Jalat liikkuvat viivalla ja kynä paperilla – Petteri Nurmi kirjoitti ylioppilaaksi ensimmäisellä Liiga-kaudellaan.

LEEMMM. Siinä on Petteri Nurmen vakuuttavat arvosanat ylioppilaskirjoituksista. Kova temppu ammattiurheilun ohella – onnea Petteri! Nurmi nousi kaudelle 2021-2022 HPK:n Liiga-joukkueen mukaan jopa hieman yllättävästi ja vakuutti peliesityksillään kentällä. Katsomosta käsin on ollut kiva katsoa, kun nuori mies liikkuu vaivattoman näköisesti jäällä. Moni ei varmasti hoksannutkaan, että Petteri ahersi kaiken tämän keskellä todella kovasti saadakseen lakin päähän keväällä 2022.

 

 

Hyvät arvosanat – miten Petteri onnistui yhdistämään ammattiurheilun ja koulunkäynnin?

Ammattiurheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu, mikäli motivaatiota löytyy. Tästä on useita esimerkkejä, kun pelaajat opiskelevat jopa korkeakoulussa peliuransa aikana. Monella toisella asteella opiskelevalle nuorelle on varmasti tiukka paikka, kun ammattiura on sormien ulottuvissa ja koulu pitäisi saada kunnialla päätökseen. Aina se ei olekaan helppoa.

-En voi sanoa, että niin yhdistäminen sujui niin hyvin kuin olisi voinut. Lukion loppuun käymisessä auttoi sekin, että olin käynyt paljon kursseja ennen viime kautta. Aamut menivät treeneissä ja illat kotona koulutöiden kanssa, toteaa Petteri.

Haasteena Petterillä oli, että läsnäolo oli haastavaa ja kirjoituksiin valmistavat kertauskurssit oli vaikea sovittaa yhteen harjoitusten ja pelien kanssa.

-Paljon on omaa työtä taustalla ja otin itse paljon vastuuta opiskelusta. Yritin tehdä parhaani, jotta saisin parhaat mahdolliset arvosanat. Neljä vuotta koulua käyty ja vihdoin se on takanapäin. Helpottunut ja vapautunut olo ja nyt voi sitten täysillä keskittyä jääkiekkoon. Tosi hyvillä mielin, Petteri jatkaa.

Viime kauden aikana aika on kulunut pitkälti jääkiekon ja opiskelun parissa. Lähes kaikkina päivinä on tullut tehtyä vähintään jotain pientä. Ottelupäivinä Petteri avasi koulukirjoja harvoin ja keskittyi pelipäivinä harjoitteluun ja pelaamiseen. Vierasreissuilla maistui lepo. Jos oli pelkät treenit, niin silloin oli aikaa tehdä paremmin koulujuttuja iltaisin. Kun kokonainen vapaapäivä koitti esimerkiksi sunnuntaina, niin silloin on aherrettu ahkerasti.

-Aamulla normaalisti treeneihin ja sitten treenien jälkeen meni aika paljon siihen kouluun aikaa. Kun kirjoitukset oli lähempänä, niin homma meni oikeastaan siihen, että aina oli jotain kouluhommia kun tuli treeneistä kotiin. Ennen kirjoituksia ei nyt ollut niin paljon hommia, mutta oikeastaan aina vähän jotain.

Hallilla on yllätytty, kun Petteri on kertonut minkälainen arvosanarivi ylioppilaskirjoituksista tuli.

-Aika moni on ollut siitä sitten aika yllättynyt kuinka hyvä olen koulussa. Vaikka en itseäni mitenkään erityisen hyvänä pidä. Kaikki ei aina hallillakaan usko sitä miten on mennyt, Petteri kertoo naureskellen.

 

Minkälainen opiskelija Petteri sitten on ollut?

On vaikea olla näkemättä, että Petteri on aidosti välittänyt koulumenestyksestään ja arvosanoistaan. Ahkeraksi ja tunnolliseksi koululaiseksi itseään kuvaileva Petteri on saanut tukea vanhemmiltaan, jotka ovat tsempanneet ja kannustaneet pienestä asti hoitamaan koulun kunnolla. Kympin keskiarvoa ei ole kuitenkaan kotona vaadittu ja odotettu. Myös oma tahtotila on ollut se, että annetut tehtävät ja läksyt hoidetaan säntillisesti.

-Siitä on tullut sellainen tapa hoitaa koulunkäynti kunnolla. Vanhemmilta on tullut sitä, että on vaadittu kouluhommien hoitamista. Vanhemmille on riittänyt kuitenkin esimerkiksi kasin saaminen. Mulla on myös itsellä ollut se, että mä en kaikissa aineissa tyytynyt siihen, vaan oon sitten itse halunnut paremman arvosanan.

 

 

Jotkut kouluaineet ovat maistuneet paremmin kun toiset – inhokkeja ei kuitenkaan ole.

Liikunta on Petterillä ollut aina verissä ja se onkin ollut lempiaine. Muista aineista matematiikka on ollut mieluisin. Matikassa Petteriä on kiehtonut se, että vastaus on joko oikea, tai väärä. Looginen päättelykyky on Petterin vahvuus.

-Se on niin loogista ja siinä on aina se, että aina on se yksi ratkaisu. Siitä saa sellaisen hyvän onnistumisen tunteen, kun näkee vähän vaivaa ja saa sitten sen oikean tuloksen.

Kaikki kouluaineet ovat kuitenkin jokseenkin olleet mukavia. Kaikissa on ollut omat mielenkiintoiset puolensa. Taiteilijaksi Petteristä ei kuitenkaan ole.

-Ainoana vaan se kuvis oli haastava, en osaa yhtään piirtää, Petteri toteaa virnuillen.

 

Koulun lopettaminen ei ole käynyt mielessä, vaikka ammattiura näytti aukenevan.

Petteri on itse halunnut hoitaa koulun loppuun saakka, vaikka jalka kulkikin kaukalossa kiitettävään malliin myös aikuisten peleissä. Vanhemmat ovat olleet samaa mieltä, eikä Petterillä ole käynyt mielessäkään lopettaa lukiota kesken. Ajatuksissa on ollut se, että koskaan ei tiedä mitä voi sattua, jos vaikka loukkaantuu vakavasti tai peliura jostain muusta syystä katkeasikin alkuunsa. Nuoren puolustajan mielestä olisi myös iso kynnys mennä myöhemmin takaisin hoitamaan koulua loppuun. Parempi hoitaa hommat kerralla purkkiin.

-Vaikka näyttää siltä, että siitä (jääkiekosta) voi tulla ammatti, niin voi tulla joku loukkaantuminen tai vastaava. Koskaan ei tiedä, Petteri tuumaa.

Nyt saa opiskelu kuitenkin hetkeksi jäädä, sillä Petteri haluaa keskittyä täysillä jääkiekkoon. Jossain kohtaa peliuraa voisi kuitenkin jatkaa opiskeluja, sillä se voisi olla hyvää vastapainoa jääkiekolle.

-Nyt kuitenkin keskityn vain lätkään, kun tässä näyttäisi siltä, että voisi olla hyvät mahdollisuudet pidemmällekin. Nyt ei ole oikein tullut mieleenkään, että lähtisin heti opiskelemaan.

 

 

Kaikki lapset haluavat pienenä poliisiksi tai palomieheksi – vai haluavatko?

Petterille on aina ollut selkeää, että hän haluaa jääkiekkoammattilaiseksi. Koskaan ei ole ollut mitään muuta haaveammattia, vaan jääkiekon eteen on tehty kovalla sykkeellä hommia. Opiskelut ja valinnat Petteri on tehnyt viime vuosina sillä mielellä, että ei sulje mitään ammatteja tai vaihtoehtoja pois. Hän ei ole tutustunut juurikaan erilaisiin jatko-opiskeluvaihtoehtoihin tai ammatteihin, vaan ajatellut pitää kaikki vaihtoehdot auki, jos peliura ei urkenekaan. Jokin teknillinen korkeakoulu olisi ehkä lähimpänä Petterin mielenkiintoa, sillä matematiikka kiinnostaa.

-Nyt vanhemmalla iällä ja varsinkin lukiossa olen lähestynyt koulua sillä tavalla, että en sulkisi mitään pois. Olen koittanut tehdä sellaisia valintoja. Mulla on ollut kuitenkin aina halu painaa lätkässä hommia niin paljo, että siitä saa ammatin. En mä aina välttämättä ole opiskelusta niin tykännyt, mutta mulle on ollut tosi tärkeetä hoitaa se hyvin.

Fiksun kuuloista puhetta nuorelta mieheltä.

 

Petterin terveiset junnuille

-Kyl mä sanoisin, että kannattaa siihen oikeasti käyttää aikaa, panostaa sekä hoitaa se koulu kunnialla loppuun. Ei tarvitse aina olla se kaikkein paras kaikessa, mutta hoitaa ne hommat kunnolla. Siitä on hyötyä elämässä myöhemminkin. Varsinkin jos jääkiekosta tai urheilusta ei tulekaan mitään. Vaikka olisi juniorina hyvä ja lahjakas, niin ei ikinä tiedä mitä elämä tuo tullessaan. Suomalainen koulutusjärjestelmäkin on ihan maailman parhaita, niin on etuoikeus, että saa täällä koulun käydä. Kaiken lisäksi vielä ilmaiseksi.

 

Onnittelut Petteri hienosta suorituksesta koko HPK-perheeltä!

04.06.2022 16:06

Jaa artikkeli: