Tiimi mihin pääsin on tietysti ollut ihan huikea, on antanut vastuuta ja on rauhassa saanut kehittyä. Hankala on parempaa tiimiä näin äkkiseltään keksiä, että mihin olisi jouhevammin voinut päästä pelaamisen jälkeen.

Sentteri Tommi Santala

Pudotuspelit mukaan lukien Tommi Santala pelasi HPK:ssa 182 ottelua. Santala on Helsingin Jokereiden kasvatti, mutta siirto Hämeenlinnaan tapahtui jo nuorena poikana. Alun harmituksen jälkeen siirrosta muodostui Santalalle kuitenkin lottovoitto.

– Merkitsee todella paljon. Silloin nuorena poikana yritin päästä Jokereissa eteenpäin ja kun sieltä siirryin tänne, niin hieman silloin harmittelin sitä, että piti äidin ruokapatojen ääreltä siirtyä pois, mutta lopulta siirto oli lottovoitto. Täällä oli hyvä joukkue, hieno organisaatio ja aika täällä oli isoin steppi mun uralla.

Välieräsarja ja superketju

Keväällä 2003 HPK:n kohtalona oli jälleen pudota pronssiotteluun. Tuolloin välieräsarjassa vastassa oli Tappara, joka eteni finaaleihin voitoin 3-2. Ratkaisevassa ottelussa nähty ottelun vimeinen maali on jäänyt Santalan mieleen.

– Se yksi vuosi kun hävittiin välierissä Tapparalle, niin se kaiveli kyllä pitkään. Se ratkaiseva maali tyhjiin tuli, kun minä olin aloittamassa. En tiedä yrittikö Pirnes sitä, mutta maaliin se lopulta lirui ja tämä hetki on kyllä jäänyt mieleen.

Santala toimi yhden HPK:n historian yhden tehokkaimman hyökkäysvitjan sentterinä. Ketjukavereista, Antti Miettisestä ja Eero Somervuoresta, tuli Santalalle ikuiset ystävät.

– Kyllä se kentällinen, jossa laidoilla oli Miettinen ja Somervuori, on jäänyt mieleen ja edelleen ollaan hyviä kavereita. Esimerkiksi joka juhannus ollaan oltu aina yhdessä ja ollaan kummeja ristiin ja rastiin lapsillemme. Ihan niistä ajoista ollaan oltu hyviä kavereita.

Santala lopetti peliuransa kauden 2018-19 päätteeksi HIFK:n paidassa. Tarkempia suunnitelmia ei ole jatkosta vielä tehty.

– Isompia suunnitelmia ei ole, että nyt mietitään hetki mitä tehdään. Jatketaanko jääkiekon parissa vai suunnataanko johonkin ihan muuaalle. Nyt annetaan hetki hieman vaimolle aikaa takaisin, kun hän teki sitä monta vuotta.

Eero Somervuori, oikea laita

Santalan tapaan Eero Somervuori siirtyi Kerhoon Jokereista. Kaikkiaan otteluita kertyi HPK:n paidassa 331. Ensin 2000-luvun alkupuolella ja vielä myöhemmässä vaiheessa uran loppupuolella.

– Hyvät fiilikset tietenkin jäi. Ensin olin silloin parikymppisenä ja sitten uran loppupuolella ja kovin erilaisia aikakausia ne oli, mutta molemmista jäi hyvät muistot. Molemmissa meni vähän sillä tavalla, että alku oli hankala, mutta siitä lähdettiin sitten nousuun ja alkoi peli kulkemaan.

Yhteispeli toimi

Mitään yksittäistä syytä Somervuori ei osaa sanoa, että miksi kentällisen peli toimi, mutta kolmikko viihtyi yhdessä niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella.

– Taisi olla se toinen kausi, kun meidän ketju laitettiin kasaan. En nyt osaa sanoa, että miksi se sitten toimi, ehkä kaikki ajateltiin hyökkäyspelaamisesta samalla tavalla ja kyllä meillä kivaa oli kentällä ja myös kentän ulkopuolella. Edelleen ollaan tekemisissä ollaan.

Jääkiekko ei ole jäänyt, sillä nykyään Somervuoren voi bongata katsomosta tekemässä muistiinpanoja.

– Teen osa-aikaisesti scoutin hommia ja välillä on tullut Hämeenlinnassakin käytyä katsomassa pelejä. Siellä usein sitten törmää tuttuihin, joiden kanssa on kiva vaihdella kuulumisia.

Viihdyttävä trio

Jokaisen haastattelun ohessa julkaistaan myös yksi vanha klippi. Se voi olla tietty suoritus tai haastateltavan paras muisto.

Kolme hyökkäyssuuntaan taitavaa pelaajaa kun lyödään samaan ketjuun ja homma toimii, on peli viihdyttävän näköistä ja ennen kaikkea tehokasta! Tässä pari näytettä ketjun pelaamisesta kaudelta 2002-03.

20.12.2019 08:49

Jaa artikkeli: