IFK vie synttäripelinsä 4-1

4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
36.22 Matti Järvinen 2-1

 

HPK lähti aloittamaan viikonlopun kahta koitosta Helsinkiin, jossa isäntänä oli synttärisankari IFK (joka tosin viettää synttärit kolmen ottelun sarjassa, HPK-peli on yksi näistä). 125 vuotta tuli mittariin kotijoukkueelle mutta eipä sitä ikää kaukalossa ole huomannut. Onnea kuitenkin jokaiseen petoperheeseen syntymäpäivän johdosta! Myös vierasleirissä oli aihetta juhlaan, sillä joukkueen päävalmentaja Jarno Pikkarainen täytti eilen pyöreät 50 vuotta, Onnea myös Pikelle!

Keskiviikkona IFK pelasi edellisen kotiottelunsa ja hävisi sen JYPille jatkoajalla 1-2, samaisena iltana HPK otti KalPasta selkeän 6-2 voiton kotona ja korjaili tällä tilastojaan kohti pudotuspelejä. Keskinäisissä illan ottelu oli tämän kauden neljäs kohtaaminen, joista kaksi edellistä oli pelattu Hämeenlinnassa. Syyskuun lopulla Kerho voitti kotona 3-2 ja lokakuun lopulla IFK oli Hämeenlinnassa parempi jatkoajalla 2-3. Kausi avattiin Helsingissä syyskuussa ja tämän ottelun IFK kuittasi 4-1, eli yhteispisteissä IFK oli edellä 5-4. Kultaista kypärää Kerholaisista kantoi Michael Joly (17+26), joka pelasi tänään Liigauransa 100. ottelun. Kotijoukkueen erivärisellä pelasi Julius Nättinen (7+15). Roope Taponen aloitti kotijoukkueen maalilla ( 90.41%, PMK 2.02) ja Kerhon maalille luisteli Daniel Lebedeff (91.87%, PMK 2.11). Sarjataulukossa HPK miehitti sijaa 10. ja IFK vaani pisteen päässä 53 pisteellä, tosin kolme ottelua vähemmän pelanneena.

IFK oli tänään parempi lukemin 4-1, Kerhon ainokaisesta vastasi Matti Järvinen toisessa erässä kaventaessaan tilanteeksi 2-1. Tämän jälkeen IFK osui vielä kahdesti ja piti pisteet kotonaan loppulukemin 4-1. Kotijoukkueen tähtenä tuikki muuan Kristian Vesalainen tehoilla 1+2. Kotijoukkueen maalissa Roope Taponen torjui yhteensä 27 vetoa ja Daniel Lebedeff Kerhon rysässä puolestaan 21 laukausta. Huomenna taistelu jatkuu kotona Tapparaa vastaan.

Kuva: Riku Laukkanen

 

Jääskä vie IFK:n johtoon

Pari ensimmäistä minuuttia mentiin rauhaksiin ja pohdittiin omia, sekä vastustajan liikkeitä. Kolmisen minuuttia kun oli pelikello raksuttanut, nousi Michael Joly kulmasta maalille ja hätyytteli Taposta ensimmäisen kerran. Maalille syntyi pienehkö hässäkkä ja mustaa hakattiin kohti verkkoa parikin kertaa mutta aina oli joku Taposen varuste edessä ja nollilla jatkettiin.

Avauskymppi ei tuonut tilastomerkintöjä vaikka vauhtia ottelussa olikin. Torjunnat näyttivät tässä vaiheessa lukemia 1-5 ja ehkä hivenen oli IFK ollut niskan päällä pelillisesti, mutta fyysisesti ei HPK ollut ottanut taka-askeleita ja taklauspelissä mentiin tasatahtia.

Ajassa 13.54 sitten paukahti. IFK katkaisi Kerhon hyökkäyksen keskialueella ja Kristian Vesalainen nosti hyökkäyksen vauhdilla kohti Lebedeffiä. Vesalainen löysi Juha Jääskän pisteen kaarelta, joka sai tuutata illan avausosuman käytännössä tyhjään maaliin Lebedeffin joutuessa tulemaan vastaan ja täten IFK johti 1-0.

Jälkimmäisellä kympillä HPK heilutti tahtipuikkoa enemmän, mikäli katsotaan laukaisutilastoja. Roope Taponen torjui erässä yhteensä seitsemän kertaa ja Daniel Lebedeff samat seitsemän laukausta, joten avauskympistä nostettiin sen puolen tasoa reilusti. Jäähyjä erässä ei vihelletty, eikä moninaisilla maalipaikoillakaan juhlittu mutta kiekonhallinnan vei nimiinsä kotijoukkue. Näin erätauolle poistuttiin IFK:n johtaessa ottelua 1-0 ja heikon alun jälkeen jäi oranssien lasien läpi toiseen erään odottava tunnelma.

 

Massi osuu ja tuo Kerhon peliin

Heti toisen erän alkuun oli jälleen Kristian Vesalainen järjestelemässä kotijoukkueelle paikkaa Lebedeffin maalille, viimeisenä pääsi Eetu Koivistoinen pisteiden väliin huippupaikalle mutta laukauksen eteen sai Juuso Hietanen mailansa väliin ja kiekko kimmahti katsomon puolelle. Pari minuuttia tästä ja Kerhon pirteästi pelannut nelosketju aiheutti vaaran tunnetta Taposen maalilla, kuitenkin lopulta sellaisin tuloksin ettei se valotaululla näkynyt.

23.14 vilkkui taas valot ja Flamethrower raikui ämyreistä kun kotijoukkue meni 2-0 johtoon. Tällä kertaa maalin teki Iiro Pakarinen maskin takaa Vesalaisen syötöstä. Nyt oli jo tilanne se, että seuraavasta maalista oli pakko vastata jo vierasjoukkueen tai alkaisi kiire painaa liikaa päälle.

Seuraavat minuutit mentiin selkein askelmerkein, HPK haki kavennusta ja IFK puolusti johtoaan. Tilanne kuitenkin säilyi koskemattomana ja erikoistilanteet loisti poissaolollaan. Otto Paajanen kuitenkin päätti ajassa 33.23 avata illan jäähytilastot, Patti boksiin huitomisesta ja Kerho ylivoimalle.

Ei lähtenyt mylly parhaallaa mahdollisella tavalla pyörimään, kiekkoa ei saatu kunnolla rauhoitettua ja kun IFK purki ensimmäisen paineen, otti Lebedeff kakkosen estämisestä kun vähän oli yhteiset askelmerkit hukassa puolustuksen kanssa. Minuutin verran pelattiin tasavajaalla ja tässä IFK sai taas paineen Kerhon alueelle. Pakarisen tolppalaukauksesta huolimatta, tilanne säilyi ennallaan eikä onnistunut ylivoimallakaan IFK. Mutta HPK osui samalla sekunnilla kun Joly pääsi kärsimästä Leben jäähyä, Matti Järvinen karkasi läpiajoon, otti Taposelta vettä korvasta Toni Mäkiaholta (kämmen-rysty) opitulla harhautuksella ja lukemat taululle 2-1! Syöttäjiä maaliin ei saatu ainakaan toistaiseksi.

Ajassa 36.46 sai Petteri Nurmi kakkosen kiinnipitämisestä kun IFK tuli voimalla kohti HPK-maalia. Nyt ei kestänyt alivoimakaan ja Kristian Vesalainen naulasi synttärisankarit 3-1 johtoon ajassa 38.01. Kotijoukkueen uusi supervahvistus Kevin Roy pääsi pisteille syöttämällä tämän osuman.

Erätauolle lähdettiin kotijoukkueen johtaessa 3-1, toisessa erässä Roope Taponen torjui 11 kutia ja IFK:n vetoja Daniel Lebedeff torjui 10 kertaa.

Kuva: Riku Laukkanen

 

IFK osuu vielä kertaalleen, HPK ei

Ei lähtenyt päätöserä onnellisten tahtien alla tanssahdellen. IFK:n ensimmäisestä hyökkäyksestä lipsahti kiekko Ossi Ikoselta katsomon puolelle ja Ossi istunnolle ajassa 41.25. Alivoima kestettiin miehekkäästi ja oli aika käynnistellä kiriä. Taponen olikin pari kertaa helisemässä kiekon kanssa, mutta maaliin asti sitä ei saatu ja kahden maalin takamatka oli edelleen voimissaan.

Mutta mutta. Jälleen kävi niin, että IFK tuli alueelle ja Kerhon pakki (Arttu Pelli) nappasi lätyn katsomoon, jälleen oltiin alivoimalla, nyt pelikello näytti aikaa 47.19. Alivoimalla Aleksi Mustonen pääsi vetopaikkaan Hietasen syötöstä ja irtokarkkiin ehti ensimmäisenä Markus Nenonen, mutta molemmat yritykset Taponen hoiteli ja päätöskymppiä kohti mentiin kahden maalin takamatkalta.

Sitten otettiinkin pidempää “aikalisää” kun Nordiksella petti pleksi ja se oli pakko vaihtaa. Sitä ei tarina kerro, oliko kyseinen pleksi saman ikäinen kuin ottelun isäntä mutta tuskin. Kymmenisen minuuttia sitä kuitenkin vaihdeltiin ennen ottelun jatkamista. Kun peli saatiin käyntiin, oli Järvisen ketju lähellä iskeä kavennuksen. Sivutolpasta kiekko ulos ja Taposen alle, peli jatkui hyökkäyspään aloituksella. IFK pelasi fiksusti aikaa pois hitailla syötöillä antamatta Kerhon ottaa kiekkoa kunnolla itselleen. Kerho kuitenkin oli hienokseltaan niskan päällä ja sai painettua laukauksia kohti Taposta.

Kolmisen minuuttia ennen loppua järjesteli Michael Joly Muselle loistotontin kavennukseen mutta Taponen hoiteli tämänkin ja aika alkoi käydä todella vähiin taistella pisteistä tänään. Pelikellon näyttäessä 2.27 jäljellä olevaa aikaa, alkoi kuolla viimeisetkin toiveet kun HPK otti väärästä vaihdosta joukkuerangaistuksen.

Ensimmäisen paineen HPK selvitti mutta kiekolle ei päästy ja kiri alkoi kääntyä tuhnuksi. Ennen viimeistä minuuttia otti Daniel Lebedeff pari huipputorjuntaa ja näiden jälkeen luisteli vaihtoon, HPK haki kavennusta viidellä kenttäpelaajalla. Lopullisen niitin iski Iiro Pakarinen tyhjään nuottaan ajassa 59.41 ja HPK sai poistua synttäreiltä häntä koipien välissä. Päätöserässä Roope Taponen torjui yhdeksän kertaa ja Daniel Lebedeff neljästi.


Lehdistötilaisuus HIFK-HPK 20.1.2023

 

Huomenna jatketaan kotona Tapparaa vastaan taistelua pääsystä pudotuspeleihin, kiekko jäähän klo 17.00 ja ovet auki 16.00! Nähdään hallilla! 

Liput Tappara-ottelun tästä!

20.01.2023 21:37

Jaa artikkeli: