Joulukalenteri #17: Juha Hietanen

HPK:n 90-vuotisjuhlakauden kunniaksi tämän vuoden joulukalenterissa muistellaan menneitä!

Luvassa on niin pelaajien kuin kaukalon ulkopuolisten vaikuttajien haastatteluita.

Seitsemästoista luukku on pyhitetty Juha Hietaselle.

Tarmon kasvatti

Ensimmäiset kosketukset jääkiekkoon Juha Hietanen sai Hämeenlinnan Tarmossa. Junioritoiminnan kuihduttua siellä, pelasi Hietanen kauden verran Tiikereissä josta hän siirtyi HPK:hon.

– Tarmolla oli aikanaan sellainen tilanne, että sieltä loppui juniorit B-ikäluokassa kokonaan ja osa siirtyi Tiikereiden edustukseen ja itse siirryin HPK:n A-nuoriin pelattuani vuoden Tiikereissä.

– Ensimmäinen kausi Kerhossa oli 1973-74. Olihan se sykähdyttävää aikaa, kun jääkiekko oli silloin jo puhuttava laji, jota seurattiin ja yleisöä kävi paikan päällä. Harrastin jalkapalloa HPK:n edustuksessa ja olin vähän siinä ja siinä, että kumpaa alan harrastamaan, mutta ei se jalkapallo niin ihmeellistä ollut siihen aikaan, joten tuli sitten käännyttyä jääkiekon puolelle.

Odotettu nousu

HPK:ssa oltiin odotettu nousua pääsarjaan jo useampi kausi, mutta ennen nousua kauden 1982-83 päätteeksi jouduttiin kokemaan useampi karvas pettymys. Lopultan nousu tapahtui ja se oli iso juttu.

– Niin monena vuonna oltiin liki sarjanousua ja tämä on jäänyt mieleen. Aina se oli kiikun kaakun, kunnes lopulta sitten kaudella 1982-83 nousu onnistui ja se oli iso asia Hämeenlinnassa.

Visiitti jäi kuitenkin lyhyeksi, kun HPK putosi välittömästi seuraavan kauden päätteeksi divariin. Kaudella 1983-84 pisteitä kertyi ainoastaan kuusi, vaikka peli sinänsä oli ihan riittävää.

– Sen voisi ehkä tarkistaakin, mutta taidettiin hävitä suunnilleen 20 peliä maalilla. Tavallaan ihan ok pelejä oli, mutta aina jostain jäi kiinni. Hienoa, että sinne päästiin, mutta olihan se kausi toki kaikkiaan hankala monella tapaa.

Kiekkokaupunki

Hämeenlinnassa on aina ollut fanaattinen ja vaativa kotiyleisö, mutta kannattajat ovat myös tunnettu siitä, että tukena pysytään vaikeinakin hetkinä, kuten kaudella 1983-84. Aina on myös löytynyt tahoja, jotka ovat panostaneet jääkiekkoon.

– Nousun jälkeen yleisö oli tietenkin täysillä mukana, mutta toki pienimuotoinen fanaattisuus hävisi, kun nähtiin, että ei siitä mitään tule. HPK:lla on aina ollut olemassa se perus fanikunta, joka ei seuraa jätä.

– On se kuitenkin niin, että silloin jo pidettiin Hämeenlinnaa jääkiekkokaupunkina ja ilman sen aikaisia panostuksia ja jääkiekon pitämistä pinnalla voisi tämän hetkinen aika olla erilaista.

HPK:laisuus ei ole kadonnut

Peliuran päätyttyä Hietanen toimi valmentajana useamman vuoden, mutta lopulta yrittäjyys vei voiton. Kotiottelut Hietanen kuitenkin seuraa yhä pääsääntöisesti paikan päällä.

– Nopeasti peliuran jälkeen lähdin mukaan valmennushommiin, mutta yrittäjänä kun oli, niin ei siihen kumminkaan pystynyt sitten ihan täysillä panostamaan. Ja onhan se aika raakaa peliä, kun ei niitä päävalmentajan paikkoja ole kuin tietty määrä Liigassa.

– KHL:ää tulee Juuson kautta seurattua ja kyllä lähes kaikki HPK:n kotipelit tulee käytyä katsomassa. HPK:laisuus on säilynyt, vaikka ei se hallille lähteminen ihan must -juttu ole.

Juuso Hietanen

Jokaisen haastattelun ohessa julkaistaan myös yksi vanha klippi. Se voi olla tietty suoritus tai haastateltavan paras muisto.

Juha Hietasen pelinumero (17) on jäädytetty, mutta käyttöoikeus on luonnollisesti hänen pojallaan. Juuso pelasi ensimmäiset ottelunsa HPK:n Liigapaidassa 2003-04 ja läpimurtonsa hän teki kaudella 2005-06.

17.12.2019 07:48

Jaa artikkeli: