Joulukalenteri #23: Jukka Jalonen

HPK:n 90-vuotisjuhlakauden kunniaksi tämän vuoden joulukalenterissa muistellaan menneitä!

Luvassa on niin pelaajien kuin kaukalon ulkopuolisten vaikuttajien haastatteluita.

Toiseksi viimeisestä luukusta löytyy Jukka Jalonen.

Italia, Englanti, Hämeenlinna

Jukka Jalosen ura HPK:ssa ja sittemmin maajoukkueessa ei kaipaa esittelyitä, mutta mistä ja miten hän päätyi Kerhoon?

Ennen saapumistaan Hämeenlinnaan Jukka Jalonen valmensi kahden kauden ajan Englannissa ja kauden verran Italiassa. Ulkomaille Jalonen päätyi, kun Suomessa ei ollut töitä tarjolla. Ennen kolmen kauden mittaista reissua ulkomaille Jalonen oli toiminut päävalmentajana Vaasan Sportissa, Lukossa sekä Ilveksessä.

– Sillon se polku oli sellainen ja tilanne oli se, että täällä ei ollut hommia tarjolla. Vuosi Italiassa, kaksi vuotta Englannissa ja sitten vanhempi poika meni kouluun, niin muutettiin takaisin Suomeen ja päädyttiin Hämeenlinnaan.

Alunperin Jalosen piti toimia HPK:ssa apuvalmentajana, mutta päätyikin päävalmentajaksi ja loppu on historiaa.

-Lähtökohtahan oli alunperin se, että olisin ollut kakkoskoutsi, se oli se mistä ensin puhuttiin. Lopulta kysyttiin päävalmentajaksi ja tietenkin lähdin siihen hommaan. Se lähtikin heti rullaamaan hyvin ja vaikka esimerkiksi Lehkosen Timppa oli ihan täysin uusi tuttavuus minulle, niin silti lähti hyvin yhteistyö toimimaan.

Jalonen muistaa vieläkin ensimmäisen harjoitusottelun.

– Jotenkin on jäänyt mieleen se ensimmäinen reenipeli, joka oli muistaakseni Bluesia vastaan. Vietiin laukaukset ensimmäisessä erässä jotain tyyliin 17-1 ja miettiin, että eikö noi oo tehny mitään vai ollaanko me ajoitettu oma kunto ihan väärin. Siitä se yhteinen matka alkoi.

Kirveleviä pudotuspelisarjoja ja lopulta mestaruus

Jalosen aikana HPK pelasi jokaisella kaudella välierissä, mutta tie nousi aina välierissä pystyyn.

– Kyllä esimerkiksi kevät 2003, kun TPS-sarja oltiin häviöllä 1-3 ja noustiin sieltä voittoon on jäänyt mieleen. TPS:n jälkeen Tapparaa vastaan johdettiin 2-1, mutta hävittiin 2-3, vaikka aika lähellä oli se neljännen pelin voitto Tampereella, että oltais päästy finaaliin.

– Parit sarjat Jokereita vastaan kaiveli myös pitkään, mutta sitten lopulta 2006 oltiin riittävän hyviä ja saatiin palkinto.

Ennen kautta 2005-06, usean pronssin jälkeen, valmennus päätti, että nyt voiton eteen tehdään kaikki mahdollinen.

Puolivälierissä vastassa oli Ilves, jonka HPK pudotti suoraan neljässä ottelussa.

– Se sarja meni suunnitelmien mukaan ja hoitui tyylikkäästi.

Välierissä vastaan asettui Helsingin IFK. Tätä sarjaa ovat monet pitäneet pahimpana tuona keväänä ja tarinan mukaan valmennus oli päättänyt, että hommat loppuvat jos finaalipaikkaa ei irtoaisi.

– Siinä sarjassa tehtiin kuten piti, eli aivan kaikki mahdollinen. Ensimmäisen pelin hävisimme ja kun pohdimme seuraavan ottelun aloittavaa maalivahtia, niin hieman kävelin maalivahtivalmentajan (Jari Kaarela) yli ja Wiikmanin sijaan Rämö aloitti.

HPK tasoittikin välieräsarjan kotona ja Rämö aloitti kolmannen kohtaamisen Helsingissä, mutta valitettavasti loukkaantui heti alussa ja Wiikman vaihdettiin maalille. Kolmannen ottelun HPK hävisi, mutta tuon jälkeen Wiikman pelasi kolme nollapeliä putkeen. Hämeenlinnassa, Helsingissä ja vielä kerran Hämeenlinnassa.

– En tiedä vaikuttiko siihen sekin, että Rämön loukkaantumisen takia kilpailutilanne oli ikään kuin ohi ja lopultahan Miika oli pudotuspelien arvokkain pelaaja. Aiempina kausina välierissä meidän maalivahtipelimme oli aina vastustajaa huonompi, mutta nyt näin ei ollut.

Finaalissa vastaan asettui hurjassa hurmoksessa pelannut Porin Ässät.

– Porissa oli kova buumi päällä ja meidän piti pelata todella hyvin, että pystyimme voittamaan, mutta ihan jo historiankin tuntien se oli ansaittu voitto.

HPK Hall of Fame

Tälle kaudelle HPK avasi oman kunniagalleriansa, johon on tähän mennessä valittu kymmenen henkilöä. Jukka Jalonen on yksi heistä.

– Ihan huikea juttu. Varmaan tuhansia ihmisiä on ollut mukana vahvasti ja itse päädyn tällaiseen, niin tietenkin hieno fiilis ja siitä täytyy olla ylpeä. Hieno jakso oli HPK:ssa silloin, mutta tietenkin siinä oli mukana myös muita hyviä tekijöitä, vaikka se päävalmentajaan aina vähän kulminoituukin – niin hyvässä kuin pahassa.

Jalonen kuuluu myös HPK:n yhdistyksen hallitukseen.

Viimeinen ottelu

Jalosen aikana HPK oli uskomattomassa vireessä: Kuusi kautta, kuudesti välierissä. Yksi mestaruus, neljä pronssia ja yksi hävitty pronssiottelu.

Ura HPK:ssa päättyi kauden 2006-07 jälkeen. Viimeinen ottelu oli kotona pronssiottelu Bluesia vastaan, pelin loppu hetkillä yleisö kiitti Jalosta – ja pelin päätyttyä Jalonen yleisöä.

23.12.2019 08:45

Jaa artikkeli: